PR články

Půjčky v proměnách času: Dříve se půjčovalo na ruku, dnes se půjčuje online

Půjčky existují od nepaměti. Vznikly dokonce dříve než peníze samotné. Půjčování nástrojů, jídla nebo zbraní bylo běžné už před 10 000 lety a na hospodaření si lidé půjčovali 4000 let před naším letopočtem. Podívejte se, jak se podoba půjček změnila – liší se nejen od doby kamenné, ale také od minulého režimu.

První zaznamenaná půjčka na světě byla určená zemědělcům

První dochovaná zmínka o půjčce pochází z Mezopotámie a je stará více než 4 000 let. Tenkrát lidé peníze ještě neznali, hodnotu stříbra už ano. Tehdejší zemědělci za stříbro kupovali semena rostlin. Na semena si i půjčovali – s vidinou toho, že vše vrátí, až budou rostliny plodit. Svým způsobem tedy šlo o první podnikatelský úvěr na světě. Podobně fungoval i nákup zvířat. Například krávy se splácely narozenými telaty.

Hodnotu stříbra později upravoval Chamurappiho zákoník, který uváděl i výši úroků za půjčování této suroviny. Takový počin bychom dnes možná označili za první státem upravenou úrokovou sazbu.

Co mají společné jóga a půjčování na směnky? Obojí vzniklo v Indii

Občas se říká, že peníze jsou nové náboženství. A starobylé chrámy skutečně často fungovaly zároveň jako banky už stovky let před naším letopočtem, například v Mezopotámii nebo Indii. V indických chrámech vydávali destičky zvané adesha, které fungovaly obdobně jako dnešní směnky.

Věděli jste, že…

… v současné době má pouze 8 % všech světových peněz podobu bankovek či mincí? Zbývajících 92 % existuje v digitální formě na různých účtech.

 
1789-obr1.jpg
Za socialismu hrál hlavní roli při sjednávání půjček stát. Půjčit si na úrok od soukromé společnosti bylo nelegální.

Půjčování na úrok aneb co křesťané nesmí a židé můžou

Znáte výraz „nekřesťanské úroky“? Toto ustálené slovní spojení nevzniklo náhodou. Jeho kořeny sahají do středověku, kdy bylo půjčování peněz za úplatek křesťanům zapovězeno. Pro ostatní však zákaz neplatil, a tak nebylo ani ve středověku půjčování peněz výjimečné. Výdělky z tohoto podnikání se hromadily především v židovských rodinách. Jejich velká jmění pak byla jedním z důvodů nevole, která se vůči židům po Evropě šířila. A jaká byla výše „nekřesťanských úroků“?  V 16. století se pohybovala se mezi 10 a 35 % ročně.

Ne všude se na půjčky dívali skrz prsty. Třeba ve Florencii si na přelomu 14. a 15. století dokázal bankéř Cosimo Medicejský získat důvěru i samotného papeže. Především díky transparentním podmínkám a rozumným úrokům.

Půjčky za socialismu: Novomanželská, nebo na výstavbu

Peníze si lidé mohli půjčit i za minulého režimu. Hlavní roli při sjednávání však neměly soukromé bankovní či nebankovní společnosti, ale stát. Pokud jste si tedy na úrok půjčili od někoho jiného, bylo to nelegální. Na druhou stranu byly běžné bezúročné drobné sousedské výpůjčky.

Za socialismu půjčovaly běžným klientům dvě banky – Česká státní spořitelna a Živnostenská banka (ta se specializovala na tuzexová konta a devizové účty). Nejběžnějším typem pak byla novomanželská půjčka, která spatřila světlo světa v roce 1948. Na velmi nízký nebo dokonce žádný úrok si tehdy směli půjčovat mladí sezdaní lidé, kteří potřebovali peníze na bydlení.

Maximální výše půjčky činila 7 200 Kč a představovala asi polovinu tehdejšího průměrného příjmu. Kromě novomanželské půjčky bylo možné požádat také o úvěr na individuální či družstevní výstavbu.

1789-obr2.jpg
Zatímco kdysi si lidé půjčovali třeba na budoucí obživu, dnes si půjčujeme i na elektroniku. Na tu spotřební si v roce 2018 půjčil každý třetí Čech. (Zdroj fotky: Hello bank!)

Jak a na co si půjčujeme dnes?

S dobou se však mění nejen podoba půjček, ale i věci, na které úvěr sjednáváme. Podle průzkumu České bankovní asociace z roku 2018 si 30 % Čechů půjčilo na spotřební elektroniku, 24 % na bílou elektroniku, 22 % na koupi auta nebo motocyklu, 15 % na zařízení bytu či nábytek a 13 % na rekonstrukci domu nebo bytu.

Mění se také způsob půjčování. Zatímco dříve bylo běžné vyřizovat půjčku na pobočce a peníze si (mnohdy) odnést v hotovosti, dnes jsou trendem půjčky online.

Online půjčky se poprvé objevily v roce 1985 v Detroitu. Společnost Quicken Loans tu poskytovala hypoteční úvěr, který šlo z části vyřídit online. Jednalo se především o podání žádosti a její přezkoumání. Zákazníky první internetové banky se lidé mohli stát v roce 1999. To bylo také období prvních půjček schvalovaných online kompletně od začátku do konce.

Podle posledního průzkumu z podzimu 2018 vyřízení půjčky po internetu dává přednost 68 % lidí. Klasické půjčování „na ruku“ je minulostí. Lidé na online půjčkách oceňují především pohodlné sjednání kdykoli a odkudkoli, téměř žádné čekání na peníze, ale i možnost zvolit si částku i dobu splatnosti.

Věděli jste, že…

… u Hello bank! si nastavíte výši půjčky sami, a to od 20 000 až do 1 milionu korun? Všechny parametry si předem spočítáte na online kalkulačce a kompletně online si půjčku i sjednáte. Pokud pravdivě vyplníte údaje o vaší finanční situaci, do 9 minut od posledního kliknutí se dozvíte finální nabídku pro vás, kterou banka již nezmění.  

 
Další článek: V Indii úplně zakázali e-cigarety. Argumentují zdravím, tabákové výrobky však mají zelenou

Témata článku: