Rainlendar: Kalendář přímo na ploše

Kalendář zdarma a s minimálními hardwarovými nároky, který můžete umístit přímo na plochu operačního systému pro okamžitý přehled o splněných a čekajících úkolech.

Papírovým kalendářům a úkolníčkům již odzvonilo. Nahradily je kalendáře v mobilech, PDA, počítači a na internetu. Zvolit si kvalitního pomocníka ze záplavy nejrůznějších aplikací a gadgetů může být pro běžného uživatele problém. Takový program by měl mít atributy typu jednoduchosti, přehlednosti, funkčnosti, nastavitelnosti, synchronizovatelnosti a také být zdarma. Přesně tyto vlastnosti jsou obsaženy v malém kalendáři Rainlendar Lite.

stáhnout program Rainlendar Lite 2.8.1 Licence: freeware, 6,3 MB
Autor: Rainy´s
Web programu: www.rainlendar.net


Přímo na pracovním stole

Aby byl kalendář a úkolníček v jednom co nejvíce použitelný, je třeba jej mít vždy po ruce a na očích. Z toho důvodu šel Rainlendar jinou cestou, než většina obdobných programů, které je třeba vždy otevřít do nového okna. Tento kalendář se totiž okamžitě po spuštění usadí na ploše ve Windows i jiných operačních systémech. Rainlendar je dostupný i pro Linux a Mac OS X.

sshot-1.png 
Průhledný kalendář na ploše.

Aby vám tam příliš nepřekážel a nerušil, lze podrobně nastavit jeho vzhled včetně míry transparentnosti a použití skinů. Pokud máte plochu zakrytou, budete mít program na očích v podobě ikonky v systémové liště u hodin, kde se zobrazuje kalendářík s aktuálním datem. V případě nějaké upomínky na vás vyskočí okno se zadanými informacemi. Kliknutím na ikonku lze také program vyvolat na povrch navzdory jiným otevřeným aplikacím.

Události, komentáře

Rainlendar ale nabízí mnohem víc, než je pouhé zobrazování data a dnů v týdnu. Program zvládá také práci s poznámkami, které si ke konkrétním dním přiřadíte. Události a úkoly lze zadávat na konkrétní čas i datum, můžete k nim přiřazovat různé kategorie, označovat je barvičkami atd. Na první pohled tak můžete zjistit, že modré políčko značí pracovní povinnosti, zelené rodinné radosti a žluté například přípravu ke studiu.

sshot-2.png 
Zadávání události.

Abyste na tyto životně důležité věci nezapomněli ani v případě, že nebudete sledovat svou plochu, obsahuje Rainlendar i alarm. Ten má zvukovou i vizuální podobu, kdy vám vyskočí okénko z lišty a upozorní na blížící se událost. Obdobně se program zachová i v případě, že odbije půlnoc. Zobrazí se vám tak všechny plánované akce na právě přicházející den. Těmto upomínkám můžete udělit status nárazové akce, nebo je ponechat v kalendáři napevno pro určitý časový interval – typicky něčí narozeniny každý rok, zaplacení účtu každý měsíc atd.

sshot-2a.png 
Denní úkoly na očích.

Synchronizace značí univerzálnost

Pro vyšší uživatelskou použitelnost je možné program synchronizovat s jinými osobními manažery. Mezi ty nejdůležitější lze jmenovat např. Google Calendar, Microsoft Outlook či formát iCalendar. Důkazem, že autoři šli uživateli co nejvíce vstříc, jsou široké možnosti nastavení programu. Upravit se zde dají do nejmenších detailů vizuální vzhled, formát kalendáře i chování aplikace.

sshot-3.png 
Nastavení pro puntičkáře.

fsc.jpg

Diskuze (6) Další článek: Video: Jak vypadá botnet a kolik stojí ukradená kreditka

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,