eGovernment | Identita občana | Banka

Raiffeisenbank spouští bankovní identitu. Nabízí ji už šest společností, další se přidají

Raiffeisenbank je šestou finanční institucí, která klientům nabídne bankovní identitu, a tedy možnost využívat online služby veřejné správy bez jakýchkoli dalších prostředků.

Novinku bude během září banka spouštět postupně všem, kteří používají RB klíč a někdy v minulosti navštívili pobočku a prokázali tam totožnost (to je podmínka u všech bank). Výjimkou jsou cizinci dlouhodobě žijící v Česku, ti se k bankovní identitě dostanou až od února 2022, kdy budou moci získat elektronicky čitelný osobní doklad (pobytové povolení).

Bankovní identitu už nabízí také Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta. Podporu dále přislíbily Equa bank, Fio banka, mBank a UniCredit Bank.

V tuto chvíli je identita využitelná pro přihlašování k Portálu občana, Datovou schránku, slouží pro přístup k očkovacímu portálu, ePortálu ČSSZ, podávání přiznání na Moje daně, správu eReceptů atd. Totéž ale zajistí i jiné identifikační prostředky jako Mobilní klíč eGovernmentu, eObčanka, NIA ID, mojeID nebo čipová karta od První certifikační autority.

Bankovní identita ale od příštího roku poslouží k přihlašování nebo uzavírání smluv s komerčními společnostmi. Bank ID mají využívat pojišťovací a finanční společnosti, mobilní operátoři nebo e-shopy. Sama Česká spořitelna již klientům jiných zapojených bank umožňuje sjednat doplňkové penzijní připojištění a nově i běžný účet, aniž by žadatelé museli navštívit pobočku nebo skenovat doklady.

Diskuze (2) Další článek: Minimální požadavky na Windows 11 budou opravdu přísnější. Starší PC nemají na upgrade nárok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,