Technologie | Facebook | Wi-Fi

Qualcomm bude s Facebookem spolupracovat na vývoji superrychlé Wi-Fi

Facebook už dva roky vyvíjí novou technologii venkovní bezdrátové páteřní linky. Říká ji Terragraph, a přestože už o ní nebylo dlouho slyšet, vývoj zjevně pokračuje, nyní totiž s Facebookem začal spolupracovat Qualcomm.

Terragraph má být jakýmsi doplňkem optických městských sítí, veškerá data se ale šíří vzduchem na vysokých frekvencích mnoha desítek GHz. Díky tomu může komunikace za ideálních podmínek dosáhnout až na 7 Gb/s.

5b1fce2f-5a40-406b-9335-bf7fef10917d14a38588-2a2f-4f0b-a117-c5556de70975
Terragraph: Vysílače by mohly být třeba na veřejném osvětlení

Problém spočívá v tom, že třeba takový 60GHz signál vyžaduje přímou viditelnost a velmi snadno jej poškodí i prostá mlha a drobné kapičky vody. Technologie proto počítá s nasazením zcela nových směrovacích metod a algoritmů, kdy pakety budou moci procházet Terragraphem různými cestami právě pode toho, v jakém stavu jsou lokální bezdrátové linky.

Podobná technologie vyžaduje prakticky v reálném čase vyhodnocovat kvalitu spojení a podle toho zvolit cestu, což je zatím nemožné a vyžaduje to nový software a hardware. A právě zde přichází na scénu Qualcomm.

O velmi rychlý bezdrát neusiluje pouze Facebook, ale také Google a další hráči, v praxi se však zatím s 60GHz Wi-Fi počítá jen na velmi krátké vzdálenosti v řádu desítek centimetrů jako jakési bezdrátové USB 3.0. Ačkoliv je už specifikace 802.11ad v podstatě hotová, hardware, který tuto technologii podporuje, je stále poměrně exotický a především drahý, ve spotřební sféře se totiž zatím rozšiřuje teprve 802.11ac.

Diskuze (4) Další článek: Jízdní řády na internetu: zkuste znovuzrozené Bileto

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,