Hry | Herní konzole

Ráj retro her EmuParadise po bezmála 20 letech končí

Patříte-li k fanouškům retro her, velmi pravděpodobně máte ve svém počítači alespoň jeden emulátor, umožňující hrát tituly pro Mega Drive, Atari 800 a další stroje. Pak patrně bude mít i několik ROMek s hrami, které jste dost možná stáhli z webu EmuParadise. Ve středu byl po skoro 20 letech oficiálně oznámen jeho konec.

Z hlediska poskytovaných souborů se web EmuParadise pohyboval na hraně, ve většině případů i za ní. Přeci jen z právního hlediska nebyly zde nabízené hry v žádném případě volně šiřitelné. I to je jeden z důvodů jejich konce – v oznámení se uvádí, že svět retro her se změnil a web nemůže nadále (ani pololegálně) existovat. Z tohoto důvodu byly odstraněny všechny nabízené soubory.

Emulátory umožňují hrát hry z klasických konzolí, které by jinak bylo obtížné či dokonce nemožné sehnat ve funkčním stavu. ROMky obsahují původní hry (a jsou často pozoruhodně malé – často menší než například náhledový obrázek k tomuto článku) a jejich distribuce se již několik let odehrává v jakési šedé zóně.

Retro hry mají své zastánce - proti dnešním hrám sice mívají nesrovnatelně slabší grafiku, často však vynikají příběhem a hratelností. Pro mnohé se stávají příležitostí k návratu do dětství či období dospívání, kterou mohou sdílet s dalšími generacemi.

Ráj retro her EmuParadise po bezmála 20 letech končí
Ráj retro her EmuParadise po bezmála 20 letech končí

Možná vás nyní napadá, proč vydavatelům vadí tento způsob distribuce stařičkých her. Důvod je prostý: některé tituly jsou právě kvůli zájmu hráčů oficiálně znovu vydávány a není žádoucí, aby byly dostupné v původní verzi zdarma. Nesporným faktem je, že šíření těchto děl, chráněných autorským právy, je zjevně nezákonné. Vydavatelé se tak stále častěji obraceli na správce webu EmuParadise se žádostí o odstranění ROM.

Obzvláště horlivá byla v tomto směru společnost Nintendo, která v červenci vyhrála soudní spor o 100 milionů dolarů proti majitelům webů LoveROMS a LoveRETRO. Tyto webové stránky byly velmi podobné EmuParadise a také hostovaly obrovskou sbírku retro her a emulátorů. Nintendo dále soudní cestou dosáhlo odstranění emulátoru Game Boy Advance z Githubu.

EmuParadise a další stránky se tak stále častěji stávají cílem právníků, kteří většinou požadují odstranění obsahu, ale mnohdy přicházejí i se závažnějšími obviněními a soudními spory. Provozovatel proto nechtěl riskovat potenciálně katastrofální důsledky pro něj i členy týmu, kteří se o stránky starali.

„Je pro mne po tolika letech nesmírně emocionální rozhodnutí. Ale věřím, že je pro nás správné.“ konstatuje v prohlášení zakladatel, vystupující pod přezdívkou MasJ. V rámci objektivity je však vhodné podotknout, že ačkoli ROMky byly ke stažení zdarma, majitelé EmuParadise z webu finančně profitovali díky prodeji reklamního prostoru.

Diskuze (9) Další článek: Raketa Delta IV Heavy vynesla sondu Parker Solar Probe na cestu ke Slunci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,