Recenze ASUS W5F: ultramobilní notebook s technologií Intel Centrino Duo

Na trh přicházejí nové ultramobilní notebooky s novými čipsety a dvoujádrovými procesory Intel nebo AMD. To pochopitelně vyvolává řadu otázek ohledně jejich chlazení, výkonu či výdrže na baterie. Podrobná recenze 1,6 kg vážícího notebooku Asus W5F s technologií Intel Centrino Duo možná řadu těchto otázek zodpoví.

Související odkazy

Slovník
benchmark
cache
čipset
DirectX
DVD
FireWire
rendering
SDRAM
TFT
USB
utilita
WiFi

Katalog produktů
Notebooky

Asus W5F je zbrusu nový model modelové řady W Series obsahující ultramobilní notebooky s hmotností výrazně pod dva kilogramy. Model W5F nabízí výkon procesoru Intel Core Duo se dvěma jádry a s typovým označením T2500, které odhaluje 2GHz pracovní frekvenci použitého procesoru.

Intel Core Duo se od běžných procesorů Pentium M liší samozřejmě i v dalších hardwarových parametrech než pouze v přítomnosti dvou jader sdílejících jednu L2 cache – této problematice jsme se však již věnovali v samostatných článcích. Na Asus W5F jsme se podívali trochu podrobněji a s jeho konstrukcí, výkonem i výdrží na baterie vás nyní seznámíme.

Konstrukce a příslušenství

Design modelové řady Asus W5 je stále stejný a provází ho tedy ladné rysy šasi s drobně zaoblenými rohy. Některé modely jsou dodávány v bíle barvě, na recenzi dorazila stylová černá varianta. Konstrukce šasi se jeví dostatečně bytelná a díky hmotnosti 1,6 kg se notebook nijak nepronese.

Uvedená hmotnost je pochopitelně včetně optické mechaniky, ovšem pouze s malou baterií s kapacitou 2400 mAh. Asus W5F je ovšem standardně dodáván nejen s touto malou, ale i s větší baterií s dvojnásobnou kapacitou 4800 mAh, se kterou notebook váží zhruba 1,8 kilogramu. Přikoupit lze dokonce ještě větší akumulátor s kapacitou 7800 mAh, se kterým se hmotnost notebooku vzroste již přes 2 kg, avšak doba provozu se prodlouží na více než 7 hodin. Baterie se připojuje na zadní stranu, takže čím větší baterie, tím víc se notebook rozšiřuje směrem dozadu.

Některé prvky notebooku jsou z broušeného kovu, týká se to například tlačítek touchpadu a dalších designových prvků notebooku. Ve víku displeje je namontována webová kamera, kterou lze otočit o 180 stupňů.

Součástí dodávky je samozřejmě i několik síťových kabelů s konektory pro různé země a několik CD s ovladači, utilitami a bonusovými programy. Skvělé jsou ovšem i další dva zásadní doplňky, které je k řadě jiných notebooků nutno dokupovat samostatně. Jedná se o polstrovanou tašku/obal na notebook a cestovní brašnu, do které se mimo notebooku vejde samozřejmě ještě AC adaptér, různé kabely, dokumenty apod.

  

Procesor, pevný disk, operační paměť a grafická karta

Procesor Intel Core Duo T2500 v testovaném modelu Asus W5F má nominální spotřebu 31 W, což je o něco víc než původní Pentium M. Tyto procesory jsou vybaveny technologií Enhanced Intel SpeedStep, která umožňuje výrazně snížit pracovní frekvenci procesoru a redukovat tak spotřebu energie.

Správu energie má na starosti software Asus Power4 Gear+, který umí v závislosti na typu provozované (či vyžadované) činnosti automaticky řídit rychlost a spotřebu procesoru, jas displeje, aktivitu pevného disku a další běžné věci. Procesor je chlazen větráčkem, který byl i při nejvyšších otáčkách poměrně tichý a Asus W5F se tedy i přes svůj výkon rozhodně neřadí mezi hlučné notebooky. Při maximálním výkonu procesoru fouká větráček z chladiče na pravé straně notebooku dost horký vzduch, a pokud na této straně máte blízko umístěnou myš, není to moc příjemné.

Pevný disk byl v testovaném modelu rovnou s kapacitou 100 GB, nebyl ale příliš rychlý a při déle trvajícím provozu se vcelku dost zahříval. V nabídce jsou samozřejmě i disky s jinou kapacitou.

1 GB DDR2 SDRAM u testované sestavy stačí i pro náročnější aplikace. Vzhledem ke grafické kartě sdílející operační paměť je u Asus W5F na to nutno pamatovat – 512 MB DDR2 SDRAM je už na základní desce, rozšiřovat můžete pomocí jednoho SODIMM modulu.

Samotná grafická karta v podobě integrovaného DirectX 9 kompatibilního grafického adaptéru Intel GMA 950 (je součástí čipové sady Intel 945GME) je opět o něco rychlejší než předchozí typ GMA 900 v čipsetu Intel 915GME, ve srovnání se samostatnými grafickými kartami ATI či nVidia je ale výkon stále o mnoho nižší. Grafický adaptér v Asus W5F umí řídit svou spotřebu a díky výkonu procesoru si s ním lze zahrát i méně náročné 3D hry.

Displej

Asus W5F má širokoúhlý TFT displej s úhlopříčkou 12,1 palce a rozlišením 1280 × 800 bodů s technologiemi Color Shine a Crystal Shine. Díky těmto technologiím je věrněji zobrazována černá a bílá barva, vysoký jas a „živější“ barvy než u displejů, kterým tyto technologie chybí.

Zásadním neduhem displeje je ovšem jeho vysoký lesk, kvůli kterému je displej u Asus W5F velmi náchylný odlesky v případě nevhodného umístění externích světelných zdrojů. O kvalitu obrazu a živé barvy se navíc stará technologie softwarového vylepšování obrazu Asus Splendid Intelligent Technology (viz jeden z obrázků).

Rozlišení displeje je v rámci jeho úhlopříčky „tak akorát“, tzn. písmenka při standardním nastavení obrazu u Windows (96 dpi) nejsou ani velké, ani malá.

Klávesnice a polohovací zařízení

Klávesnice Asus W5F je rozměrná a velmi pohodlná. Potěší velká klávesa Enter a několik samostatných doplňkových ovládacích prvků jako například tlačítka pro ovládání integrované webové kamerky včetně zoomu, aktivaci mikrofonu pro videokonference aj. Klávesnice u testovaného modelu neměla české popisky, takže pokud je vyžadujete, poptejte se před koupí notebooku přímo u prodejce.

Polohovacím zařízením u Asus W5F je touchpad, který je v úrovni okolního šasi. Plocha touchpadu je mírně zdrsněná (viz jedna z fotografií) a nevím, zda vám bude všem uživatelům vyhovovat – pocitově se totiž při používání touchpadu jedná o něco úplně jiného než u běžných hladkých touchpadů.

Dvě tlačítka na přední straně touchpadu i jeho lem jsou tvořeny kompaktním kovovým dílem, uprostřed tlačítek s modrým podsvícením. Nevím jestli je to díky tomu „plechovému“ dílu nebo účelově navržené konstrukci tlačítek touchpadu, ale jdou mačkat dost ztuha a je třeba na ně vyvinout mnohem větší tlak než u kteréhokoliv notebooku, se kterým jsem se při testech zatím setkal.

  

Rozhraní a periferie

Stručně řečeno, Asus W5F má vyjma infraportu snad úplně všechno, co je na cestách zapotřebí. Tři porty USB 2.0, slot pro karty Express card, rozhraní FireWire, TV výstup, LAN kartu, VGA výstup a další běžné konektory pro audio včetně digitálního S/PDIF výstupu. Přítomna je i čtečka několika typů paměťových karet, modem a samozřejmě též bezdrátová síťová karta s rychlostí až 54 Mb/s. Nechybí ani bezdrátové komunikační rozhraní Bluetooth, které umí komunikovat i s příslušně kompatibilní (tedy Bluetooth) bezdrátovou myší.

Na levé straně notebooku je umístěna ultratenká univerzální optická mechanika, která podporuje všechny současné nejpoužívanější CD a DVD formáty včetně DVD-RAM.

 

Zvuk a multimédia

Zvukový čip je kompatibilní s Intel High Definition audiem a nabízí jak 3D efekty, tak i digitální zvukový výstup. Součástí notebooku je samozřejmě i vestavěný mikrofon, který lze ovládat samostatným tlačítkem.

Součástí víka displeje je webová kamerka Vimicro USB s rozlišením 1,3 megapixelu, kterou lze použít jak pro videokonference, tak i pro natáčení kratších video sekvencí (pouze předmětů či osob umístěných v blízkosti víka notebooku) nebo ukládání jednotlivých snímků.

Náhledy z kamery jsou velmi pomalé a video lze zaznamenávat plynule pouze v nízkých rozlišeních. Nejvyšší rozlišení 1,3 megapixelu není příliš použitelné ani na fotky – srovnávat kvalitu snímků a videa z kamerky v Asus W5F s běžnými fotoaparáty nebo kamerami pochopitelně nemá žádný smysl, také řada mobilních telefonů má již dnes kvalitnější fotografie než poskytuje kamerka v notebooku.

Operační systém a software

Asus W5F je možné zakoupit i bez operačního systému, při instalaci jiného operačního systému než Windows XP ale můžete mít problémy s ovladači některých specifických zařízení, které například pro Linux nemusí být dostupné a rozhodně nebudete mít přístup k některým speciálním utilitám jako je Power4 Gear+ či utilita na vylepšování kvality obrazu.

Bonusovými programy je například Nero 6.6, Asus DVD Player a také multimediální balík na zpracování a produkci videa PowerDirector Pro a slideshow nástroj Medi@Show. Pro kameru dostanete mimo jiného také Asus LifeFrame pro různé bezpečností funkce, vzhledem ke kvalitě obrazu kamery je to ale spíš jen taková zajímavost než aby měla vyloženě praktický smysl.

Výkon

Aplikace na testovaném Asus W5F „sviští“ opravdu hezky. Dvoujádrový procesor sice není zatím u většiny běžných programů zase tolik znát, ale přesto je celkový výkon o něco vyšší než u Pentia M se stejným taktem. V syntetických testech (vyjma grafiky) se sice výkon dvoujádrového procesoru Intel Duo Core T2500 projevil naplno, bez přizpůsobení aplikací ale nelze dvě jádra efektivně využít. Jako první aplikace využívající výkon obou jader se objevují renderingové či raytracingové programy – například v Cinema4D je dvoujádrový CPU Intel Core Duo 1,8x rychlejší než adekvátní procesor s jedním jádrem.

Běžné benchmarkové testy naleznete v tabulkách. V porovnání s dvoujádrovými procesory AMD je Intel Core Duo T2500 s taktem 2 GHz zhruba na výkonností úrovni AMD X2 4200+.

Výdrž na baterie je u maximálního výkonu přímo úměrná kapacitě baterie. Při maximální výkonu procesoru, jasu displeje a točícím se disku (+aktivním Wi-Fi) to Asus W5F s 2400 mAh baterií vzdá již po cca 45 minutách. S baterií s dvojnásobnou kapacitou je doba provozu samozřejmě též zhruba dvojnásobná a v šetřícím módu dosahuje již ke čtyřem hodinám. Pokud potřebujete ještě delší provoz, můžete si přikoupit 7800 mAh baterii.

Závěr

Asus W5F je vynikající ultramobilní notebook s vkusným designem a nízkou hmotností, který může podat v patřičné konfiguraci s procesorem Intel Core Duo velmi vysoký výkon mnohdy i překonávající běžné desktopy. Kompromisem hmotnosti je malá baterie, se kterou si na cestách rozhodně nevystačíte, a proto budete většinou potřebovat jeden z větších akumulátorů.

Na hry a profesionální 3D grafické aplikace notebook příliš použít nelze. Procesor sice dokáže leccos dohnat, grafická karta je ale neměnná a její výkon zkrátka nedostačuje potřebám náročných 3D her či aplikací.

Zvláštností je touchpad se svoji velmi zdrsněnou plochou v úrovni šasi a tuhými tlačítky. Škoda také, že jinak velmi solidní výčet portů a rozhraní neobsahuje též infraport, který u Asus zřejmě již považují za přežitek. Lesklé displeje s věrným podáním bílé a černé barvy se objevují u notebooků i stolních TFT monitorů stále častěji, nemusí ale vyhovovat všem uživatelům. Ocenit musím naopak obal i brašnu a také systém ovladačů, které lze automaticky aktualizovat z webových stránek a ušetřit si tak práci s jejich vyhledáváním.

Konfigurace testovaného notebooku

  • Asus W5F
  • Intel Core Duo T2500 (2,0 GHz, 2 MB L2 cache)
  • čipset Intel 945GME, 1 GB DDR2 SDRAM
  • 2,5“ 100 GB HD FUJITSU MHV2100AH, 5400 otáček/min.
  • grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 950 (sdílená operační paměť)
  • Windows XP Home Edition

Test Výsledek
1024x768 5559
3DMark03
1024x768 1135
3DMark05
celkem 375
PCMark04
celkem 5112
SiSoft Sandra
procesor 18146/7287
paměť 3885/3892
disk 32 MB/s

Další výsledky z programu SiSoft Sandra viz obrázek pod touto tabulkou

Výdrž (standardní baterie 2400 mAh a 4800 mAh)
Power management nastavený na maximální výkon procesoru, jas displeje na maximum, pevný disk stále v provozu 0:46 a 1:34
Power management nastavený na nejvyšší úsporu energie, jas displeje snížený o několik stupňů, pevný disk v občasném provozu 1:53 a 3:48
Průměrný "běžný" provoz v praxi 1,2h a 2,5h

Klikněte pro celý obrázek

ASUS W5F-GOO7P (levnější model, cca 49 300 Kč bez DPH)
procesor Intel Core Duo T2300, 1,66 GHz (667 MHz FSB), 2 MB L2 cache
čipová sada Intel 945GME
operační paměť 1× 512 MB DDR2 533 MHz
pevný disk 80 GB, 5 400 ot./min, 2,5“
grafika Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950, sdílená operační paměť
displej 12,1" TFT WXGA, 1 280 × 800 bodů, technologie Color Shine/Crystal Shine
mechanika optická mechanika DVD Super-Multi Double Layer (podpora DVD-RAM)
audio Realtek HD Audio
rozhraní 3× USB 2.0, 1× VGA, 1× RJ-45, 1× RJ-11, TV výstup, FireWire, výstup na sluchátka, vestavěný mikrofon, vstup pro externí mikrofon, integrovaný přijímač pro bezdrátovou myš, čtečka paměťových karet SD/MMC/MS/MS PRO, 1 x slot Express card, vestavěná otočná w
síť (LAN) 10/100 Mbit LAN, WiFi (IEEE 802.11 b/g), Bluetooth v2+EDR, modem
Wi-Fi 802.11 b/g
baterie Li-Ion 2400 mAh + velká baterie 4800 mAh (obě součástí dodávky), volitelně baterie 7800 mAh
hmotnost 1,6 kg s menší baterií
rozměry (v × š × h) 305 x 220 x 29,8 mm
operační systém bez operačního systému
příslušenství AC adaptér, adaptéry pro různé krajiny, taška a cestovní brašna, různé bonusové aplikace
cena bez DPH 49 300 Kč
záruka 2 roky
zapůjčeno Asus Česká republika

Diskuze (9) Další článek: Obviněný zloděj dat stráví osm let za mřížemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,