První zkušenosti s Českým Mobilem

18. ledna 2000
cvbcxvbcvb SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Třetí síť je na světě. Start byl zavčas a s pokrytím vyšším než bylo slíbeno, alespoň podle tvrzení Českého Mobilu. Stojí za to přejít k novému operátorovi? Záleží to na vašem vkusu a vašich nárocích.
Třetí síť je na světě. Start byl zavčas a s pokrytím vyšším než bylo slíbeno, alespoň podle tvrzení Českého Mobilu. Na přesná měření ČTÚ si budeme muset ještě počkat. Stojí za to přejít k novému operátorovi? Záleží to na vašem vkusu a vašich nárocích. Český mobil slibuje pokročilé funkce, EFR přenos hlasu již běží, v přípravě je WAP a přiřazení dvou čísel jedné SIM kartě.

Z tarifů mě zaujal tarif T1. Ceny hovorů jsou sice strašlivé, jenže výborné jsou ceny textových zpráv. 50 haléřů ve špičce a 35 mimo špičku mě sice nedonutí ke koupi nového přístroje, ale proč nepřehodit v tom stávajícím každý večer SIM kartu a neušetřit při posílání levných zpráv?

Levné zprávy jsou pak nabízeny jen u tarifu T4, kde jsou spojeny se spoustou volných minut a slušnou cenou hovorného. Ale bohužel je to spojeno s podpisem smlouvy na rovné čtyři roky a možností přestupu jen na vyšší tarif. I když, kdo ví, co bude za čtyři roky.

Tarify můžete objednávat na čísle 0800 177 100. Vše se děje po telefonu, kamenné obchody Český Mobil zatím nemá a možná ani mít nebude. Uvažuje se o tom, že prodej bude jen přes telefon a Internet a vy díky tomu ušetříte například na aktivačním poplatku.

Po telefonu vyplníte nezbytné údaje a zvolíte si tarif. Můžete si zvolit i číslo dle vašeho gusta a mít stejné číslo třeba na Paegas a Český Mobil, samozřejmě vyjma předčíslí. Tato služba je zatím za dva tisíce korun, od 1. února bude zdarma, přičemž číslo dostanete až ke komerčnímu startu 1. března.

Pak jen zbývá čekat, až vám do tří dnů přijde obálka. Obálka mi přišla hned druhý den, na dobírku 1000 Kč. Oněch 1000 Kč je záloha, do jejíž výše můžete volat.

Ve velké obálce jsou výpisy tarifů a další informace, a malá obálka se SIM kartou. Jejím roztržením souhlasíte se smlouvou. Obálečka je skvělá, stále ji používám na nošení nepoužívané SIM karty.

Po vložení SIM karty do telefonu zavoláte na číslo *608 a nahlásíte své jméno, rodné číslo a heslo a telefon aktivujete.

Jaká je současná situace? Pokrytí v Brně je dle mých pozorování dobré, Český Mobil upozorňuje na to, že některé oblasti jsou pokryty nosným signálem a do sítě se v nich nepřihlásíte, ačkoliv ji telefon nachází. Nestalo se mi.

SIM karta je na skvělých 250 čísel, bohužel nepodporuje SIM toolkit a jména v seznamu mají jen 10 znaků. Škoda, byl by to ideální nástroj pro přímé bankovnictví. Vlastně by mohla IPB nabízet jako doplněk účtu SIM kartu jen pro jeho obsluhu. Nicméně dle informací se na SIM toolkitu pracuje.

Co se týče textových zpráv, je velmi nepříjemné, že zatím chodí jen v rámci sítě Českého Mobilu. Situace se do 1. března změní, já doufám, že dřív.

Zatím mi také vůbec nefunguje hlasová schránka.

Najde se mnoho důvodů proto, aby vaše telefonní číslo začínalo předčíslím 0608. Lepší služby budou od 1. února a start s dalšími vylepšeními 1. března. Ještě upozornění - na klientské centrum se zatím dovoláte jen přes den.

Diskuze (7) Další článek: cvbcxvbcvb

Témata článku: , , , , , , , , ,