Původní Amazon na Unixu, jeho lokální kopie už na Windows NT

Dceřinné obchody Amazonu v Německu a Anglii běží již na Windows NT a na Internet Information Server.
Často diskutovaná otázka "co je lepší pro elektronickou komerci, Windows NT nebo UNIX?" samozřejmě nemůže být jednoznačně zodpovězena, protože obě řešení jsou samozřejmě schůdná, na obou se dá postavit skvělý (nebo naopak velmi špatný) obchod a závisí na programátorech, jejich přístupů a schopnostech, a pochopitelně i na typu obchodu. Hlavní otázky při volbě platformy bývají obvykle tři: schopnost rychlé vývojařiny, schopnost unést vysokou zátěž a spolehlivost (nepadavost).

V řešení tohoto věčného sporu alespoň trošku poradí příklady - na čem jedou největší internetové obchody na světě? Proslavený Amazon, který ovšem byl budován už cca před třemi lety, jede od začátku na Unixu (konkrétně používá hardware od Sun Microsystems, software je od Netscape). Pozoruhodné - a leccos signalizující - je ovšem to, že dceřinné obchody Amazonu v Německu a Anglii běží již na Windows NT a na Internet Information Server; tyto obchody vznikly teprve nedávno. I dva největší konkurenti Amazonu v USA, tedy barnesandnoble.com a books.com běží na platformě Microsoftu.

Zdá se tedy, že novější (nedávno spuštěné, nedávno vytvořené) internetová knihkupectví již implementují především platformu Microsoftu, zatímco starší weby obvykle zůstávají na platformě původní. Důvody, které hovoří pro Microsoft (a které uvádějí samotní programátoři) spočívají hlavně v tom, že se jim na platformě databázově generovaných stránek (Active Server Pages, ASP) rychleji vyvíjí; nejde o to, co je levnější či méně náročné na hardware, protože nejdražší je stejně vždy plat programátora (tedy venku) a pak je to především bitva o čas, tedy o implementování nové struktury webu a nových funkcí co nejdříve. Dalším často uváděným důvodem pak bývá snadnější implementování analytických schopností, které pomáhají "ideovým tvůrcům" těchto webů zjišťovat, kdo jim na ně chodí, co kdo hledá či naopak nehledá atd. Vzhledem k tomu, že tyto weby mají sortiment sestávající z miliónů položek, není zřejmě problémem ani nějaký výkonnostní strop jak webového serveru, tak serverů ostatních (zejména databáze).

Váš názor Další článek: Expandia Banka spolupracuje s Vltavou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,