Technologie | Mozek | Neuralink

Působivá ukázka. Muskův Neuralink naučil opici hrát Pong jen pomocí myšlenek

V srpnu 2020 ukázal Elon Musk, jak dokáže Neuralink číst mozkovou aktivitu vepře. Teď jsme o level dál. Makak Pager dokáže pomocí Neuralinku ovládat počítač a hrát hru Pong.

Jak naučit opici hrát hru? Postup je následující.

  1. Sestrojíte rig s obrazovkou, opice ovládá hru pravou rukou a joystickem. Za každý úspěch dávkovač odmění opici banánovým smoothie.
  2. Neuralinkem snímáte mozkovou aktivitu, na kalibraci prý stačí pár minut. Umělá inteligence analyzuje data a identifikuje instrukce, kterými mozek pohybuje rukou a joystickem.
  3. Odpojíte joystick od systému. Opice dál rukou ovládá páčku joysticku, ale ve skutečnosti už počítač beze instrukce z Neuralinku.
  4. Následuje další krok, který ve videu nevidíme a patrně byl komplikovanější (mimochodem se změnila i hra), ale joystick mizí ze scény. Makak dál hraje jen pomocí myšlenek a užívá si smoothie.

Je vidět, že vývoj má trajektorii směřující k člověku a interakci s počítačem. Ovládání iPhonu nebo virtuální klávesnice prý není daleko. Musk se na Twitteru pustil do vizí. Říká, že paralyzovaní lidé se pomocí Neuralinku naučí ovládat smartphone rychleji, než zdraví lidé pomocí prstů. Také slibuje přemostit přerušené spojení mezi mozkem a končetinami, takže by se například paraplegici znovu naučili chodit.

Nakolik jde o Muskovo typicky velkoústé fantazírování, nakolik o skutečný potenciál technologie?

Zdroj: Neuralink

Diskuze (30) Další článek: Intel v reklamě prezentuje „nejlepší procesor na světě“ na MacBooku Pro, který ho ale nemá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,