Výzkum | Vzdělávání | Děti

Psychologové zkoumali tisícovku českých školáků. Zjistili, že zákaz mobilů nemá žádný smysl

Některé české školy přistoupily k zákazu požívání mobilních telefonů během školních přestávek. Jedním z důvodů mělo být mimo jiné to, že spolu děti nekomunikují a neutužují sociální vztahy.

Tento předpoklad však doposud nebyl podložen žádnými tvrdými daty, a tak školy a školáky začal zkoumat Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Vědci sledovali chování žáků jak na školách, kde byly telefony zakázané, tak na těch, kde byli ředitelé k mobilům shovívavější. Výsledek? Podle institutu povolení telefonů během přestávek nikterak nesouvisejí s problematickým chováním dětí.

05e35941-201e-4094-99b0-b4237564a54f
Co dělají školáci o přestávkách

„Dospívající v našem výzkumném souboru se o přestávce baví se spolužáky bez ohledu na to, zda mají povoleno, nebo zakázáno mobilní telefon používat,“ prezentuje hlavní zjištění studie David Šmahel, vedoucí vědeckého týmu.

c703aaee-63be-4413-8aa8-1d97f2479ba4
Mobily rostou na důležitosti s věkem školáka

Stručně řečeno, psychologický výzkum, který probíhal na 32 jihomoravských školách a více než tisícovce dětí, prokázal, že školáci se během přestávek nejčastěji baví, připravují na hodinu a teprve pak koukají na mobil nebo tablet. Nehledě na to, jestli je to zakázané, či nikoliv.

Nelze než doufat, že na svých mobilech čtou Živě.cz.

Diskuze (46) Další článek: Facebook měl aplikaci, která obličej propojila s profilem na síti. Naštěstí ji nikdy nevydal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,