Quark byl zahnán od Adobe, ale má stále hlad

Quark chce nakupovat a ukázal plnou peněženku. Hlaste se, dvě stě miliónů dolarů se nerozdává každý den...
Zajímavá firma Quark Inc., známá svým špičkovým programem pro sazbu a montáž nedávno doslova šokovala svět, když ohlásila úmysl odkoupit jednu ze softwarových legend, společnost Adobe. Ta však toto „násilné převzetí“ tvrdě odmítla; Quark se ale ve snaze o vytvoření pre-pressového softwarového impéria nevzdává. Firma tvrdí, že má v zásobě nějakých 200 mil. dolarů a že se dívá, kam by je utratila. V ohnisku firmy jsou publikační systémy v „enterprise, finance, lékařství atd. se zaměřením na elektronickou komerci“. To je definice, ze které moc moudří nejsme – konkrétně ale jde o to, že Quark chce vytvořit nástroje nejen pro tvorbu např. nabídkových katalogů, ale rovněž spojených s elektronickým (internetovým) obchodem, analytickými nástroji a datovým managementem.

Quark, kterému přitékají peníze za licence QuarkXPressu, aniž by příliš hnul prstem, už pohltil dvě menší firmy a vytvořil novou společnost s názvem Mirim LLC; další akvizice se očekávají.

Živě komentuje: protože je Quark soukromá firma, nikdo nevidí do toho, jak opravdu hospodaří; někdo říká, že ročně vydělává 100 mil. USD, jiní, že možná i dvojnásobek. Privátnost informací má pro Quark výhodu v tom, že ani konkurence přesně netuší, jak se firmě daří a kam míří; veřejně obchodované firmy musí být průhledné pro své akcionáře a tyto informace se samozřejmě donesou i ke konkurenci.

Nicméně málokdy firma takto veřejně vyhlásí, že hledá zájemce, kteří mají chuť se dát koupit; dokonce jde v tomto tak daleko, že vyhlásila e-mailovou adresu, na kterou se příslušné firmy mají hlásit – je to na corpdev@quark.com. Takže, možná mají i české soukromé firmy šanci…

Váš názor Další článek: Souborová hlídka

Témata článku: , , , , , ,