PSPad: český editor světové úrovně

Kdykoli se někde objeví recenze nástroje sloužícího k úpravám a vytváření webových stránek, k úpravám programového kódu nebo k úpravám jiných textových souborů, vždy se v diskuzích pod článkem objeví zmínka o PSPadu. Co všechno nabízí tento zajímavý editor české výroby a jak vám pomůže?

Plusy / minusy
+ cena, lokalizace
+ kontrola pravopisu
+ možnosti úprav
– skrývání částí kódu
– rozpoznávání typu souboru
jen podle přípony

PSPad patří k oblíbeným nástrojům mnoha programátorů. Není to jen kvůli tomu, že je zdarma a v češtině. Je docela rychlý, což je v porovnání s množstvím funkcí, které nabízí docela překvapující. Je určen pro každého, kdo pracuje s textovými soubory. Ať už tedy tvoříte internetové stránky, programujete běžné aplikace nebo jen potřebujete pohodlně upravovat konfigurační soubory, využijete jeho funkce. Upozorňuji, že jde o editor, nečekejte rozhraní pro vizuální tvorbu webových stránek nebo grafického návrháře vzhledu aplikací.

Úpravy textu

S PSPadem se pracuje stejně jednoduše jako s Poznámkovým blokem. Pomůckou, kterou objevíte na první pohled je barevné zvýraznění řádku, na kterém se právě nacházíte. Při úpravách nepřehledných souborů to oceníte. Číslování řádků přijde vhod při odhalování různých chyb v kódu. Programů, které toto umožňují, existuje celá řada, ale při vyjmenovávání dalších funkcí už bude konkurentů ubývat. Kolik běžných editorů vám setřídí řádky textu a umožní jeho přeskupení i podle sloupců? Vyhledávání a náhrada textu je zde obohacena o práci se soubory definovanými běžnými pravidly. Můžete tak najednou změnit určité výrazy v různých souborech. Orientaci usnadní například vkládání záložek do textu.

PSPad: jednoduchý a plný funkcí

Související odkazy

Slovník
Apache
FTP
JavaScript
Linux
makro
server

PSPad umí otevřít více dokumentů najednou. Můžete je zobrazit jako různě uspořádaná vnitřní okna, nebo přes celou plochu programu a přepínat se pomocí záložek. Pokud počet záložek překročí šířku okna programu, nebudou schovány za černými šipkami, jak je obvyklé. Prostě se zobrazí ve více řadách, což je velice pohodlné. Pokud jste zvyklí (rozuměj potřebujete) třídit soubory do projektů, můžete tímto stylem pracovat i v PSPadu.

Různé dokumenty, různá syntaxe

PSPad obsahuje i další funkce „velkých“ programů. Často prováděné úpravy nahrajete jako makro, uložíte na disk a v případě potřeby použijete. Při úpravě webových stránek využijete kontrolu pravopisu. Slovníky pro kontrolu sice nejsou součástí instalace a je nutné je dohrát ručně, nicméně není to až tak velký problém. Kdo je nepotřebuje, ušetří při stahování programu stovky kilobajtů. Kromě češtiny, slovenštiny a angličtiny můžete kontrolovat v minimálně devíti dalších jazycích. Kontrola automaticky rozpozná programový kód od běžného textu a prověřuje pouze zobrazované výrazy. To je samozřejmě velice výhodné, nicméně tento automat můžete zmást jednoduchým zakomentováním části kódu, který pak začne také kontrolovat.

Za praktický nástroj považuji porovnávání textových souborů a hledání jejich rozdílů. Pro úpravy linuxových souborů ve Windows využijete automatické rozpoznávání kódové stránky a nastavení zalamovače (CR+LF, LF nebo CR). To mimo jiné znamená, že PSPad lze použít ke konverzím souborů. Podporované znakové sady jsou CP1250, CP895 (Kamenických), CP852, ISO 8859-2, UTF-8, UTF-16 LE a UTF-16BE.

Prohledávání souborů

Úpravy kódu

PSPad si poradí s barevným zvýrazňováním podle použité syntaxe. Podporuje celou řadu jazyků (HTML, PHP, Pascal, C++, Python, SQL, Visual Basic a další), další zvýrazňovače si můžete nastavit podle svých potřeb. Syntaxe se automaticky nastaví podle přípony otevíraného souboru, změnit lze i ručně. Líbilo by se mi, pokud by program rozpoznal typ souboru i podle obsahu. Například pro soubory s kódem v PHP, které sice mají na prvním řádku uvedeno <?php, ale nemají odpovídající příponu, je nutné měnit syntaxi ručně. Editace přípon asociovaných s konkrétní syntaxí nemusí podle mě vždy zafungovat podle představ uživatele. Ale to jsou jen kapky v oceánu. Při kombinaci dvou syntaxí v jednom souboru, např. PHP a HTML využijete tzv. multizvýrazňovač. Pro nově vytvářený soubor můžete použít připravené šablony. Ty jsou přehledně roztříděny a poslouží k rychlému vytvoření základní struktury souboru. Např. u HTML vloží editor DOCTYPE, meta tagy, značky <head> a <body> a tak podobně.

Pro zkušenější z nás je určen HEXA editor. Pracujete-li s programovým kódem, oceníte možnost spolupráce s externími kompilátory a webovým serverem Apache. Každého programátora potěší, pokud mu editor ukáže dvojice závorek. Omezí se tak časté chyby v kódu. Líbí se mi funkce, jako je inkrementální vyhledávání, nalezení dalšího výskytu aktuálního slova a rychlé přecházení mezi řádky. Připomíná mi to další oblíbený editor, Vim. Klávesové zkratky v PSPadu si můžete podle svých potřeb upravovat. Poslouží vám k tomu velice přehledná mapa kláves.

Webové programátory bude zajímat možnost zobrazení náhledu stránky při různých rozlišeních, zobrazení okrajů tabulek, nástroje pro přeformátování HTML kódu, úpravy velikosti znaků a podobné pomůcky pro práci s kaskádovými styly. PSPad dovede převádět textové soubory na HTML dokumenty, z označených výrazů tvořit proměnné v PHP nebo JavaScriptu, a také odstraňovat tagy. Vestavěný nástroj TiDy dovede HTML dokument očistit od zbytečných značek a zkontrolovat správnost jeho zápisu.

Nastavení programu

Mnoho dalších doplňků

Pro konkrétní popis všech funkcí a vlastností tohoto editoru by nestačilo ani několik článků. Každý jeho uživatel používá jiné funkce. Někdo bude velice spokojený s kapátkem pro výběr barev, jiný zase ocení výběr barvy z tabulky. Někdo bude používat porovnávání dvou souborů a ani si nevšimne, že PSPad dovede porovnat obsah otevřeného dokumentu s tím, co je uloženo na disku. Někdo bude nadšen z nástroje pro tvorbu otisku (MD5, SHA-1 a MD4), jiný zase z generátoru latinského textu Lorem Ipsum. A tak bych mohl pokračovat ještě dále. Ani po několika letech pravidelného používání PSPadu si nejsem jist, zda znám všechny jeho funkce. Tím však nechci říct, že by PSPad byl složitý, naopak.

Výběr ze šablon

V PSPadu najdete s největší pravděpodobností téměř vše, co očekáváte od programátorského editoru. Tento editor bohužel nedovede skrývat určité části kódu. Na druhou stranu obsahuje užitečného Průzkumníka kódu. Uživatelské konvertory (např. text na morseovku), úpravy SQL, podpora FTP, převod mezi číselnými soustavami, nebo přepočet matematických výrazů jsou jen výběrem z mnoha užitečných funkcí. Samozřejmě i v PSPadu občas najdete menší chyby. V minulosti se například vyskytl problém se zalamováním řádků. Časté vydávání nových verzí svědčí o neustálém zájmu o tento program.

Pomůcka pro vkládání výrazů

PSPad 4.5.0 (2175)
produkt programátorský editor
výrobce Jan Fiala (Prog-Soft s.r.o.)
web www.pspad.com
cena zdarma
systémy Windows 98/2000/XP a novější
Diskuze (105) Další článek: Český Telecom nabízí podle GTS zákazníkům ADSL levněji než operátorům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,