Psiony se baví s každým

Komunikace a nastavení Psionu Series 5 pro správnou synchronizaci a spolupráci se stolním počítačem.
Kapesní počítač bez možnosti komunikovat se stolním počítačem, a tedy i s firemním informačním systémem nebo alespoň kalendářem či poznámkami, bez možnosti instalovat další programy a vyměňovat si data, by byl jen obyčejným organizérem. Psiony jimi skutečně dříve byly, ale dnes jsou jejich komunikační možnosti na vysoké úrovni.

Komunikaci mezi počítačem a Psionem zajišťuje software PsiWin, který je na dodávaném cédéčku. Po instalaci se ve struktuře počítače na úrovni Ovládacích panelů objeví složky My Psion a v ikonkách v pravém dolním rohu obrazovky se ukáže nový symbol. Pokud není Psion připojen, má symbol podobu vodorovné čáry, ale v okamžiku, kdy spolu Psion a stolní počítač komunikují, změní se na sinusoidu a začne se pohybovat, vlnit.

Na pevném disku instalační program vytvoří adresář Psion, do kterého se ukládají záložní a synchronizované soubory. Při poklepání na ikonu My Psion (to je právě ta v ikonách na hlavním panelu) se otevře okno My Psion Properties, kde lze nastavovat chování Psionu při komunikaci, nastavovat vlastnosti tisku, zálohování …

Intuitivní a srozumitelné
Možnosti nastavení samotného Psionu jsou přístupné po klepnutí na pevnou ikonu Systém. V menu Informace jsou skutečně jen informace – o majiteli, paměti a především zbývající kapacitě baterií. Psion v každém okamžiku přesně sleduje aktuální spotřebu a pamatuje si také údaje vztahující se k minulé sadě baterií, takže můžete snadno odhadnout, jak dlouho vám počítač ještě vydrží. Psiony Series 5 se sice dají napájet ze sítě (síťový adaptér není v základní výbavě), mnohem častější je ale vyměňování baterií, které vydrží přinejmenším jeden týden – záleží na intenzitě práce. Síťový adaptér však vložené baterie nedobíjí, to je třeba dělat ve speciální dobíječce.

Ve vedlejším menu Nástroje jsou položky, ze kterých se lze dostat k samotnému nastavování. Možnosti umožňují jen povolit zobrazování skrytých a systémových souborů nebo nastavit způsob zobrazování loga systému EPOC. Ovládací panely zobrazí okno plné ikonek sloužící k nastavování jednotlivých skupin vlastností – jako u stolního počítače. Není těžké si přestavit, k čemu která ikonka slouží. U ikonek Čas a datum, Heslo, Obrazovka, Klávesnice, Zvuk, Modem, Tiskárna se vskutku nemá smysl pozastavovat. Pod Vyp/Zap lze nastavit způsob zapínání (při stisku klávesy, při otevření) nebo vypínání (při zavření) Psionu – samozřejmě kromě standardní klávesové zkratky Fn+Esc. Je možné nastavit také automatické vypínání. Nakonfigurovat pořadí ikonek programů zobrazených ve složce Extras je ukryto za ikonkou Extra. Národní nastavení formátu měny, data a čísel zpřístupňuje ikona Mezinárodní.

Komunikace není problém
V Ovládacích panelech Psionu jsou tři ikony pro nastavení komunikačních vlastností. Kromě ikony Modem, kde se jen vybere typ modemu, ke kterému je Psion připojen, je to ikona Dialing a Internet.

Nastavení Dialing (vytáčení) je podobné stolnímu počítači – nastaví se země, telefonní číslo a způsob jeho vytáčení. Kromě toho zde ještě nastavujete název služby, pod kterým budete toto spojení využívat.

Pro komunikaci sériovým kabelem se stačí jen ujistit, že je nastavena komunikace sériovým kabelem. V menu Nástroje klepněte na položku Komunikace a u položky Typ zvolte Sériový kabel. U Rychlosti komunikace nastavte maximální (115 200), a tím jste na straně Psiona udělali vše, co bylo třeba udělat pro správnou komunikaci s osobním počítačem.

Psion je možné připojit k libovolnému sériovému portu, program PsiWin sám po připojení zjistí, se kterým portem je spojen. Stejně tak můžete nastavit maximální možnou komunikační rychlost – až 115 kb/s. Není třeba provádět žádné speciální nastavení portů, jako je tomu u zařízení s Windows CE.

U položky Typ je v nastavení komunikace ještě k dispozici IR přenos a Vyp. Volba Vyp znamená, že komunikace je vypnuta úplně, první možnost znamená povolení komunikace infračerveným přenosem. Tato komunikace je zcela bezproblémová mezi dvěma počítači Psion nebo počítačem Psion a mobilním telefonem s infračerveným portem. Stejně tak bez problémů byste se tímto způsobem měli spojit s osobním počítačem vybaveným infraportem.

Přenos dat i tisku
Pokud to nevíte, z Psionu se dá i tisknout. Když to podporuje tiskárna, tak přímo (prostřednictvím infračerveného portu), propojením Psionu s tiskárnou kabelem nebo při spojení s PC. V tomto případě se do Psionu doinstalují ovladače tiskárny. Nastavení tisku je v PC k dispozici na záložce Print Options v programu My Psion.

Přenos souborů je velice jednoduchý. Stačí na PC otevřít složku My Psion a v ní poklepat na ikonu disku. Tím se začne prozkoumávat obsah kapesního počítače stejně snadno jako v případě lokálního disku. Soubor stačí uchopit myší a přetáhnout jej tam, kam je potřeba (třeba i do spuštěné aplikace na stolním počítači). Podobně to funguje i obráceným způsobem: myší se uchopí soubor na lokálním nebo sí'tovém počítači a přenese se do Psionu.

Během přenosu souborů mezi Psionem a počítačem dochází k jejich konverzi. Konverzní utilita disponuje rozsáhlým seznamem filtrů a není problém přidávat další. Seznam filtrů, tedy formátů, do kterých můžete soubory z Psiona uložit, je v přehledu na poslední záložce programu My Psion. Zvolením filtru a kliknutím na tlačítka Set as default se dá změnit přednastavený typ a konverze při přenosu souborů z Psiona do stolního počítače proběhne s tímto filtrem. Filtry pro konverzní utilitu lze doplňovat, na webových stránkách pro uživatele Psionů jsou k dispozici volně ke stažení.

připraveno ve spolupráci se společností Point.X, výhradním distributorem značky Psion

Zdroj: Mobility

Váš názor Další článek: Týden v Doupěti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,