Radio & MP3 Player: poslouchejte rádio přes internet

Internetová rádia se dočkala velké obliby uživatelů připojených k této světové síti. K jejich poslechu nemusíte navštěvovat žádné webové stránky, často je lze „naladit“ i v některých běžně používaných přehrávačích. Chcete-li vyzkoušet specializovanou pomůcku pro poslech online rádií a MP3 souborů, podívejte se na program Radio & MP3 Player.
Plusy / minusy
+ vzhled přehrávače
+ plánované nahrávání
– možnosti nastavení výstupního formátu

Radio & MP3 Player má dvě základní funkce, které již vyplývají z jeho názvu. Těmi jsou přehrávání lokálních souborů MP3 a poslech a nahrávání internetového rádia. Tento malý přehrávač vás zaujme sympatickým uživatelským rozhraním, které je typické pro produkty Crawleru. Při instalaci se můžete volitelně rozhodnout, zda do systému vpustíte nástrojovou lištu vyhledávače Crawler, nebo zda se raději obejdete bez ní. Program funguje stejně, ať už se rozhodnete pro kteroukoli z možností.

Snadné přehrávání oblíbených skladeb

Jako MP3 přehrávač je Radio & MP3 Player spíše jednodušší aplikací. Do přehrávaného seznamu skladeb lze přidávat jak jednotlivé soubory, tak celé složky. Jedním klepnutím v okně přehrávače nastavíte režim opakování nebo náhodného procházení seznamu skladeb. Název přehrávané písničky a jméno interpreta je zvýrazněno, stejně jako informace o tom, jak dlouho se již skladba přehrává.

Vzhled přehrávače je jednoduchý a příjemný

Z ovládacích prvků jsou k dispozici klasické přepínání na další skladbu, tlačítko pro pozastavení opětovné spuštění přehrávání, ztlumení zvuku a nastavení úrovně hlasitosti. Ovládání hlasitosti mě při testování programu trošku zlobilo, program se většinou okamžitě ztlumil.

Pokud raději pracujete se seznamem skladeb, než s jednotlivými soubory, nabídne vám Radio & MP3 Player okno playlistu, ve kterém vidíte přehrávané skladby a také ty, které program přehrával nedávno. Třetí záložka v okně playlistu slouží k udržování seznamu oblíbených skladeb.

Seznam skladeb je zobrazen v samostatném okně

Naplánujte si nahrávání rádia

Jestliže pro přehrávání skladeb z disku působí Radio & MP3 Player spíše jednoduše, pro přehrávání internetových rádií naprosto dostačuje, dokonce nabízí i jednu zajímavost. V přehrávači je připraven seznam internetových rozhlasových stanic. Ten samozřejmě není a asi ani nemůže být kompletní a obsahovat všechno, co lez na internetu „naladit“. Proto vám nic nebrání v zadání vlastního odkazu na požadovanou stanici. Ty, které jsou v seznamu, jsou tříděny podle žánrů.

Z přehrávače na rádio se přepnete pomocí záložek na spodním okraji okna

V režimu internetového rádia je seznam skladeb nahrazen seznamem stanic. Ten lze jednoduše prohledávat, případně lze využít také propojení s webem. Své oblíbené stanice (nikoli jen ty, které program doporučuje), můžete shromažďovat v odděleném seznamu.

Seznam skladeb nahradil seznam stanic

Protože program slouží také pro zaznamenávání zvuku z internetových rádií, podívejme se na jeho nastavení. To vám nabídne ukládání zaznamenaného zvuku v nekomprimované podobě, do souborů MP3 a do dalších formátů, které si můžete podle potřeby nastavit (např. Ogg Vorbis). V nastavení také naleznete složku, do které budou nahrávky ukládány. Před nahráváním lze zobrazit okno s odpočtem, v nastavení zadáte počet sekund, po které bude toto okno zobrazeno.

Možnosti natavení záznamu rádia

Samotné nahrávání pak spustíte stiskem jediného tlačítka. Specialitou programu je pak plánované nahrávání. Pokud víte, že online rádio bude vysílat něco zajímavého, nicméně vy se nemůžete zdržet u počítače, případně na pořad nebo skladbu nechcete zapomenout, jednoduše si nahrávání naplánujete.

Stačí zadat název nahrávky, vybrat stanici, zvolit typ nahrávání (opakované nebo jednorázové), zadat datum a čas pro nahrávání a vybrat složku, do které bude nahrávka umístěna. Zvolit si můžete také způsob pojmenování souboru s nahrávkou. Opakované nahrávání umožňuje zachytávat zvuk z rádia každý den ve stanovanou dobu, případně pouze během vybraných dnů v týdnu.

Plánované nahrávání? Žádný problém.

Radio & MP3 Player nabízí příjemné ovládání, které si můžete ještě více přizpůsobit, když si v nastavení programu zvolíte vlastní klávesové zkratky pro ovládání přehrávání. Kromě klasického vzhledu lze aktivovat také režim mini přehrávače, kdy je program zobrazen pouze v podobě malého úzkého proužku na obrazovce, který vás nebude nijak rušit.

Radio & MP3 Player není klasický přehrávač sloužící zároveň jako správce hudebních souborů a převaděč CD. Tento program se o to ani nesnaží. Nabízí jednoduché ovládání pro uživatele, kterým jde čistě jen o přehrávání. Nastavení ekvalizéru v případě přehrávání MP3 by však uživatelé určitě ocenili. Za programem stojí český tým vývojářů, kteří se podíleli také na známém lovci havěti Spyware Terminatoru.

Radio & MP3 Player
Přehrávač internetových rádií
web www.mp3radio.com
cena zdarma
Diskuze (13) Další článek: AMD zapracuje na open-source grafických ovladačích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,