Osobnosti počítačové historie

Ray Tomlinson: Muž, díky kterému vznikl e-mail a začali jsme používat zavináč

  • Ray Tomlinson se zasloužil o vznikl e-mailové komunikace
  • Jeho vynález akceleroval vývoj sítě ARPANET, předchůdce Internetu
  • Byl to také on, kdo do e-mailových adres přidal zavináč

Vyprávěli jsme si už o mnoha slavných osobnostech historie počítačů, ať už vynikaly v oblasti teorie, praktických záležitostí či schopností prodat to, co vymysleli jiní. Historie IT však zná i jména těch, kteří nijak nevyčnívali, nebyli ani geniální, ani první a veřejnost o nich nic neví, ačkoliv plody jejich práce využívá. Byli to vlastně obyčejní pěšáci – a přesto jsou pro nás dodnes důležití. Ray Tomlinson je jedním z nich.

6138873819_ba7c708e31_o.jpg
Raymond Samuel Tomlinson, vynálezce e-mailu

Raymond Samuel Tomlinson se narodil do obyčejné americké rodiny v obyčejném americkém maloměstě jménem Amsterdam. Bylo původně založené holandskými imigranty, proto takové jméno. Bakalářský titul získal na Renselaer Polytechnic Institute, který rozhodně nepatří k nejvýznamnějším technickým školám, ovšem poté pokračoval ve studiu na MIT, tedy té nejslavnější technice světa.

Co takhle si posílat zprávy?

Na MIT se věnoval digitalizaci řeči a řečové syntéze pomocí tehdejších počítačů, což v té době byla značně průkopnická práce. Po dokončení studia ale v této oblasti nepokračoval. Nastoupil do firmy BBN, která se kromě jiného věnovala práci na tehdejším ARPANETu, tedy počítačové síti předcházející Internetu.

Raymond Tomlinson

Programátor, tvůrce prvního e-mailového systému v síti ARPANET a člověk, který do e-mailové adresy poprvé použil zavináč

  • narození: 23. dubna 1941
  • úmrtí: 5. března 2016
  • původ: USA

Zde se podílel na vývoji operačního systému TENEX, což byl ve své době velmi zajímavý a pokročilý produkt (nabízel například i podporu virtuální paměti a multitaskingu) pro počítač PDP-10, který se i na tom celkem malém trhu mainframů PDP uchytil. Stal se natolik populárním, že práva pro jeho další vývoj posléze zakoupila i společnost DEC a prodávala jej pod označením TOPS-20 se svými dalšími počítači PDP.

Při implementaci podpory ARPANETu v systému TENEX se Tomlinson podílel nejprve na vývoji Telnetu, tedy aplikaci pro vzdálené přihlášení a práci na počítačích připojených v této síti, a následně vyvinul i protokol CPYNET, který měl za úkol přenos souborů mezi jednotlivými počítači. A právě při práci na tomto experimentálním protokolu ho to napadlo. Nešlo přitom o nějaký přelomový nápad, nebo dokonce úkol z vyšších míst. Nic takového. Prostě se mu ta idea líbila. Co kdyby se ten protokol jednoduše upravil tak, aby bylo možné s jeho pomocí posílat textové zprávy?

Ne, nešlo v žádném případě o nějakou originální myšlenku. V podstatě od zrodu prvních operačních systému se sdílením procesorového času, umožňujících současnou práci více uživatelů připojených terminály, se objevily prakticky na všech takových systémech jednoduché programy umožňující zanechávat vzkazy druhým uživatelům.

Najednou tedy bylo možné posílat zprávy mezi jednotlivými uživateli, ovšem stále jen v rámci jednoho jediného počítače. Jeden z prvních těchto programů se jmenoval MAILBOX a byl stvořen na MIT, ovšem jak jsme si řekli, takových programů na různých platformách existovala spousta.

Diskuze (15) Další článek: Útočníci vás mohou u počítače odposlouchávat i bez mikrofonu, stačí jim připojená sluchátka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,