Recenze Aceru TravelMate 800: pětihodinové Centrino

Notebook Acer TravelMate 800 byl jedním z prvních modelů na českém trhu, který používá novou platformu pro mobilní počítače Intel Centrino. Má špičkovou výbavu a zajímavou cenu, která začíná těsně za hranicí padesáti tisíc korun. Kromě dobré výbavy nabízí rovněž výbornou výdrž na baterie.

Trošku větší

Protože TravelMate 800 používá standardně patnáctipalcový displej, okolo kterého je ještě dostatek místa pro umístění displeje o jeden palec většího, není divu, že je celý notebook pořádně velký. Do své tašky na notebooky, kam běžně dostanu téměř cokoliv (samozřejmě mám na mysli notebook), se osmistovka vešla jen při použití malého násilí. Naopak notebook je velmi tenký, na výšku má necelých třicet milimetrů, což je hodnota obvyklá u podstatně menších drobečků.

Hmotnost modelu s patnáctkou činí velmi dobrých 2,7 kg, což je vzhledem k výbavě téměř obdivuhodné. Notebook má totiž hliníkový rám a zvýšenou pevnost, takže by měl něco vydržet. Samozřejmě pokud se na něj nevydáte s palicí nebo jej nepoložíte pod kolo automobilu. Pro tyto extrémní případy existují podstatně odolnější notebooky.

Velký displej s až příliš vysokým rozlišením

Displej zobrazí 1400 na 1050 bodů, což je na patnáctku docela dost. Běžné písmo Windows je tak titěrné, že uživatelé s horším zrakem budou volit velké fonty. Kolega, který testoval tento notebook pro časopis Mobility, používal dokonce rozlišení 1024 na 768; bohužel z technologického omezení displeje je patrné, že v tomto rozlišení zkrátka obraz nemohl být ostrý. To je bohužel problém všech notebooků, které používají rozlišení SXGA; na patnáctce by se mi spíše líbilo rozlišení o kousek menší, 1280 x 1024, které používají sedmnáctipalcové monitory.

Nastavení jasu displeje má celkem šestnáct kroků, přičemž v tom posledním už displej doslova pálí do očí. Na druhé straně bych ale ocenil nižší jas na opačné straně spektra – dalo by se tak ušetřit ještě více energie. Pokud zasunete napájení, displej o nwco zjasní a naopak, pokud napájení vysunete, displej trošku ztmavne. Nastavení jasu se provádí jako u všech modelů TravelMate klávesou Fn a šipkami vlevo a vpravo. Nastavení hlasitosti reproduktoru pak podobně, jen se používají šipky nahoru a dolů.

 

Dobře se píše

Klávesnice je naprosto stejná jako u všech modelů TravelMate, má lehké pětistupňové zakřivení a kromě kláves Home a End, které jsou přístupné pouze přes Fn, jsou zde všechna tlačítka, která potřebujete. Klávesy PageUp a PageDown jsou umístěny okolo šipky nahoru, což považuji za praktické – usnadňuje to pohyb po stránkách. Klávesa Ctrl je zcela vlevo, následuje Fn, Windows a Alt – paráda, přesně tak to mám rád. Jen klávesa Enter mohla být zahnutá do tvaru „el“, ale to jsem už hnidopich. Klávesy mají optimální zdvih, píše se na nich velmi dobře, i když to mohlo být krapet lepší – za příklad by si Acer mohl vzít špičkové klávesnice z produkce firmy IBM (těm ale „občas“ chybí klávesa Windows).

Na klávesnici jsou čtyři programovatelná tlačítka a tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Nechybí nezbytné diody indikace práce disku či optické mechaniky, zapnutí či vypnutí Caps Lock a Num Lock. Diody nabíjení baterie a indikace zapnutí notebooku se pak nacházejí dole, pod touchpadem. Ten má kromě obvyklých tlačítek „myši“ také všesměrovou kurzorovou klávesu.

Celková konstrukce osmistovky je poměrně kvalitní, i když už po několika „majitelích“ se občas objeví slabé vrznutí. Nejčastěji při otevírání a zavírání displeje (známá achillova pata) a rovněž v místě uchycení baterie – stačí se v daném místě opřít pravým zápěstím a zvuky jsou hned slyšet. Není to ale nic, s čím byste nedokázali žít.

Centrino = jasný základ

Vzhledem k tomu, že notebook je postaven na platformě Centrino, je jasné, jaký základ lze uvnitř očekávat. Mobilní procesor Pentium M, který běží na taktu 1,6 GHz a oproti Pentiu III a 4 má sekundární paměť cache o velikosti jednoho megabajtu. Procesoru sekunduje čipset i855, který obsluhuje 512 MB paměti DDR. Nechybí ani nezbytná bezdrátová síťovka, samozřejmě na běžný ethernet se rovněž nezpomíná. Grafiku pohání ATI Radeon 9000 s 64 MB paměti, která zajistí i bezproblémové hraní her.

Čtyři porty k dobru

Překvapily mne čtyři porty USB 2.0, a sice ani ne tak dvojka v názvu, která umožňuje používat nová externí zařízení, ale zejména počet. Běžné dva jsou totiž málo; takto můžete připojit myš, klávesnici, tiskárnu a Bluetooth adaptér a nepotřebujete rozbočovač, kterým jsem se musel vybavit, protože můj notebook má zkrátka porty jen dva. Z toho důvodu moc nechápu, proč současným notebookům chybí konektory PS/2, místo nichž se běžně objevují porty S-video, které jsou z mého pohledu docela zbytečné. Osmistovce nechybí ani port pro modem a zařízení FireWire. Paralelní port bych okamžitě vyměnil za sériový, který se mi zdá užitečnější – zejména pro komunikaci s mobily bez infra či Bluetooth.

Notebooku nechybí ani infračervený port, který je ovšem umístěn, jak už bývá nepříliš dobrým zvykem Aceru, na přední straně. Pokud tak chcete datovat přes infra, musíte notebook odsunout od kraje stolu, což není při psaní nijak pohodlné. A to nemluvím o situaci, kdy máte notebook na klíně. Tehdy je jedinou spásou Bluetooth.

A vypalujeme

Testovaný TravelMate je vybaven mechanikou DVD, která je kombinována s vypalovačkou. K notebooku dostanete standardní software, který najdete na všech noteboocích Acer s vyplaovačkou – NTI CD Maker. Mechanika zapisuje na cédéčka až 24násobnou rychlostí, přepis je pak pouze desetinásobný. Mechaniku můžete vyměnit za druhý pevný disk nebo druhou baterii.

Protože má notebook již vestavěnou bezdrátovou síť, už mne nemrzí absence druhého slotu pro PC karty jako dříve – jeden slot jsem totiž využíval pro vložení PC karty pro bezdrátové připojení a druhý pro čtečku paměťových karet. Druhý slot je obsazen slotem pro karty SmartCard, které zabraňují zneužité notebooku. Tato karta je součástí standardního vybavení.

Vydrží až pět hodin

Už při uvádění platformy Intel Centrino byla jako největší výhoda uváděna vysoká výdrž na baterie. Tu potvrdil Tomáš Holčík při testu notebooku od Asusu, stejně tak ji potvrdím i já – TravelMate 800 vydrží při běžné práci (připojení přes Bluetooth a mobil k internetu, psaní textu) takřka pět hodin, při přehrávání filmu DVD tři a půl hodiny. Budete-li pracovat s náročnými aplikacemi, bude se výdrž pohybovat stále nad čtyřmi hodinami. Hodně dobré.

Výdrž na baterii lze prodloužit záměnou mechaniky DVD/CD-RW za druhou baterii, který by výdrž měla prodloužit až na osm hodin. Sice jsem ji neměl k dispozici, ale nemá důvod tomu nevěřit. Doba nabíjení jedné baterie trvá něco málo přes dvě hodiny při práci; to je opravdu slušné. Síla nové platformy Centrino tak není ani tak ve výkonu či vestavěné WiFi (při dnešních cenách PC karet s WiFi to už ani za výhodu snad ani nelze považovat), ale právě v dlouhé výdrži. Zejména když si uvědomíme, že notebooky s mobilním Pentiem 4 vydržely v praxi sotva dvě hodiny. Pokud tedy potřebujete opravdu pracovat dlouho a dlouho, kupujte Centrino, vyplatí se.

Poznámka: Pro zvýšení výdrže se vyplatí vypnout bezdrátovou síť, pokud jí samozřejmě nepoužíváte; notebook tak nebude neustále hledat dostupné sítě. Neočekávajte ale, že se výkon zvýší řádově o desítky procent, spíše půjde o procenta. Bezdrátová síť totiž u platformy Centrino nemá takovou spotřebu jako třeba bezdrátové PC karty.

Cena testovaného modelu je sice vyšší než by byla cena stejně vybaveného notebooku s mobilním Pentiem 4, nicméně za vysokou výdrž a novou platformu je třeba zaplatit. Notebook (model 803LCi) stojí 73 990 korun bez daně, pokud chcete levnější model (800LCi) s 1,3GHz procesorem, zaplatíte o dvacet tisíc méně.

Tip: Podrobné parametry notebooku najdete na webu www.acer.cz.

Testy

Sandra 2003

Při běhu ze sítě:

  • CPU Arithmetic: ALU 5373 MIPS, FPU/iSSE2 2156/3152 MIPS
  • CPU Multi-Media: integer iSSE 9130 it/s, Floating-Point iSSE 10623 it/s
  • Memory Bandwith: Int Buffered iSSE2 2011 MB/s, Float Buffered iSSE2 2017 MB/s
  • File System: 12974 kB/s
  • CD-ROM/DVD: 1566 kB/s

Při běhu na baterie:

  • CPU Arithmetic: ALU 5320 MIPS, FPU/iSSE2 2109/3165 MIPS
  • CPU Multi-Media: integer iSSE 9083 it/s, Floating-Point iSSE 10568 it/s
  • Memory Bandwith: Int Buffered iSSE2 1998 MB/s, Float Buffered iSSE2 2002 MB/s
  • File System: 12508 kB/s
  • CD-ROM/DVD: 1110 kB/s

PC Mark 2002

Při běhu ze sítě:

  • CPU Score: 5260
  • Memory score: 5064
  • HDD score: 411

Při běhu na baterie:

  • CPU Score: 5245
  • Memory score: 4871
  • HDD score: 411

3D Mark 2001 SE (rozlišení 640 x 480 x 16 bitů)

Při běhu ze sítě:

  • 3D Mark: 10138

Při běhu na baterie:

  • 3D Mark: 4076
Diskuze (34) Další článek: Stáhněte si AVG 7 Release Candidat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,