Psion uvádí netpad

Jako důkaz toho, že utlumen byl jen vývoj v uživatelských kapesních počítačích, uvádí Psion průmyslový tablet netpad.
Průmyslové počítače Psionu jsou poměrně vyhlášenou komoditou a také v dalším směřování Psionu by měly hrát prvořadou roli. Nový netpad vyplňuje prázdnou mezeru mezi průmyslovými organizéry s klávesnicí a manažerskými Palmy a Pocket PC. Nový netpad totiž je průmyslovým kapesním organizérem bez klávesnice. Jeho odolné pouzdro vydrží pád na beton z výšky 1,5 metru, tedy při běžném pádu z ruky- Nabízí se zde srovnání s odolnými mobilními telefony, s obdobnými vlastnostmi, se kterými se dá hrát i fotbal. Netpad je sice bez klávesnice, ale nezapře v sobě Psiona. Jeho obrazovka je totiž sice barevná (256 barev), má ale typické rozlišení 640×240 bodů. Netpad je tedy podlouhlá nudle 21 cm vysoká a 8,5 centimetru široká. Tloušťka je přitom 2,5 cm a váha těsně přes půl kila. Obrazovka je tedy velká na šířku podobně jako třeba u počítačů Pocket PC, protože má ale dvojnásobek bodů na výšku, je i příslušně delší. Na výšku není zrovna přesný termín, netpad se totiž umí rychle přepínat mezi režimy nastojato a naležato podle potřeby.

Možná se budete divit, co je to za Psiona bez klávesnice, vždyť právě klávesnicí Psiony bodovaly. Klávesnice u netpadu opravdu není, je tam ale softwarová na obrazovce. Operační systém je nadále Epoc, použitý procesor je ale 206MHz StrongARM, který je známý z úspěšného iPaqu. Netpad tedy bude rozhodně velmi rychlý. Kromě normálního systému je tam i Java Virtual Machine, takže lze na něm provozovat aplikace v Javě a začlenit jej lépe do podnikové infrastruktury. K dalším zajímavostem patří podpora paměťových karet MMC, či výdrž 8 hodin provozu na vestavěné Li-Ion baterie.

Netpad je v prvé řadě průmyslový počítač, využití najde ve skladištích, u opravářů a všude tam, kde je potřeba mít u sebe při práci konkrétní informace v digitální podobě. Sice se zřejmě najdou i jednotlivci, kteří ocení nerozbitnost takového organizéru a kompatibilitu se stávajícím programovým vybavením pro Psiony, netpad je ale v prvé řadě průmyslovým počítačem a tam jej taky Psion bude směřovat.

Diskuze (2) Další článek: Autor červa s Annou Kournikovovou odsouzen

Témata článku: , , , , , , , ,