Reality PC: 3D akcelerace + běžný český počítač

Otestovat grafický akcelerátor poslední generace na supervýkonné sestavě je paradoxně jednodušší, než doporučit tu nejoptimálnější "grafiku" svému kamarádovi vybaveném "běžným českým počítačem" - navíc v situaci, kdy na svou upgradovací misi disponuje rozpočtem s "pekelně nízkým stropem". V našem dnešním díle "Reality PC" se pokusíme zjistit, čeho jsou schopné relativně cenově přijatelné 3D akcelerátory (jako cenový strop jsme zvolili 6000Kč) v situaci, kdy je bude pohánět pouze PC sestava kterou bychom s úspěchem mohli nazvat "mírně podprůměrnou".

...je charakteristická tím, že je již vybavená grafickým 3D procesorem (GPU, Graphical Processor Unit). U základů teto řady stály čipy nVidia GeForce 256 - u ATI se pak jednalo o řadu Radeon. Tyto stále prodávané (a aktuální) grafiky se dnes rozvinuly do velké výkonové i cenové šíře. Ve spodní části výkonového spektra se dnes nachází "osekaný" levný čip GeForce2 MX200, který je podle dřívějšího schématu "TNT2 Vanta / M64" vybaven poloviční, 64 bitovou sběrnici a pamětmi SDRAM - nejvýkonnějšími kartami druhé generace jsou čipy GeForce2 Titanium.

Poznámka: grafické akcelerátory druhé generace jsou někdy uváděné jako hardwarově kompatibilní s rozhraním DirectX 7 (nižší typy si občas musí výpomoci softwarovou emulaci některých funkcí).

Cenový přehled: Grafické karty s čipy GeForce2 MX 200 s 32MB paměti dnes stojí cca 2000Kč, značně výkonnější typy na bázi čipu GeForce2 MX 400 se standardní paměťovou sběrnicí širokou 128 bitů, vybavené stejným množstvím paměti již pořídíte za 2300Kč s DPH (s 64MB paměti jejich cena "vyšplhá" na 2600Kč - právě takové karty mají v tomto testu reprezentanta, kartu MS-8826 ze stále MSI).

PCtuning komentuje: Pokud budeme srovnávat technické parametry stále oblíbených karet s čipy GeForce2 MX200 a MX400 (zanedlouho budou nahrazeny novou řadou GeForce4 MX 4xx) snadno dospějeme k závěru, že řade MX200 bychom se měli, pokud to s 3D akceleraci budeme myslet vážněji, raději vyhnout. Ač moderní grafickým jádrem, řadí se tyto karty propustnosti své paměťové sběrnice spíše mezi předchozí generaci grafických karet. Pro výrobce jsou MX-200vky lepším "ternem" než pro uživatele - nižší šíře paměťové sběrnice podstatně zlevňuje návrh a výrobu takovéto karty. Naopak, karty typu MX-400, ač stále vybavené pamětmi SDRAM (a nikoliv tedy pamětmi DDR), nabízejí uživateli za nevelký příplatek cca 300Kč podstatně vyšší výkon v 3D akceleraci - jejich grafický čip totiž komunikuje s interní pamětí grafické karty po plné, 128-mi bitové sběrnici.

GeForce2 MX400

Karty řady GeForce2 MX 400 jsou levnou "value" variantou "plné" řady GeForce 2 (GTS, Pro, Titanium, Ultra). U firmy nVidia se toho již tradičně dosahuje zjednodušením konstrukce grafické karty - grafický "engine" je prakticky identický jako v kartách GeForce2 Titanium, zásadním rozdílem je to, že karty MX 400 a 200 používají paměti SDRAM, zatímco "velké" GeForce2 používají paměti DDR (Double Data Rate - paměti s dvojnásobnou datovou propustností).

Techtalk

Propustnost paměti je u grafických karet dnešní koncepce zcela zásadní věcí. Vytváření 3D scény zde totiž vyžaduje stálou intenzívní komunikaci mezi grafickým čipem a pamětí. Při omezené propustnosti a při vyšším rozlišení je běžné, že "úzké hrdlo" mezi procesorem je pověstnou zataženou ruční brzdou 3D akcelerace.

Následující tabulka ukazuje rozdíly v propustnosti paměti mezi kartami řady GeForce2:

řada takt graf.
jádra (MHz)
takt
paměti (MHz)
DDR
(MHz)
teoretický
datový přenos
GeForce2 MX 200 175 166 SDRAM, sběrnice 1/2 - 1.3GB /s
GeForce2 MX 175 166 SDRAM - 2.7GB /s
GeForce2 MX 400 200 166 SDRAM - 2.7GB /s
GeForce2 Titanium 240 200 DDR 400 6.4GB /s

Výhodou grafik řady GeForce2 MX 400 je jejich téměř pro každého přijatelná cena a to, že ke chlazení grafického čipu často stačí nehlučný a bezporuchový pasivní chladič. Další výhodou je to, že se jedná o stále vyráběné a široce podporované grafické čipy.

GeForce2 Titanium

Tato grafická karty je současnou oficiální špičkou řady GeForce2.


V záplavě obdobně výkonných karet zaujme MS-8836 analogovým
video/TV vstupem (výstup je běžný) - obé vynikající kvality.

Paměti DDR 400MHz poskytují grafickému "motoru" karet GeForce2 Ti ve vyšších rozlišeních (nad 800 x 600 bodů) a v 32bitové barevné hloubce již zcela jinou oporu. Nevýhodou je cena pohybující se kolem 4200Kč (s DPH) a chybějící podpora vyhlazování obrazu (antialiasingu) metodou Quincunx.

Radeon 7500

Jedinou kartou poháněnou konkurenčním čipem v tomto přehledu je typ postavený na bázi čipu ATI Radeon 7500 (v tomto přehledu tedy pomineme nejen původní Radeony ale především silně "osekané" čipy Radeon 7000 - které se svým výkonem spíše blíží kartám GeForce2 MX 200). Svými parametry - taktováním a použitím pamětí DDR s taktem 400MHz se Radeon 7500 nejvíce blíží kartám GeForce 2 Titanium, jeho cena je však o cca 1000Kč nižší. Výhodou těchto karet je to, že jsou již tradičně vybaveny nejen TV výstupem ale i výstupem DVI (tím jsou vybaveny některé ploché TFT panely). Základní nevýhodou této řady je, že tyto karty nemají tak propracované ovládače jako známé "Detonátory" od nVidie.

Poznámka: Dejte si pozor na Radeony 7500 s pamětmi SDRAM (běžně by měly být osazovány 64MB paměti DDR) - absurdní exempláře mají dokonce 128MB paměti SDRAM - taková paměť je pak: "(zbytečně) velká, ale za to pomalá..." (ve své podstatě se jedná o menší trik kupujícího, který na "128MB fintu" občas skočí).

V této kapitole jsem zcela záměrně pominul - jinak velmi zajímavé - grafické karty s čipem Kyro I a Kyro II. Problémem této řady je, že v současné době neexistuje jasná kontinuita ve výrobě těchto karet. Společnost STM Microelectronics totiž převádí svou grafickou divizi na firmu VIA, která se k budoucnosti řady Kyro - tak jak ji známe dnes - dosud zcela jasně nevyjádřila. Tím nechci říci, že Kyra, které dnes koupíte za super cenu, jsou špatnými či zásadně neperspektivními typy, jen to, že s nákupem této karty si její uživatel kupuje i částečně nejistou budoucnost (ze stejného důvodu jsem kdysi dříve také nedoporučoval tehdy razantně slevňované karty 3dfx Voodoo 5).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,