QRGen: Vytvořte si vlastní QR kód zdarma

Rozmach QR kódů v České republice v poslední době jde ruku v ruce s rozšířením smartphonů. Pro mnoho lidí tak může být užitečné vytvořit kód jako vizitku pro sebe nebo svou firmu.

QR kód je stále častěji viditelný obrazec ve tvaru čtverce tvořený z bílých a černých částí, které v sobě obsahují nejrůznější informace typu textu, kontaktu, odkazu na web apod. V případě, že máte ve svém smartphonu nainstalovánu aplikaci pro čtení těchto kódů, stačí jen přiložit k objektivu integrovaného fotoaparátu a během vteřiny získáte obsažená data.

Lze tak velice jednoduše posílat QR kód jako vizitku v e-mailech i tištěné korespondenci, umisťovat obrazec na své produkty, webové stránky atd. Miniaturní a bezplatná aplikace QRGen vám pomůže během okamžiku QR kód s obsaženým textem vytvořit.

Jedno okno, textový obsah

QRGenerator je velice malý a jednoduchý program, který ani není třeba instalovat. Můžete jej mít pohodlně vždy s sebou na flashce. Tvoří jej pouze jediné okno rozdělené do dvou částí. V jedné se nachází náhled na QR kód, v té druhé pole pro vypisování informací a nastavení výstupu.

sshot-1.png
Vyplnění informací a náhled na QR kód.

Do textového pole můžete vepsat informaci až o 2 000 znacích. Kliknutím na tlačítko pro generování dojde k vytvoření obrázku v náhledovém poli. Již v tuto chvíli za použití mobilního telefonu můžete vyzkoušet, jak výsledek funguje a jaká data se zobrazí. V nastavení výstupu pak můžete určit velikost obrázku, jeho grafický formát a nechat jej uložit.

sshot-2.jpg
Skenování a zobrazení informací.

Absenci rozdělení nahradí web

Nevýhodou miniaturnosti aplikace je, že to je také vše, co nabízí. Bohužel nepracuje s jakýmkoli rozdělením vložených dat, takže případnému uživateli neposkytne plnohodnotnou vizitku, kterou komplet načtete a ihned uložíte do adresáře v mobilním telefonu. Nabídne jen text.

sshot-3.png
Webová služba nabízí více.

Pokud chcete vytvořit plnohodnotnou vizitku, můžete sáhnout po jiném programu, který ale už může být placený, nebo zkusit webovou službu. Dobrou volbou je nenáročná GoQR.me, která nabízí tvorbu kompletní vizitky se jménem, adresou, telefonem, e-mailem i webovým odkazem. Využívat ji můžete zdarma, ovšem na rozdíl od QRGen je k ní třeba mít připojení k internetu, což se ne vždy dá zařídit.

sshot-4.jpg
Vizitka natažená do mobilu.

Diskuze (1) Další článek: Zprávy Živě: Twitter slaví, Facebook kupuje patenty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,