Quad X-treme = za málo penez, více muziky

Před týdnem přišlo nové zboží. Zaměřil jsem se na nové položky a vybral několik "hrozinek". Například Quad X-Treme 256R. Proč lhát - tato zvuková karta mě zaujala nejdříve cenou. 1140 Kč (1390 s DPH) za kartu s výstupem na 4 reproduktory (přední / zadní), podporou 3D rozhraní EAX a navíc integrovaným FM Stereo tunerem je opravdu skvělá cena. Jistě tušíte firemní test...
Kapitoly článku

Nejdříve jsem se zajímal o zatížení procesoru při přehrávání zvuku. Pro orientační test jsem použil applet "Sledování systému". Vypnul jsem "všechny nepotřebné aplikace" a spustil WinAmp bez barevného analyzéru.

Toto "měření" je opravdu velmi přibližné :( - závisí totiž na výkonu procesoru. Pro základní orientaci však postačí - zatížení je na nízké úrovni. Kvalita zvuku je velmi dobrá i když nedosahuje špičkové úrovně nejlepších (a dražších) karet.

3D zvukové prostředí

Základy: Pro věrné napodobení zvukového prostoru byly vyvinuty speciální rozhraní: EAX (prostorové rozšíření zvuku - použito poprvé u Sound Blasteru Live! firmou Creative Labs) a konkurenční A3D od Aurealu. Obě mají za úkol vytvořit maximální zvukový prostor. Například v závodní hře Need For Speed IV vytvoří EAX takovou zvukovou kulisu, že dění můžete sledovat "i ušima". Pokud je za Vámi policejní vůz se sirénou, slyšíte ho přijíždět.. zezadu - můžete dokonce odhadnout jestli je vpravo nebo vlevo :)
Poznámka: V poslední době se zdá, že více výrobců her se přiklání právě na stranu EAXu.

I když je X-Treme vybaven EAX, nejedná se o licenci Creative Labs, ale spíše o implementaci standardu Microsoft Direct 3D Sound EAX. Kartu jsem testoval s těmito EAX hrami: Unreal, FIFA99, Need For Speed III i IV a System Shock 2. K mému překvapení všechny fungovaly dobře. Většina efektů byla dobře slyšitelná (stěrače stírají, blinkry blikají...) - nebyly ovšem tak vyšperkované jako u Live! Celkový dojem X-Tremu je 7 až 8 z 10ti - byl jsem mile překvapen. Špičkou v EAXu však stále zůstává Live! (9.5/10).

Výpočty 3D zvuku jsou náročné i na výkon procesoru. V mé sestavě (Celeron 450) jsem však žádnou změnu výkonu nepozoroval (oproti kartě Sonic Impact S90 s A3D... a to není žádná "šunka").

FM tuner

Ovládací program napodobuje skutečný přijmač - ovládaní je opravdu jednoduché. Help ani manuál nepotřebujete (MEM ukládá do paměti, SCAN ladí atd.).

Dobrou vlastností je možnost záznamu rozhlasového vysílání. Škoda jen, že výrobce nepomyslel na možnost pojmenování stanic (20 předvoleb). Citlivost je na úrovni lepšího autorádia, kvalita výstupu také, signál není rušen počítačem - prostě pohoda, tak to má být.

Je třeba říci, že rádio vůbec nezatěžuje procesor - o vše se stará určený čip.

Po prvních hrátkách s EAXem jsem právě rádio provozoval na X-Treme nejčastěji! Pozor! Velmi pohodlné a tímto i návykové.

Midi

X-treme je vybaveno programem + plnou licencí na 256-ti hlasý softwarový syntetizátor MIDI Yamaha SYG 50. Jeho dobré vlastnosti jsou všeobecně známé: kvalitní zvuky, kompatibilita s muzikantským standardem XG, efekty.. Při práci však využívá výkon procesoru (4-12%). Osobně to nepovažuji za mínus protože: a) MIDI je ve hrách využíváno stále méně,
b) k dispozici mám stále ještě zbývajících 90% - a to utáhne np. Sound Forge dvakrát.

Závěr

Quad X-Treme nepatří mezi absolutní špičku. Není vybaven specialními procesory ani digitálními vstupy. Za svoji cenu však nabízí vic než dost. Počítejte se mnou: 4 i 2 kanálový výstup, prostorový EAX zvuk, nastavení "zvukového prostoru" (40 předvoleb), rozšířené Stereo, FM příjmač s 20-ti předvolbami, kompatibilitu se všemi důležitými standardy, kvalitní ovládací utilitu, softwarový syntetizátor Yamaha... a to vše na jednom PCI slotu (karta využívá dvě IRQ - stejně jako ostatní).

Pokud cena nehraje roli (viď Viktore) nebo požadujete nejvyšší kvalitu pro hry - kupte si Live. Pokud děláte do hudby kupte Yamahu SW1000 nebo něco od CreamWaru.

V opačném případě se můžete radovat z prostorového zvuku, kvalitního MIDI a rádia za velmi příjemnou cenu s Quad X-Treme.

Osobně bych můj Sonic Impact za X-Treme vyměnil...

P.S. Tuto kartu si můžete objednat i na dobírku (do 24h) ve firmě Globalnet: Tel. 0603-259043.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,