Recenze Aceru TravelMate C102CTi: malý poznámkový blok

Acer TravelMate C102CTi je jedním z mnoha zástupců nově vznikající třídy Tablet PC. Je malinký, lehký, má dotykový displej a můžete ho používat jako notebook nebo jako poznámkový blok. Hodí se ale i k běžné práci?
Kapitoly článku

Co je Tablet PC psal již několikrát hodně podrobně Tomáš Holčík, proto vám doporučuji přečíst si několik prvních kapitol jeho článku, kde nejen najdete popis možností a případných využití Tablet PC, ale také popis a práci s programy, které s dotykovým displejem získávají zcela nový rozměr.

Jako malý notebook

Acer TravelMate C102CTi vypadá na rozdíl od testovaného Compaqu jako zcela normální notebook; ovšem jen na první pohled. Je velmi malinký a lehounký; váží jen 1,4 kg a má desetipalcový displej s klasickým rozlišením 1024 x 768 bodů. Je tedy jasné, že body jsou velmi drobné. Pracoval jsem ale s C102 několik dní místo běžného počítače a docela jsem si zvykl; jen občas jsem musel dát hlavu k displeji blíže, abych rozeznal některé detaily. Dobrá rada: ačkoliv běžně používám na noteboocích ClearType, na C102 jsem jej raději vypnul, protože při tak vysokém rozlišení bylo písmo spíše rozmazané než vyhlazené.

   

S perem na displej

Jak vyplývá z definice Tablet PC, displej je dotykový. V horní části displeje je zasunuté malé pero, které se hodí spíše pro nouzové použití. Na jeho boku najdete malé tlačítko, které emuluje pravé tlačítko myši. Pokud se dotknete displeje a toto tlačítko je stisknuté, je to stejné, jako kdyby jste stiskli pravé tlačítko myši.

Pokud vám nevyhovuje toto malé pero, můžete použít podstatně větší, které se drží o hodně lépe. Nemůžete jej sice nikam zasunout a musíte jej nosit zvlášť, nicméně má jednu vymoženost – gumu. S ní lze mazat napsané texty nebo obrázky ve speciálních programech, které popisoval Tomáš Holčík ve svém starším článku.

Dotykový displej je citlivý na tlak pera, pokud tlačíte silněji, píšete tlustší čáry a naopak – jemný tlak produkuje pouze tenké linie. Bohužel, nepodařilo se mi zkalibrovat displej tak, aby v každém místě byl kurzor vždy tam, kde je pero. Většinou mi trošku utíkal v některých rozích, naštěstí ne o moc; a to jsem kalibroval opravdu mnohokrát.

Displej reaguje pouze na tato dvě dodávaná pera, zkoušeli jsme pero z Compaqu a nefungovalo. Bohužel, dotykový displej částečně snižuje kontrast i barevnou věrnost, takže v porovnání s běžnými displeji prohrává. Je také snížena viditelnost z jiného než přímého úhlu. Když jsem porovnával displej s testovaným Compaqem, Acer prohrál – displej Compaqu byl o něco lépe čitelný a kontrastnější, na druhou stranu neuměl v aplikacích snímat sílu tlaku.

A z notebooku je poznámkový bok

To ale není jediná zvláštnost displeje. Ten je totiž otočný – stačí povolit západky na obou stranách, otočit displejem o 180 stupňů a připevnit jej ke klávesnici; k tomu slouží stejný mechanismus jako pro zavírání displeje v běžném, neotočeném stavu. Nyní můžete chodit s C102 jako s poznámkovým blokem – dotykovým perem si zapisujete poznámky, případně kreslíte schémata. Notebook je dostatečně malinký a lehký, aby se dobře držel a netížil. Abyste si připadali opravdu jako s poznámkovým blokem, můžete měnit orientaci displeje vždy o 90 stupňů.

   

Klávesnici nelze odstranit zcela, protože na rozdíl od Compaqu je samotný počítač umístěn v ní, ne přímo v displeji. Díky velikosti a hmotnosti to ale nevadí. Toto řešení se mi zdá velmi povedené a myslím, že je využitelnější než řešení Compaqu – klávesnici máte totiž pro všechny případy stále při sobě. Zde bych je poznamenal, že si nejsem zcela jist kvalitou uchycení, otočný kloub je dle mého názoru náchylnější na poškození. Acer však uchycení dlouhodobě testoval, takže problémy by být neměly.

   

Pouze anglicky, smůla

Ještě než se budu věnovat další výbavě a vlastnostem modelu, musím si trošku postěžovat. Pro Tablet PC zatím neexistuje lokalizovaná verze Windows XP Tablet PC Edition, musíte se tedy spokojit s anglickým systémem. Samozřejmě není nutné používat Tablet PC Edition a nainstalovat na C102 běžné české Windows XP, nicméně nebudete moc plně využít možností TPC; otázkou je, zda bez rozpoznávání češtiny mají tyto funkce smysl. Toto není výtka Aceru, ale Microsoftu – a právě anglický systém bude důvodem, proč se Tablet PC nerozšíří tak, jak by si jeho výrobci přáli.

Klávesnice je opravdu v pohodě

Ačkoliv je C102 velmi malinký, má plnohodnotnou klávesnici. Je stejná jako u velkých modelů řady 6xx, je i stejně zahnutá v úhlu pět stupňů, což zlepšuje pohodlí při psaní. Zdvih kláves je optimální, perfektně poznáte, zda jste klávesu stiskli či nikoliv. Počet kláves je sice trošku zredukován oproti standardu, např. klávesy Home a End jsou dostupné jen přes Fn, ale to jsem vytýkal už modelu 636 LC. Jinak ale rozmístění chválím, Ctrl je vlevo, následuje Fn, Windows a Alt. Zkrátka proti klávesnici nemám naprosto žádnou výhradu; chybí ale české popisky, což je pro začínající psavce docela nevýhoda.

 

Pokud nechcete kurzor myši ovládat dotykovým perem, můžete využít běžného touchpadu. Ten je vzhledem k velikosti notebooku docela malinký, na což si musíte zvyknout. Pod touchpadem kromě levého a pravého tlačítka nechybí ani čtyřsměrová klávesa, která funguje běžně pro posun dokumentem, případně jí můžete přiřadit jiné funkce. Programovatelné jsou také dvě klávesy pod displejem, další slouží pro spuštění Outlook Expressu (nebo jiného e-mailového klienta) a další pro Internet Explorer.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,