Radeon HD 7990: nejvýkonnější grafika od AMD

Po dlouhém čekání AMD představilo svůj nejvýkonnější model Radeon HD 7990, který obsahuje dva grafické čipy.

AMD pro tento rok neplánuje novou generaci svých grafických karet, nemělo k tomu totiž příliš důvod. Nabídka velmi slušně drží krok s konkurenčními modely od Nvidie a výrobní technologie u TSMC mají trochu zpoždění.

Ve stejném duchu jde i Nvidia, která se ale odvážila a představila poměrně nečekaný model GeForce GTX Titan, který disponuje pouze jedním velkým čipem a jedná se o nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na světě.

Nvidia se tak vysmála dřívějšímu králi Radeonu HD 7970 (GE) a AMD nemá žádnou konkurenci podobného ražení. AMD tak zvolilo snazší cestu – dvoučipovou grafiku, která bude na stejné cenové hladině a kromě GeForce GTX Titan bude soupeřit s dvoučipovou GeForce GTX 690.

AMD Radeon HD 7990: jedna karta a dva grafické čipy

O Radeonu HD 7990 (kódové označení Malta) od AMD postupně unikaly informace a objevily se i neoficiální fotografie, například dvou modelů v zapojení CrossFireX. Tentokrát jsou ale informace už oficiální.

small_7990-angle-2.jpg
Dlouhý Radeon HD 7990 s 6 GB paměti GDDR5 a masivním chladičem (Zdroj: AMD)

AM Radeon HD 7990 je tvořen dvěma 28nm čipy, které mají každý 2 048 stream procesorů. Karta má tak dohromady 4 096 stream procesorů. Každý čipy pracuje na frekvenci 950 MHz a má 4,31 miliard tranzistorů. Na jedné desce je tak k dispozici 8,62 miliard tranzistorů.

big_7990-board.jpgsmall_7990-fans.jpg small_7990-bracket.jpg
Dva čipy na jedné desce, každý má vlastní 3 GB paměti (Zdroj: AMD)

Karta je vybavena 6 GB paměti GDDR5 (384bit) rozdělené na 3 GB pro každý čip, přičemž frekvence je 6 GHz. AMD uvádí TDP 375 W, což se vzhledem ke dvěma čipům dalo předpokládat.

GCN_arch.jpg  PT1.jpg
r7970_Untitled-102.jpg spec.jpg
Technologie a parametry Radeonu HD 7990 (Zdroj: AMD)

Pro napájení karty je nutné připojit dva osmipinové konektory PCI Express. Mezi výstupy je DVI a čtyři Displayporty, které lze proměnit například i na HDMI.

Čipy jsou založeny na architektuře GCN, z čehož vyplývají i podporované technologie pro tuto řadu, které již byly představené v minulosti v rámci starších modelů.

Testy ze světa

Parametry a papírové informace jsou jedna věc, ale důležitější jsou reálné výsledky, které karta dokáže vygenerovat. O pořádný test a srovnání se postaraly weby z celého světa, každý se na testování zaměřil po svém, ať už v rámci různých her, tak i nastavení rozlišení, kvality obrazu a podobně.

Recenze si můžete případně prohlédnout na Anandtech, Hot Hardware, PC Perspektive, Guru 3D, Hardware Canucks, TechPowerUp, KitGuru, Legit Reviews a dalších.

Vzhledem k výkonu i ceně karty vybereme pouze několik grafů napříč testy, které jsou ve vysokém rozlišení, pro které je karta primárně určena. Radeon HD 7990 rozhodně není určený pro hraní her ve Full HD, na které stačí i o více než polovinu slabší karty. Cílovka je tak hraní na třech monitorech či v rozlišení 4K+.

54340.png 54360.png dogs-extreme.png
Max-Payne-31.png met2.png sc2_2560_1600.gif
Skyrim_2560x1440_OFPS.png untitled-11.png untitled-15.png

Výkon karty je v některých hrách až dvojnásobný oproti Radeonu HD 7970 GE a poradí si bez problémů s maximálním nastavením kvality i vyhlazování v rozlišení 5 760 ´ 1 200. Kombinace dvou Radeonů HD 7970 GE v CrossFireX ale dokáže být někdy ještě o trochu rychlejší.

Výkon je až o 30 % větší než v případě nejvýkonnější jednočipové grafiky GeForce GTX Titan i dvoučipového modelu GeForce GTX 690.

54375.png 54376.png
54381.png54382.png
Spotřeba a hluk ve srovnání s dalšími modely (Zdroj: Anandtech)

V případě spotřeby a hluku však začínají negativa plynoucí ze dvou čipů. V klidu je spotřeba vyšší než u GeForce GTX Titan, ale přibližně stejná jako u GeForce GTX 690. Při zatížení si Radeon HD 7990 řekne o 120 W více, než GeForce GTX Titan a dokonce o 80 W více, než GeForce GTX 690. Spotřeba je tedy vysoká, ale stále se jedná o úspornější řešení než dvojice Radeonů HD 7970 GE v zapojení CrossFireX.

Hluk v klidu patří mezi průměr, AMD i pro základní konfiguraci použilo masivní chladič se třemi ventilátory, které jsou automaticky řízené dle zatížení a teploty. Při hraní her už hluk patří do vyšší kategorie, stále je však velmi podobným hi-endovým kartám.

Nejvýkonnější řešení v jedné kartě

AMD Radeon HD 7990 je tak poměrně s přehledem nejvýkonnější grafickou kartou a tomu odpovídá i kulatá cena 999 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem 25 000 Kč s DPH.

Cena je nastavená přesně proti GeForce GTX Titan a GeForce GTX 690, které jsou v prodeji za stejnou cenu. V případě AMD získáte za tak vysokou částku maximální výkon, který ale má nevýhody vycházející z dvou čipů – spotřeba a hluk. Vzhledem k segmentu uživatelů, pro které je tento model určen, ale nemá ani jedno negativum významnější roli.

Karta je určena pro nejvýkonnější počítače, kde se na spotřebu příliš nehraje a hluk je řešen luxusně izolovanými skříněmi. Mírně slabší GeForce GTX Titan s jedním čipem ale i přes to vypadá jako efektivnější řešení, které netrpí problémy dvoučipových modelů.

Video

Oficiální představení od AMD v krátkém videu:

Diskuze (16) Další článek: Šéf PayPalu: Možná budeme jednou podporovat i Bitcoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,