Psionu se nedaří: nečeká jej osud Amigy?

Pokles obratu a zisku, neúspěšné konkurování PalmPilotům.
Kdysi průkopník v kapesních počítačích nezažívá zrovna šťastnou dobu – v oblasti, která jako celek zaznamenává rychlý růst a kde je jeho hlavní konkurent schopen zdvojnásobovat prodeje každý rok, Psion klesá s obratem i ziskem. Příjmy z prodeje kapesních počítačů Psion klesly za pololetí o 34 % (pololetní obrat: 40 mil. USD).

Jeden z důvodů poklesu obratu Psionu je nová řada strojů s označením 5mx; rozdíl od předchozí verze je podstatně větší, než by vyplývalo jen z nepatrně rozdílného označení (5mx má dvojnásobně výkonný CPU ARM710T na 36 MHz, ale především schopnost práce s elektronickou poštou a prohlížení webových stránek). 5mx v podstatě nahrazuje předchozí verzi (pětku), proto na ni zákazníci čekali a prodeje se zpomalily. Firma proto tvrdí, že druhé pololetí bude naopak pro Psion prodejně velice dobré.

Nicméně Psion po delší době zaznamenal i špatnou míru zisku – přesněji řečeno, předběžný zisk za pololetí byl v podstatě nulový. To se zase připisuje investicím do konsorcia Symbian, kde je Psion členem spolu s předními producenty mobilních telefonů a kde se nedá čekat rychlá návratnost. Psion skutečně v poslední době zrychlil uvádění nových produktů na trh – vedle 5mx je od září k dispozici i Psion Series 7, což je druh Psion netBooku, a letos má podle šéfa firmy přijít na trh ještě jeden „velký produkt“.

Živě komentuje: na trhu handheldů je skutečně horko a diskutuje se, zda tlaku obřích firem vůbec odolá i taková firma jako Palm Computing, která ma trhu dnes dominuje. V možných analýzách vývoje se mezi kandidáty na trůn v kapesních počítačích hovoří buď o Palmu nebo o zařízeních s Windows CE; Psion skoro nebývá zmiňován. Problémem Psionu je jeho neschopnost prorazit na největším světovém trhu (a snížit si tak nákladovost produktu), vysoká cena (5mx stojí 25 – 30 000 Kč, tedy víc než běžné PC) a donedávna i nedostatek moderních rysů (Internet, snadná synchronizace s PC). Proto byl Symbian považován za jednu z možných záchran pro firmu – měl přinést příjmy pro další vývoj operačního systému EPOC a jeho větší standardizaci díky mobilním telefonům. Jenomže o Symbianu zatím moc slyšet není a Psion už prodal část svého podílu v tomto konsorciu, patří mu zde nyní 28 %.

Psion samozřejmě není nijak bezprostředně ohrožen – má loajální zákazníky zejména v Evropě, kvalitní produkty i dostatek financí v bance. Jenomže budoucnost je nejistá (a také to dávají najevo investoři cenou akcií): Psion je nejenomže určitý „nestandard“, ale navíc dokonce nestandard evropský, s nulovým podílem na trhu v USA. Nabízí se hned srovnání v osobních počítačích – standardem je pécéčko, americký „nestandard“ Apple se stále slušně drží, ale evropský nestandard Amiga neměl šanci přežít. Souvislostí s Amigou je ještě více – i tyto počítače byly ve své době podstatně vyspělejší než PC, i ony měly tržní podíl především v Evropě a ne v USA, i ony v klíčové době zaostaly ve vývoji a především ve standardizaci.

Diskuze (13) Další článek: Čím žil Invex první den?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,