Radeon HD 4850: Ušetřte patnáct set

Srovnali jsme výkon nových Radeonů s GeForce 8800 GT a 9800 GTX a přeměřili jsme, nakolik se projevil sobotní „hotfix“ ovladačů, který měl přinést celkový nárůst výkonu.
Kapitoly článku

grid fps.png
gridavg.png
moha fps.png
mohaavg.png


nfs fps.png 
nfsavg.png
stalker fps.png
stalkeravg.png
tdu fps.png
tduavg.png
 

Výsledky přetaktování nás příliš nenadchly. Při více než 30MHz navýšení frekvence jádra už se ve F.E.A.R.u v obrazu objevovaly artefakty. U pamětí to bylo o něco lepší, dosáhli jsme frekvence 2 180 MHz efektivně. Znamená to nárůst výkonu od 3 do 10 procent, v průměru je to nepříliš významných šest procent. Na vině může být (s menší pravděpodobností) chlazení, s větší pravděpodobností nižší napětí na čipu, Radeon HD 4870, který má mít stejné grafické jádro taktované až na 750 MHz, má mít i přes úspornější GDDR5 paměti o 50 W vyšší maximální spotřebu.

Spotřeba celé sestavy s Radeonem HD 4850 ve 2D režimu byla spíše zklamáním – oproti HD 3870 jsme naměřili o 24 W více, a nejsme v tomto ohledu výjimkou. Po dobrých zkušenostech s Radeony předcházející generace bychom čekali méně. Na internetu již kolují zkazky o tom, že jde o nějaký problém s PowerPlay ve stávajících ovladačích, dokud se neprokáže opak, je nesmyslné v něco podobného doufat – RV770 je přece jen o třetinu větší čip a běží na vyšších teplotách, což spotřebě také neprospívá. Mnohem lepší je to ve 3D, karta má spotřebu srovnatelnou s výrazně slabší GeForce 9600 GT a oproti obdobně výkonné GeForce 9800 GTX jsme naměřili dokonce o 45 W méně.

spotreba.png

Stejný výkon, o patnáct set míň

To jsou v kostce hlavní nevýhody Radeona HD 4850, obrovská výhoda v podobě vyššího či srovnatelného výkonu se v současnosti asi o patnáct stovek (či chcete-li zhruba o třetinu) dražší GeForce 9800 GTX zůstává. Dá se říci, že kdyby cena nových Radeonů byla i o tisíc korun vyšší, stále by šlo o docela zajímavou kartu. Něco málo ale můžete rovnou odečíst na výkonější chladič.

Při současné ceně ale nemají HD 4850 a 4870 kolem sebe široko daleko konkurenci – Nvidia již odpověděla a bude více než zajímavé sledovat, za jak dlouho na tuto skutečnost zareagují i obchody. Neméně zajímavé bude i to, jak to dopadne s dostupností a cenou chystané GeForce 9800 GTX+, která má být již od počátku přímým konkurentem novinky ATI. Nové Radeony zkrátka znamenají podobné zemětřesení, jaké se odehrálo před půl rokem s uvedením GeForce 8800 GT.

A co opravuje hotfix?

U měřených her jsme zatím nenarazili na jediný případ, kde by byl výkon nové HD 4850 se sobotní záplatou prokazatelně vyšší. Neznamená to, že taková hra není, ale určitě to znamená, že nejde o „celkové navýšení výkonu“ slibované v ovladačích. Testy, které se objevily na konci minulého týdne po vypuštění oficiálních Catalyst 8.6 tedy není nutné pro neaktuálnost zavrhovat.

alfacomp.png Za zapůjčení GeForce 9800 GTX do testu děkujeme společnosti Alfa Computer.


 


 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,