Reality PC: 3D akcelerace + běžný český počítač

Otestovat grafický akcelerátor poslední generace na supervýkonné sestavě je paradoxně jednodušší, než doporučit tu nejoptimálnější "grafiku" svému kamarádovi vybaveném "běžným českým počítačem" - navíc v situaci, kdy na svou upgradovací misi disponuje rozpočtem s "pekelně nízkým stropem". V našem dnešním díle "Reality PC" se pokusíme zjistit, čeho jsou schopné relativně cenově přijatelné 3D akcelerátory (jako cenový strop jsme zvolili 6000Kč) v situaci, kdy je bude pohánět pouze PC sestava kterou bychom s úspěchem mohli nazvat "mírně podprůměrnou".

Výkon v aplikacích DirectX 8 zde reprezentuje 3D Mark 2001. Podívejme se na celkový výkonový index:

I zde se vkradl šotek, který inkrementoval číslo v grafu o jedničku - jedná se samozřejmě o 3Dmark 2001 :-)

Ve srovnání s 3D Markem 2001 situace zde vypadá již trochu rozdílně. Poměrně výrazně zde vítězí GeForce3 - byť v nejslabším provedení Ti 200. Není divu, jedná se o jediný akcelerátor tohoto přehledu, jež je plně hardwarově kompatibilní s funkcemi Direct 8X. Další pořadí pak již odráží... taktování grafického procesoru karty (výjimkou je Radeon 7500, který bez podpory silného procesoru zápasí s řadou GeForce2 MX-400).

Závěr

Hry založené na bázi Quake III jsou silně závislé na propustnosti paměti grafické karty, hry založené na DirectX 7 požadují co nejvyšší výkon procesoru, zatímco hry poslední generace žádají výkonný a pokročilý procesor na grafické kartě... Pokud zvážíme tyto požadavky (+ důležité cenové hledisko), z celé skupiny "levných" akcelerátorů vychází jako nejrozumnější volba typ GeForce4 MX440 (i když náskok před ostatním peletonem není příliš velký - na záda tomuto typu budou možná dýchat případné slevové typy grafických karet GeForce2 Ti (GTS), GeForce2 MX400 nebo dokonce i levné GeForce3).

GeForce2 MX440 (byť není kartou třetí generace) je dnes typický "allrouder" - nabízí solidní 3D akceleraci, vynikající kompatibilitu i podporu, stabilní ovladače, (konečně!) kvalitní TV výstup, efektivní (i efektní) Quincunx antialiasing - to vše za relativně přijatelnou cenu. A budoucnost? Tento akcelerátor by měl "přežít" i váš případný další upgrade procesoru...

Za zapůjčení graf. karet děkujeme firmám: Penta (MSI), ProCa (Radeon 7500) a 100Mega.

Jiří Kwolek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,