Recenze: Bezdrátová klávesnice a laserová myš - a kdo je víc?

Pod dlouhým názvem Logitech Cordless Desktop MX3000 Laser se skrývá sada bezdrátové klávesnice a bezdrátové myši. Ta má navíc přívlastek laserová. Jak se s touto dvojicí pracuje si můžete přečíst v naší recenzi.

Obsah balení a instalace

Související odkazy

Slovník
LED
Linux
PDF
USB
zoom

Katalog produktů
Myši

V krabici naleznete poměrně obvyklý obsah, žádné překvapení. Klávesnice MX 3000, myš MX 600, bezdrátový přijímač, software a dva páry baterií pro obě periferie. Přiložen je i jednoduchý návod k instalaci (včetně češtiny).

Samotná instalace je velmi jednoduchá a standardní. Přijímač v podobě malé krabičky se třemi indikačními LED a jedním tlačítkem připojíte k počítači buď dvojicí konektorů PS/2 a nebo v případě notebooku stačí použít i jeden USB konektor. Při testování jsem měl s konektorem PS/2 pro myš potíže a systém nechtěl ani nastartovat. Příčinu se mi nepodařilo odhalit, pravděpodobně je problém v samotném konektoru v počítači, i když jiná myš funguje bez problému. Každopádně jsem byl nakonec nucen použít konektor USB, který pracoval bez problému. Který způsob zapojení zvolíte je úplně jedno.

Po připojení stačí navázat spojení mezi přijímačem a oběma periferiemi pomocí tlačítek, která se na jednotlivých kouscích nacházejí a můžete začít pracovat. Pokud chcete využít některé pokročilé funkce, které se týkají zejména klávesnice, musíte ještě doinstalovat potřebný software z dodaného CD.

Laserová myš

Model Logitech MX 600 působí ve své černo-stříbrné barvě velmi elegantně. Hodnotit myš z ergonomického hlediska je vždy hodně subjektivní záležitost. Já osobně dávám přednost spíše jednoduchému "klasickému" vzhledu bez velkého množství doplňkových tlačítek.



Elegantní a dobře padnoucí do ruky

Myš padne do ruky velmi příjemně a téměř okamžitě jsem se s ní sžil. Z doplňkových tlačítek jsem měl poněkud obavu, obvykle je nepoužívám a spíše se mi pletou pod prsty. V tomto případě jsou naštěstí umístěny velmi rozumně, takže kdo je nechce používat, tomu se plést nebudou, kdo je naopak používat chce, ten na ně bez potíží dosáhne bez nutnosti nějaké prstové gymnastiky.

Kromě dvou základních tlačítek obsahuje pochopitelně o kolečko, které slouží zároveň jako tlačítko třetí. Kolečko je rovněž výklopné do stran, takže umožňuje i horizontální pohyb v dokumentu. Na myši najdeme kromě toho ještě čtyři další tlačítka. První dvojice je blízko palce a primárně slouží pro pohyb vpřed či vzad v prohlížeči. Poslední dvě tlačítka se nacházejí těsně vedle ukazováčku a slouží pro zoomování pohledu v dokumentu. První tlačítko je vlastně dvojice plus a mínus pro zvětšení či zmenšení, druhé tlačítko vrací pohled na původní 100% velikost. Zoomování funguje například v aplikacích MS Office, ale také při prohlížení souborů PDF v Adobe Readeru nebo při prohlížení obrázků v ACDSee a podobně. Všechna tlačítka jsou samozřejmě programovatelná, takže pokud vám nevyhovuje standardní funkce, můžete si přiřadit jinou a nebo tlačítka úplně deaktivovat.

Použitá snímací technologie obsahuje laser, takže se od klasických optických myší drobně liší. Myš by měla být přesnější a pracovat i v náročnějších podmínkách jako jsou různé lesklé povrchy či sklo. Musím potvrdit, že se mi nepodařilo najít povrch, na kterém by měla myš problémy (a zkoušel jsem i sklo) a myš je opravdu velmi přesná. Použitý laserový paprsek není vidět, takže na rozdíl od běžných optických myší, které ozařují podložku či stůl, vládne tentokrát temno.

Poslední zmínka se týká indikační LED na vrchní straně myši. Má za úkol informovat o stavu baterií a pokud jsou v pořádku, svítí dioda po spuštění počítače 10 vteřin zeleně a poté zhasne. Při nízkém stavu baterií pak červeně poblikává po dobu dvou minut.

Klávesnice

Barevné ladění klávesnice je pochopitelně ve stejném duchu jako u myši, takže nás čeká černá a tmavě stříbrná (či šedá) barva. Vzhled je ale vždy poněkud diskutabilní a čistě subjektivní záležitost. Za sebe můžu říci, že klávesnice působí velmi moderně. Ke klávesnici se dá nasadit i opěrka pro ruce, která je součástí balení.



Pěkný tmavý design, množství doplňkovýh kláves

Co se týče standardních kláves, není celkem o čem mluvit. Rozmístění je klasické až na jednu výjimku, která mně osobně příliš nevyhovuje a je to zřejmě otázka zvyku. Nad kurzorovými šipkami jsem zvyklý na dvě trojice kláves - Insert, Home a PageUp a v dolní řadě Delete, End a PageDown. Zde je rozvržení poněkud jiné a pro mě osobně dost nešťastné. Klávesa Insert je z této skupiny zcela odstraněna a najdeme ji v horní řadě na tlačítku ScrollLock. To by se ještě dalo přežít, i když Insert používám celkem často. Horší je však přeskupení kláves Home a End. Kdo je jako já zvyklý najít je pěkně na sebou a naučenými pohyby pak snadno skáče v dokumentech, ten zde narazí. Klávesy jsou vedle sebe a v horní řadě této skupiny. Pod klávesou End se pak nachází dvojice PageUp a PageDown. Na svém místě zůstala klávesa Delete, která má zdvojenou velikost, takže zabírá místo po odsunutém Insertu. Tohle je asi největší zádrhel pro člověka, který je zvyklý na původní "klasické" rozložení. Na klávesnici se pak píše velmi příjemně, nevydává během psaní žádné podezřelé skřípavé zvuky plastu a působí velmi kvalitně.

Kromě kláves standardních obsahuje jak je dnes zvykem i řady tlačítek pomocných. Po levé straně najdeme tlačítko Zpět pro rychlou navigaci v internetovém prohlížeči a také tlačítko pro uzavření aplikace. Dále zde najdeme dvě tlačítka pro vertikální skrolování v dokumentech, mezi něž je umístěno ještě kolečko s obdobnou funkcí. Poslední zajímavostí je pak kolébkové tlačítko Zoom, které má totožnou funkci jako u myši a tlačítko pro vrácení pohledu na 100% velikosti.

V horní část klávesnice pak najdeme sadu multimediálních tlačítek pro ovládání přehrávače zvuku či videa a kolečko pro ovládání hlasitosti. Zbytek tvoří obligátní tlačítka pro spouštění kancelářských aplikací, e-mailového klienta, kalkulačky, rychlý přístup do složky dokumentů a další. Opět je možné tlačítka přeprogramovat podle vlastní potřeby. Stisknutí jednotlivých tlačítek je pak indikováno na obrazovce v podobě obvyklého OSD.

Podobně jako na myši, i zde najdete indikační diodu pro stav baterií, přičemž význam barev je stejný. Diodka však nesvítí kvůli šetření drahocenné energie, takže pro zobrazení stavu musíte použít klávesovou zkratku. Ze stejného důvodu je obvyklé nedávat na tento typ klávesnic ani indikační diody pro NumLock či CapsLock. Ty najdeme na přijímači.



Přijímač zároveň indikuje stav klávesnice

Závěrečné hodnocení

Každé hodnocení klávesnice či myši je hodně subjektivní, protože zejména ergonomie je velmi individuální záležitost. Já, byť vyznavač klasického vzhledu, jsem byl s touto dvojí spokojen. Myš je velice kvalitní a laserový snímač opravdu jen tak něčím neošálíte. Doplňkových tlačítek není zbytečně moc a nepletou se, pokud je nechcete používat.

I klávesnice je na první "ťuknutí" hodně příjemná a píše se na ní velmi lehce. Kromě zmiňovaného (pro mě) nešťastného rozložení bloku kláves nad kurzorovými šipkami rovněž spokojenost. Přesto bych možná uvítal o něco větší funkční klávesy F1 až F12. I když jsem zvyklý na poloviční velikost těchto kláves, zde se jedná spíše o třetinu.

Podle údajů na krabici je klávesnice použitelná se systémy Windows 98/ME, 2000 a XP. Jak je na tom Linux či jiné systémy se neuvádí a neměl jsem bohužel možnost to ověřit. Poslední zajímavost na závěr se týká samotného bezdrátového připojení, které je šifrované, takže se nemusíte bát "odposlechu".

Zapůjčil: Logitech
Cena (včetně DPH): 2500 Kč

Diskuze (17) Další článek: Ani VyVolení nebudou mít živý přenos zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,