Qualcomm | Rozšířená realita | Ingress | Brýle

Qualcomm a Niantic slibují konečně funkční brýle pro rozšířenou realitu. Uvnitř poběží Snapdragon XR2

Qualcomm společně s herním studiem Niantic vyvine (1, 2) nové referenční brýle pro rozšířenou a virtuální realitu, které firma říká XR (eXtended Reality). Podobných pokusů tu bylo v posledním desetiletí hned několik, přičemž tím zdaleka nejmedializovanějším byly samozřejmě brýle Google Glass z jara roku 2013.

Za těch bezmála sedm let se toho ale hodně změnilo. Mobilní čipsety jsou o parník výkonnější a energeticky úspornější a s koncepcí AR dnes i přes všechny minulé neúspěchy koketují úplně všichni od Applu po Facebook.

f195d144-8da8-476f-99c4-f25d2d6c7f1a
Šéf oddělení Qualcomm XR Hugo Swart ukazuje svoji novou hračku – čipset Snapdragon XR2

V nitru brýlí by měl tikat nový čipset Snapdragon XR2, který si poradí s úctyhodným rozlišením 3K na jedno oko při 90 fps a stejně tak přehraje plné 360° 8K video při 60 fps. S těmito parametry bychom už neměli spatřit jediný fyzický pixel displeje, jak je tomu u mnoha jiných helem i kompaktnějších brýlí pro AR/VR.

a8da4a05-9fc6-4f4b-a265-985e39f7adfb
Koncept brýlí pro Snapdragon XR2 podle Qulacommu

Procesor XR2 dokáže dále paralelně zpracovávat obraz až ze sedmi dílčích kamer v reálném čase pro počítačové vidění. Tedy především pro detekci a sledování třeba lidského skeletu, očí, mimiky tváře, rukou pro bezkontaktní ovládání/VR apod.

Samozřejmostí je podpora prostorového/3D zvuku, bezdrátová 5G konektivita a obvody pro zpracovávání neuronových sítí.

250b3ae1-0b70-4ba2-abbd-2e3904182bf9
Niantic poskytne software – svůj Real World Platform

Zatímco Qualcomm se postará o hardware, zmíněný Niantic by měl těžké železo napojit na svůj softwarový svět rozšířené reality, ve kterém vybudoval nejprve experimentální hru Ingress a posléze už mnohem masovější a úspěšnější Pokémon Go.

Termín, dostupnost a cenu si však obě společnosti zatím nechávají pro sebe, i když přinejmenším v oficiálním oznámení se píše o letité spolupráci.

Připomeňte si, jak před lety geekové propadli tajemné hře Ingress:

Diskuze (1) Další článek: V nové japonské kavárně pracují roboti. Vítají zákazníky, tančí i uklízí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,