Recenze Asus WL-HDD: bezdrátový souborový server do kapsy

Chcete mít doma souborový server, který nebude slyšet, nebude téměř nic spotřebovávat a ke všemu do něj nebudou muset vést žádné dráty počítačové sítě? To slibuje a současně i plní nový přírůstek do rodiny bezdrátových produktů Asus - bezdrátový disk WL-HDD.

Související odkazy

Slovník
CeBIT
čipová sada
DHCP
ethernet
firmware
FTP
LAN
Linux
NTFS
server
USB
WiFi

Katalog produktů
Pevné disky

Pokud mám vybrat nějaký z produktů, kolem kterého jsem na jarním CeBITu opravdu se zájmem kroužil, tak to jistě bude Asus WL-HDD. Tehdy šlo jen o prototyp ve vitrínce, na podzim si ale můžeme již sáhnout na skutečný produkt a po prvních zkušenostech musím říci, že se to Asusu opravdu povedlo.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Pěkná oválná krabička ve stříbrném provedení. Na horní a spodní straně je mřížkování pro lepší odvod tepla. Všechny konektory jsou jen na jedné straně.

Co vlastně Asus WL-HDD umí? Jedná se o pouzdro na 2,5palcový pevný disk, které můžete připojit ke klasické nebo bezdrátové počítačové síti s podporou 802.11b/g. Krabička má navíc i USB konektor, ten ale nevyužijete pro připojení k počítači, zde slouží k automatickému kopírování USB disků.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Pohled na všechny konektory - napájení, USB, LAN, stavové diodky a tlačítko reset • Velikost je opravdu kapesní - porovnání s CD a při držení v ruce.

Klady a zápory
 +  přenosnost
+ začlenění do sítě
+ budoucí vylepšování
- využívá dražší pevné disky
- chudší nastavení práv
K čemu vůbec využijete takové zařízení? Pokud máte doma více počítačů, nemusí vám běžet jeden počítač jako server s daty. Stačí zapnout tuto tichou nenáročnou krabičku, která bude nabízet soubory (hudbu/filmy a další) všem členům domácnosti. Podobně pokud pořádáte firemní výjezdní zasedání, stačí na WL-HDD nakopírovat potřebné soubory, zapnout ho uprostřed místnosti a naráz je k dispozici bezdrátové pokrytí se soubory dostupnými pro všechny uživatele.

Asus WL-HDD je dost malý na to, aby moc nezatížil tašku mobilního uživatele, současně jej můžete schovat, kam je libo. Vyžaduje jen napájení ze sítě přes adaptér.

Nabízeno bez disku

Základní Asus WL-HDD se nabízí bez pevného disku. Dostanete tedy jen WiFi obal na pevný disk, samotný disk si musíte sehnat sami. Díky tomu je pořizovací cena velmi nízká a můžete si následně sami zvolit nejvhodnější disk pro vaše účely, na druhou stranu jsou notebookové 2,5 palcové disky mnohem dražší a současně nejsou dostupné ve velkých kapacitách.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Z těla obalu se vysune samotná deska s konektory. Na jedné straně jsou řídící obvody (ten dlouhý obdélník je plechem krytá WiFi část), na druhé straně je prostor pro 2,5palcový pevný disk, zde byl použit 30GB Travelstar.

Bezdrátové disky nabízí v zahraničí více výrobců, vždy ale mají pevně definovanou kapacitu a neřadí se k nejlevnějším. Řešení Asusu je zajímavé svou variabilností a výsledná cena včetně disku je nižší než u jiných řešení, přesto nesmíte dát jen na jednotlivou cenu WL-HDD.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Výchozí nastavení disku (IP adresa a hesla) jsou na štítku • disk je odvětráván děrovaným víkem. Samotný disk přitom ještě kryje plechové stínění s otvory v místě chlazení • WiFi anténa je šroubovací, kdo chce, může si ji vyměnit

Samotná instalace disku je velmi jednoduchá, stačí vysunout kryt, připojit disk do konektoru, přichytit ho šroubky a zase kryt zasunout. Disk je okamžitě nabízen ke sdílení. Zřejmě se ale nevyhnete přeformátování disku. Při připojení disku formátovaného pod Windows XP se dalo z disku jen číst, nikoli zapisovat. Interní formát disku je EXT2.

Chytrý síťař

WL-HDD je poměrně inteligentní při začleňování do stávající síťové infrastruktury. Po zapnutí se podívá, zda má v okolí nějakou dostupnou definovanou WiFi síť, v tom případě se připojí k existujícímu přístupovému bodu jako klient. Když ve vzduchu není nic známého, zapne se do režimu přístupového bodu s DHCP serverem a nabízí ostatním možnost připojení k WiFi. Podobně při připojení k drátové síti se chová jako běžný přístupový bod. Mimo to jej lze nastavit i do režimu mostu, kdy se začlení do stávající WiFi sítě jako další přístupový bod zvyšující dosah bezdrátové sítě.

Linux inside

Jako u ostatních WiFi zařízení Asusu je uvnitř Linux. Ten se stará o konfiguraci a zpřístupnění souborového systému přes FTP a tradiční sdílení souborů ve Windows. Z pohledu připojeného počítače s Windows to vypadá, že uvnitř WL-HDD jsou Windows NT 4.2 a souborový systém disku je NTFS, ostatně i webová administrace používá příponu souborů ASP. Linux není na pohled vůbec vidět, jeho výhody se prokáží až při výměně firmwaru. Otevřenost firmwaru totiž bude jistě znamenat vlnu dalších vylepšení, které vyladí lépe možnosti firmwaru. Takto je již vylepšován populární směrovač WL-500G a WL-HDD by na to mohl navázat. První pokusy se jíž na Chupa.nl objevují.

I základní verze firmwaru je ale slušně vybavená. Můžete vytvářet různé uživatelské účty, kterým potom zpřístupníte určité oblasti na disku. Nelze ale nastavit nějaké diskové kvóty pro jednotlivé uživatele, podobně není možné importovat nastavení uživatelů z jiného systému. Obvykle tedy skončíte u nastavení pár základních typů uživatelů, kterým zpřístupníte různé složky.

 Klikni pro větší obrázek.  Klikni pro větší obrázek.

nastavení WiFi klienta - pokud najde ve vzduchu nějakou síť ze seznamu, připojí se k ní jako klient • Přehled výbavy WiFi disku spolu s kompletně rozbalenou nabídkou administrace

Ve výchozí konfiguraci není WL-HDD vůbec zabezpečen, data jsou na disku sdílena pro každého, WiFi je otevřené a webová administrace má minimální ochranu heslem. Hned po zapnutí je tedy vše nutné dobře zabezpečit a přiřadit různým uživatelům potřebná práva.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. 

Přes webovou administraci můžete disk naformátovat až do čtyř oblastí • základní nastavení přístupových práv k souborům • podrobnější nastavení práv pro jednotlivé uživatele

V nastavení bezdrátové sítě není pro ty, co znají zařízení Asusu, nic nového. Nastavení odpovídá novějším firmwarům pro 802.11g včetně možností šifrování. Navíc tu je klientský režim, kdy můžete disku nastavit WiFi sítě, ke kterým se má připojovat automaticky jako klient a nevytvářet si vlastní WiFi síť.

Z počítače je WL-HDD dostupný přes webovou administraci, data jsou pak dostupná přes sdílení ve Windows (například \\WL-HDD) nebo volitelně přes FTP.  Jméno disku využité při sdílení ve Windows je stejné jako nastavené jméno WiFi sítě (SSID). Pokud tedy bude v síti více WiFi disků WL-HDD, musí mít nastavené jiné názvy WiFi sítí, i když pojedou trvale připojeny na pevnou počítačovou síť.

Frajeřinky s USB

Zajímavě je řešena podpora USB zařízení. Ve chvíli, kdy k disku připojíte USB klíčenku, nebo třeba čtečku paměťových karet, celý obsah připojeného zařízení je zkopírovaný na disk do složky USBPARTnnnnn, kde nnnn je postupně se zvyšující číslo. Soubory jsou zkopírovány při každém připojení, pokud tedy připojíte jedno zařízení třeba třikrát, zkopíruje se třikrát. Problémy jsou s českými názvy souborů, které se při tomto automatickém kopírování zmrší a soubory pak nejdou třeba smazat. Je nicméně možné je pak dodatečně ručně přejmenovat zpět na původní české.

Je to zajímavé, ale podle mne ne dost praktické. Soubory se kopírují vždy do hlavní složky na první oblasti disku, takže nemůžete řídit přístup pomocí přístupu do složek. Přece jen globální přístup ke všemu není moc dobrý. Vhodnější by bylo zpřístupnění USB disku jako dalšího samostatné disku, který můžete využívat a nastavovat mu různá práva. Toto je přesně oblast, kde bych čekal realizaci nějakého nezávislého firmwaru.

Slabší místa v rychlosti

Zřejmě základní nevýhodou WL-HDD je využívání drahých pomalých 2,5 palcových disků. Dosahované rychlosti proto nejsou nejvyšší:

připojení reálná rychlost kB/s
802.11b (11 Mbit/s) 254
802.11g (54 Mbit/s) 1120
Ethernet (100 Mbit/s) 2100

Tyto hodnoty jsem naměřil při použití 30GB disku Travelstar s rychlostí 4200 ot/min, pro 100Mbitovou síť by asi byl vhodnější rychlejší disk. Naměřené rychlosti nicméně věrně kopírují poměry mezi udávanými rychlostmi připojení. Z tohoto pohledu lze jednoznačně říci, že pro připojení disku do sítě je 802.11b nevhodné, nelze disk využít pro současné přehrávání více filmů současně. U větší zátěže lze narazit na strop i u rychlejšího WiFi standardu. Pro trvalou instalaci v domácnosti je tedy rozhodně vhodnější disk připojit rovnou na Ethernet. Pokud je nicméně celá infrastruktura sítě bezdrátová, bude muset stačit 802.11g.

Má budoucnost?

Asus WL-HDD je prvním zařízením svého druhu v nabídce Asusu. Vzhledem k tomu, že je označován jako WL-HDD 2.5, lze doufat, že se někdy v budoucnu objeví i nějaký WL-HDD 3.5. Ten asi nebude tak mobilní, na druhou stranu by mohl využít levnější a rychlejší disky s vyšší kapacitou. Podobně by se mohl vyvíjet i cestou k větší mobilitě, kdy by se mohla integrovat nějaká baterie (udávané napájení je 5V/2A, tedy reálná spotřeba pod 10W).

Pro začátek ale bude muset WL-HDD prošlapávat cestu. Je to zařízení nového typu a tak musíte nad jeho využitím chvíli přemýšlet. Zajisté ale dokáže vyřešit řadu různých modelových případů, kdy se podobně inteligentní zařízení schopné vytvořit rychle bezdrátovou síť a bezdrátově sdílet desítky gigabajtů jistě využije.

ASUS WL-HDD WiFi AP 54 Mb/s pro 2,5" HDD
Datové rozhraní Ethernet, USB 1.1
LAN rozhraní 1x univerzální WAN 10/100 Base-T port s auto-crossover MDI/MDI-X1x univerzální WAN 10/100 Base-T port s auto-crossover MDI/MDI-X
Další porty USB 1.1
WiFi standard IEEE 802.11b/g
Max. průchodnost dat (kbps) 802.11b: 1, 2, 5.5, 11Mbps, 802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, 54Mbps
Čipová sada Broadcom
Indikace stavu pomocí LED diod Ano
Provozní režimy Ethernet klient, WiFi klient, Access Point
Zabezpečení AP mód (WPA, 64/128-bit WEP), Klient mód (64/128-bit WEP)
Anténní systém 1 interní + 1 odpojitelná externí
Možnost připojení ext. antény Ano, reverzní SMA pigtail konektor
Nastavení výkonu antény Ne
Podporované OS Nezávislé na OS
Management WEB
Možnost upgrade Ano
Napájecí adaptér Ano
Váha a rozměry 200g / 180 x 90 x 25 mm
Česká příručka Ano
Záruka 2 roky
Zapůjčeno od Asus

Cena vč. DPH

3 855 Kč

Diskuze (32) Další článek: Cestující v letadlech budou sledovat video na extrémně výkonných počítačích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,