Raspberry Pi PC: levný miniaturní počítač za 500 korun

Cena počítačů stále klesá, k dispozici jsou i jednoduché a malé počítače, které se vejdou do dlaně a jejich cena je v řádu pouhých několika stovek korun.

Kromě moderních nettopů, které vychází z netbooků a obvykle tedy mají relativně drahou Atomovou platformu, jsou k dispozici i speciální miniaturní počítače. Většinou se jedná o zařízení, která jsou určena pro podnikové použití či jako součást dalších zařízení. I přes nízké rozměry a relativně jednoduchý hardware je ale jejich cena poměrně vysoká.

Na trhu se ale objevují ještě jednodušší počítače, které se vejdou i do dlaně a v případě počítače Raspberry Pi je jejich cena dokonce v oblasti několik stovek korun.

Raspberry Pi PC: jednoduchý počítač za pár korun

Raspberry Pi Foundation, která se v Anglii stará o propagaci studií počítačových oborů, se také snaží o vývoj extrémně levného a úsporného počítače, který by mohl rozšířit výuku programování nejen v Anglii, ale i v dalších zemích po celém světě. Jedním z klíčových vlastností produktu je tak především zmíněná nízká cena.

Vývojářům (jedním z hlavních je David Braben, který stojí za známými počítačovými hrami řady Rollercoaster Tycoon) se podařilo navrhnout malý počítač o velikosti kreditní karty, který je možné připojit nejen k televizi či displeji s kompatibilním vstupem, ale také například k dotykové obrazovce, tedy k vytvoření levného tabletu. Maximální koncová cena byla u základního modelu nastavena pouze na 25 dolarů, tedy přibližně 500 Kč s DPH.

raspberry1-450x440.png
Alfa návrh počítače (PCB) již v testovací výrobě

Kvůli maximální hranici ceny se tak odvíjí i použitý hardware. Ve finálním modelu se tak objeví procesor ARM11 s frekvencí 700 MHz se 128 MB nebo 256 MB operační paměti SDRAM. Integrovaný grafický čip zvládá nejen technologii OpenGL ES 2.0, ale i přehrávání Full HD videa (1080p30 H.264 High-profile, Broadcom BCM2763). Výstup grafiky je přitom možný pomocí kompozitního i HDMI výstupu.

K dispozici je pouze jediný USB 2.0, který lze samozřejmě díky hubu rozšířit na další, nechybí ani podpora paměťových karet (SD, MMC, SDIO) v podobě slotu na desce. Pro další potřeby je na desce i univerzální I/O port, vylepšené modely budou mít možnost druhého USB 2.0 portu včetně síťového ethernetu s rychlostí 100 Mbit/s.

raspberry2.jpg
Prototyp Pi PC - na jedné straně HDMI, na druhé USB port. Na desce nechybí ani čtečka micro SD karet, která je určena i pro operační systém. V tomto případě je vidět i 12 MPix senzor.

Pokud vás zajímá především bezdrátové připojení pomocí WiFi, v první verzi to bude možné vyřešit pouze pomocí USB adaptéru, stejně jako připojení klávesnice či myši, zkrátka vše přes USB hub. Spotřeba počítače nepřekročí jeden watt a jak je vidět, lze připojit i snímací čip, na obrázku se vyskytuje 12MPix verze s možností fotografování i natáčení videa.

Linux zdarma a pro každého

Raspberry Pi PC je vzhledem k jeho ceně vybaven operačním systémem Linux (Ubuntu, Fedora, Debian a další) a je určen především pro open source software (Iceweasel, KOffice, Python atd.), přičemž problémem by neměla být instalace dalších programů kompatibilních s ARM architekturou.

ubuntu_on_rasp_pi.jpg

Výkon procesoru i grafiky by měl stačit na běh základních programů a aplikací, počítač je však určen především pro nejrůznější zkoumání a výuku. Mnoho distributorů už však projevilo zájem o další využití, možnosti jsou velké a nejlákavějším aspektem je právě nízká cena a akcelerace videa.

  • Platforma: ARM11 (16 kB cache), Broadcom BCM2763
  • Operační paměť: 128/256 MB SDRAM
  • Flash paměť: SD (MMC, SDIO) slot
  • Výbava: USB 2.0, čtečka karet, HDMI, za příplatek další USB 2.0 nebo ethernet
  • Cena, OS: od 25 USD (přibližně 500 Kč s DPH), Linux

Pro děti i dospělé

Vize se sice týká především dětí a jejich přirozeného zkoumání jak věci kolem nás fungují, ale miniaturní a levný počítač jistě zaujme i dospělé kutily, kteří se chtějí pokusit prozkoumat hardware, jeho programování a další oblasti, které toto zařízení bude umožňovat.

Takto levný základ by se také mohl stát srdcem nějakého budoucího notebooku či tabletu pro rozvíjející se trhy ve stylu OLPC, kde se také hledí především na cenu a použití programů a operačních systémů zdarma. K tomuto počítač stačí připojit dotykový displej a máte funkční elektronické zařízení bez nutnosti dodatečné klávesnice a dalších periférií.

Základní verze s jedním USB portem a 128 MB SDRAM paměti by měla stát kolem 20 Euro (přibližně 500 Kč s DPH), dražší verze s cenou v úrovni 35 dolarů by pak měla mít 256 MB SDRAM a další USB port nebo ethernet.

Dle informací by se měly první finální verze dostat na trh možná již koncem tohoto roku, jednou z nevyřešených věcí je i případný obal, ve kterém bude počítač uložen. V kombinaci s populárními „domácími“ 3D tiskárnami by neměl být problém výroby vlastní verze, například přímo v rámci vyučování při finalizaci hotového počítače.

Video

Takto levný počítač může mít každé dítě i z nejchudších rodin, stát jim může tyto počítače i zdarma poskytovat. Stačí připojit klávesnici, televizi a dítě má v rámci open source aplikací a systému k dispozici vše potřebné pro tvorbu, učení a podobně.

 

 

Diskuze (49) Další článek: eM Client: e-maily, kalendář, úkoly a Facebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,