QDI KuDoz 7E - recenze živě

PCtuning: Dnešní recenze by měla být svým způsobem jedinečná - budeme se totiž snažit o to, aby byla svým způsobem interaktivní. V 7h zahajujeme první části, kde nejdříve uvedeme obecné parametry desky QDI Kudoz 7E/333 s čipovou sadou KT333 (pro procesory AMD) a s podporou pamětí DDR 333, a vy svými příspěvky a nápady povedete mou ruku v dalším zkoumání parametrů této desky. Můžeme se zaměřit na taktování na paměti, na overclocking nebo na speciální "fičůry" této desky...
Kapitoly článku

Jistě jste si všimli, že tato základní deska stále používá miniaturní svorky, tzv. jumpery - tento fakt budou muset "skousnout" zejména přetaktovávači - jumpery se nastavuje jak multilpikátor (u "otevřených" procesorů), tak i napájecí napětí procesoru. Standardní nastavení svorek je na "Auto" - běžně tedy není na ně třeba vůbec sáhnout.

P.S. Frekvence FSB se naštěstí nastavuje v BIOSu (ten je typu AWARD).

BIOS

Několik "firemních" funkcí naleznete na stránce "QDI Innovation Features":

  • Speed Easy má na starosti právě změnu FSB (viz. dále),
  • BootEasy zase zkracuje proces bootování (načítání operačního systému) na nezbytné minimum (při každé změně komponenty proběhne normální bootování, poté se systémová data uloží do speciální paměti pro rychlé budoucí využití),

  • LogoEasy (zde ve verzi II) je zase propracovaným systémem zobrazování (s možností případné změny) úvodního loga. Bootování s vaší fotkou nebo firemním logem by tedy nemělo být problémem...


...originální bootovací logo je možno kdykoliv (a poměrně snadno vyměnit)...


...firemní flashovací utilitou QDI QFLASH v1.0
(ta slouží i pro update a zálohování BIOSů)

  • Recovery Easy zase umožňuje zálohovat do paměti CMOS citlivá data disku (jako boot sector, patrition tabulky, tabulky FAT apod.).

Jak je již dneska běžné, je i KuDoZ 7E/333 vybaven kompletní sadou HW monitoringu napětí teplot i otáček větráků:

SpeedEasy

Přes veškerou snahu otevřít se i milovníkům "nového pořádku", overclockerům, zůstává funkčnost SpeedEasy v půli cesty. Změna frekvence je sice možná, ale děje se to "postaru" - po krocích. Existují dva rozsahy "od 100 - 133MHz" a "od 133 do 150MHz".

Bohužel, neoficiální frekvence FSB 166MHz není touto deskou podporována - pravděpodobně díky tomu, že se nepočítá se změnou dělitele pomocí kterého se odvozuje frekvence PCI na 5 - tak, jak k tomu dochází při přechodu z frekvence 100 na 133MHz.

Tech talk: Frekvence PCI je při 100MHz FSB běžně vypočítávána dělením třemi (100/3), u 133MHz FSB se dělitel mění na 4 (133/4) - a u desek, které podporují FSB 166MHz se frekvence FSB dělí dokonce 5-ti (166/5). Poznámka: dělením frekvence sběrnice procesoru FSB se dosahuje alespoň částečně synchronního provozu při přístupu k externím zařízením.

Nastavení paměti - DRAM Clock/Drive Control

Tento dialog poskytuje všechny zásadní volby, které větráky ošlehaný "PC tuner" potřebuje k optimálnímu nastavení paměti. Obrázek výše ukazuje relativně konzervativní nastavení paměti DDR 333 (166MHz x 2) - stejný modul při 266MHz zvládá pak i to nejagresivnější nastavení: CAS 2 (CL2) a precharge 2, 5, 2 (Trp, Tras, Trcd).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,