Ráj pirátů: zcela anonymní služba pro stahování Ipredator

Současnou soudní kauzou proslavení provozovatelé BitTorrent trackeru The Pirate Bay připravují novou službu pro stahování softwaru, filmů a hudby. Její největší předností má být ochrana uživatelů před vypátráním – služba totiž bude zcela anonymní a na uživatele neprozradí ani jeho IP adresu. Využívat se k tomu bude technologie VPN (Virtual Private Network) bez záznamu provozu. Uživatelé budou moci službu využívat bez nutnosti logování a nikdo zároveň nebude moci sledovat, kdo co komu posílá a co je obsahem souborů.

Žádné podrobnější technické detaily služby nebyly odhaleny. Ví se zatím to, že uživatelé budou vyzváni k zaplacení částky 5 eur. Vzhledem k absenci uživatelských účtů se bude pravděpodobně jednat o dobrovolné příspěvky.

Služba by měla být zprovozněna 1. dubna a už svým názvem dává jasně najevo, na jaký pobud vznikla. Ve stejný den totiž začne ve Švédsku platit kontroverzní zákon, který výrazně usnadní vlastníkům autorských práv přístup k záznamům o uživatelích, kteří sdílí nebo jen stahují autorsky chráněný obsah prostřednictvím internetu. Zákon má název Intellectual Property Rights Enforcement Directive a zkratku tedy IPRED.

Nová služba s názvem IPREDator bude nejprve spuštěna v testovacím provozu pro pět set uživatelů. Chcete-li být mezi nimi, můžete zkusit štěstí na webové stránkce služby ipredator.se Po odladění bude služba zpřístupněna celému světu.

Diskuze (13) Další článek: STARTzjs: Nejen rychlý přístup k programům

Témata článku: , , , , , , , , , ,