Razantní prosazování Javy i na poli norem

Java může odstranit potřebu operačního systému.
Společnost Sun Microsystems se rozhodla, že bude bojovat o to, aby se její dítě, jazyk Java, stal mezinárodním standardem podle ISO (International Standards Organization). Následující příspěvek si neklade za cíl dát jednoznačnou odpověď, spíše je shrnutím faktů a názorů.

Jazyk Java se stal defakto standardem. Formální standardizace je obranným prvkem proti tomu, aby se stal tento jazyk dominantním v rukou jediného výrobce. Standardizace má též podle společnosti Sun Microsystems pomoci jazyku Java, aby se stal přístupným pro akademické a vládní organizace, které vyžadují pouze standardizované technologie.

Boj začíná v Austrálii

4. července - pobočka Sun Microsystems Australia převzala rozhodnutí "ne s komentářem" australského standardizačního úřadu na první žádost Sun Microsystems ohledně internetového jazyka Java jakožto globálního průmyslového standardu.

Odpovědí mohou být čtyři druhy, a sice "ne", "ne s komentářem", "ano" a "ano s komentářem".

Společnost Sun Microsystems proto uvítala jako pozitivní krok rozhodnutí "ne s komentářem", které přišlo před mezinárodním hlasováním, ke kterému má dojít v září v kanadské Ottawě.

Proces žádosti sestává z několika stupňů

Standardizační tělesa ze 30 zemí světa musela hlasovat do 14. července, jestli je Sun Microsystems vhodnou organizací, která se může stát předkladatelem žádosti. Doposud hlasovalo 12 zemí, včetně Austrálie: 10 hlasovalo "ne s komentářem", a dva hlasovaly "ano". Mezi ně patří Japonsko, Rakousko, a třetí "ano" se očekává od Nového Zélandu.

Co je předmětem hlavní debaty

Zda se může jediná, navíc zisková organizace, kvalifikovat jako předkladatel žádosti PAS (Publicly Available Specification).

Zda si Sun ponechá obchodní značku Java, či zda se jí vzdá.

Sun musí lépe definovat rozsah specifikace a specifikovat technologii, kterou by předložila.

Kdo by standardy v průběhu času spravoval a jak by se tyto standardy vyvíjely.

Zda jsou procesy společnosti Sun pro vývoj otevřené a založené na procesech podle všeobecných dohod.

Společnost Sun však na těžké otázky odpovídá

Pravidla pro PAS nemají podstatná omezení, jaká organizace by se měla stát předkladatelem žádosti. JTC 1 a sekretariát ANSI (American National Standards Institution) veřejně společnost Sun jakožto žadatele podpořili.

Standardizace specifikací by se měla vyvarovat jakéhokoliv jména firmy nebo obchodní značky... Tento argument je podle firmy Sun základním neporozuměním standardizačního procesu. Specifikace téměř vždy obdrží všeobecný důvod, generické číslo nebo akronym. Každý výrobce pak provádí oborovou implementaci této technologie... Pouze několik standardů ISO odpovídá jménu, a v každém takovém případě bylo použití jména požadavkem předkladatele specifikace a nikoliv požadavkem ISO.

Pro zřeknutí se obchodní značky ve prospěch ISO neexistuje precedens. ISO nemá žádnou schopnost přivlastnit si obchodní značku a mezinárodně ji chránit po dobu celé životnosti standardu. Sun vždy licencuje své patenty na čestném základě bez diskriminací, na základě rozumných dohod a podmínek, a v tomto hodlá pokračovat.

Jestliže to bude schváleno jako PAS, Sun předloží pouze základní technologii, jinak řečeno "infrastrukturu" jazyka Java, nikoliv seznam všech možných budoucích specifikací. Sun chce standardizovat cestu jazyka Java, aby tedy mohl každý vývojář psát programy, které budou fungovat kdekoliv, a které budou moci cestovat přes všechna výpočetní prostředí. Java zkouší standardizovat rozhraní, nikoliv implementace. Tím, že Java bude mezinárodním standardem, bude poskytovat jak dodatečnou stabilitu, tak menší fragmentaci mezinárodního trhu pro všechny firmy, které vyvíjejí produkty, založené na technologii Java.

Proces společnosti Sun ve vývoji a spravování svých produktů je rychlejší a otevřenější, než procesy ISO. Sun má základní víru v otevřené standardy a v proces otevřeného vývoje.

Jaký bude výsledek?

Takže - bude Java těžit z toho, že je mezinárodním standardem? Rozhodně ano. Avšak z toho budou těžit všichni, včetně společnosti Microsoft. Jazyk Java již ve skutečnosti přijal každý větší hráč na poli IT a začlenil ji do svého celofiremního DNA. Samotná společnost Sun by nikdy nemohla vytvořit a spravovat fenomén Java. Jazyk Java je dnes tam, kde je, protože si to průmysl těchto technologií přeje.

Není žádným tajemstvím, že Microsoft zkouší vládnout Internetu, jako velmi podobným způsobem vládne světu softwaru pro PC. Sun Microsystems se snaží s technologií Java zabezpečit otevřený proces vzájemné spolupráce, který by poskytl technologický základ pro 21. Století jak pro průmysl hi-tech, tak pro koncové uživatele.

Argumenty společnosti Sun jsou však mnohdy až zavádějící. Bude-li navíc výrobce provádět oborovou implementaci technologie, nastane situace jako v případě OS Unix. Zde také není možno spustit program, napsaný např. pro Solaris, pod HP-UX, AIX, nebo Digital Unix. Dokonce někdy není možno spustit programy, napsané pro starší verzi firemního OS Unix, pod verzí novější.

Proč standardizace?

Dobrým příměrem může být rozchod kolejnic ruských drah, který byl z vojenského hlediska jiný, než je světový standard. Na západě se muselo zboží překládat ve slovenském hraničním městě Čierna pri Čope, na východě zase na hranicích s Čínou.

Po roce 2000 bude Internet mnohem výkonnější a flexibilnější železnicí, neomezenou místem na Zemi či časem. Java má proto šanci stát se standardem pro příští tisíciletí.

Standardizovaný, plně spolupracující jazyk Java, též zabezpečí, že žádná firma, že žádná firma na světě, Microsoft nebo kterákoliv jiná, nezablokuje vývoj aplikačních programátorských rozhraní (API).

Jako příklad lze vzít svět PC. Protože 80 % PC běží pod operačním systémem od společnosti Microsoft, vývojáři píší programy nejprve pro Windows, a poté pro cokoliv jiného, jestliže vůbec.

Jazyk Java tento problém řeší, protože vývojáři píší pouze jeden program, podle hesla společnosti Sun "Piš jednou, spouštěj kdekoliv". Java se proto může stát metaforickým Esperantem kyberprostoru, jazykem, kterým hovoří všechny platformy.

Java je a bude produktem s evolučním vývojem, nebude patřit jednomu a nebude sloužit k dominanci jediné firmy.

Microsoft se obává

Společnost Microsoft přijala jazyk Java za svůj také. Avšak tvrdí přitom, že Java není pouhým jazykem, nýbrž platformou. Má k těmto obavám důvod - program, napsaný v jazyku Java, v podstatě nepotřebuje operační systém, stačí prohlížeč. Vlastní operační systém (rozuměj Windows) se tím stává zbytečným. A to přes pomalost interpretu Java. Jakýkoliv dostatečně rychlý stroj pak vyhoví.

Java může odstranit potřebu operačního systému (Windows, MacOS, Unix). To je také důvod, proč Microsoft hází jazyku Java klacky pod nohy.

"Společnost Microsoft je přesvědčena, že žádná firma by neměla mít šanci úspěšně předložit PAS." (Asi do té doby, než něco předloží pro PAS Microsoft).

Pádné argumenty ISO

Jak se bránit proti možnosti, že se Sun někdy v budoucnu "nezasekne" a nepostaví na zadní, nepřestane dostatečným způsobem informovat o dalším vývoji?

Argumenty ISO jsou proto opravdu pádné. Vezměme si za příklad Unix. Ten byl vyvinut v Bellových laboratořích firmy AT&T na počítačích PDP od firmy DEC. Unix dnes nepatří nikomu a o jeho čistotu a další rozvoj se stará britská nezisková firma X/Open. Dokonce samotná firma Digital Equipment musela o certifikaci na svůj Unix X/Open žádat (dříve OSF/1, dnes Digital Unix).

Certifikace od ISO znamená, že do dané technologie může každý investovat bez obav.

Bude-li chtít Sun Microsystems opravdu prosadit jazyk Java jako standard, bude se jej vlastně muset s největší pravděpodobností vzdát, bez ohledu na sliby o otevřenosti a nejlepších úmyslech.

Jakkoliv bylo hlasováno v Austrálii, v Ottawě může každý hlasovat opět jinak.

Váš názor Další článek: MP3 táhne do boje proti právníkům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,