První výstřel z Aurory

Je to jen pár týdnů, co společnost IBM oficiálně uvedla novou verzi operačního systému OS/2 Warp Server – OS/2 Warp Server for e-business.
Je to jen pár týdnů, co společnost IBM oficiálně uvedla novou verzi operačního systému OS/2 Warp Server – OS/2 Warp Server for e-business. Aurora (kódové označení nové OS/2), primárně určená pro elektronickou komerci – obsahuje mnoho nových vlastností – mezi nejvýznamnější patří především nový souborový systém JFS, nová verze protokolu TCP/IP, podpora víceprocesorových systémů a platformy Windows.

JFS není JFK
Aurora samozřejmě i nadále podporuje FAT, HPFS i 386HPFS, nově ale přichází s novým JFS (Journaled File System). Maximální velikost jednoho diskového oddílu byla zvětšena z 64 GB (HPFS) na 2 TB, stejně jako maximální velikost jednoho souboru, která činí také 2 TB (původně 2 GB). JFS vyniká i rychlostí zotavení a opravení souborového systému po pádu serveru. Zatímco v případě HPFS nebo 386HPFS to mohou být i hodiny, u JFS je to záležitost několika málo minut. Můžete dokonce vytvářet diskové oddíly, které se skládají z více fyzických disků (RAID 0). Navíc JFS umožňuje libovolné nastavování písmen disků – můžete tak docílit třeba toho, že D: bude vždy CD-ROM, i když za ním budou následovat další disky, nebo můžete vytvořit disk a přiřadit mu písmeno G:, i když nyní máte třeba jen C: a D:.

Lze dokonce dynamicky měnit velikosti oddílu (jako v Partition Magicu), avšak bez nutnosti restartu a jakéhokoliv zastavení provozu diskového oddílu. Na disk tak mohou přistupovat jiní uživatelé, zatímco administrátor mění velikost disku. Lze uživatelsky měnit velikost bloků (od 512 do 4096 bajtů); není však bootovatelný. Samotný systém tak musí být nainstalován na HPFS. Aurora také podporuje NFS (Network File System), který jí umožňuje sdílení informací s ostatními systémy AIX či UNIX.

Další nové vlastnosti
TCP/IP ve verzi 4.1 obsahuje všechny programy minulé verze, které jsou upraveny pro lepší multithreading, rychlejší přenos velkých souborů po síti a samozřejmě pro využití SMP (Symmetric Multiprocessing) – víceprocesorové systémy. SMP je hlavní zbraní Aurory a podporuje až 64 procesorů – pro SMP je upraveno i samotné jádro systému a JFS. I tak je stále větší výkon jednoho procesoru Pentium 300 MHz než dvou procesorů Pentium 150 MHz – nějaký procesorový čas totiž zabere rozdělování úloh mezi jednotlivé procesory. Další novinky již stručně:
  • Byla zvětšena virtuální paměť pro jednu aplikaci na 4 GB.
  • Java je tentokrát implementována ve verzi 1.1.7.
  • Součástí Aurory je mnoho utilit, které zajisté ulehčují a zrychlují konfiguraci systému a jeho zálohování.
  • Rozšířena byla také podpora různých zařízení – mechanik ZIP, zařízení SCSI II apod.
  • Součástí systému je Netscape Communicator 4.04 (zdá se, že antimonopolní úřad je zde narozdíl od Microsoftu velmi tolerantní).
  • Ubyly některé aplikace pro server nedůležité – IBM Works a VoiceType, zůstala ale podpora OpenGL.

Ze stejnou cenu tři entéčka
Systém OS/2 je – jak jinak – dodáván na 4 cédéčkách. První je samotný operační systém, na druhém a třetím jsou instalace pro klienty Windows a OS/2 a na posledním nalezneme webový server Lotus Domino Go a plug-in IBM Websphere – podporu pro Java server.

Co je ale na nové Modré zarážející a překvapující, je její cena – za 1 (slovy jednu) instalaci zaplatíte 1 690 dolarů (okolo 60 tisíc korun), za klienta 59 dolarů (dva tisíce korun). Za tuto cenu si pořídíte tři Windows NT Servery, které se těší daleko větší podpoře. Aurora se kvůli tomuto poplatku asi moc populární nestane.

Máte ho mít
OS/2 Warp Server for e-business je mířen do kategorie webových serverů pro elektronický obchod, hodí se i jako souborový nebo databázový server díky systému JFS. Pokud ji využijete jako podnikový server, vězte, že utáhne řádově až stovky počítačů; stejně dobře ji lze použít i pro malé sítě s několika málo stroji. IBM tak představila systém, který chce dále žít, i když to nedává dost jasně najevo. Marketingové oddělení, zdá se, znovu spí – žádná reklama, žádné články, jako kdyby se nic nedělo, a přitom se na trhu objevuje serverový systém, který může konkurovat Windows NT a nastupujícím (ehm) Windows 2000.

operační systém
OS/2 Warp Server
for e-business
Zdroj: IBM Corporation
Telefon: (02) 72 13 11 11
Cena: 1699 USD, další licence 1599 USD
klientská licence 59 USD
Parametry: min. požadavky – procesor 486, 32 MB RAM, 100 MB disk, karta VGA kompatibilní
Zdroj: Computer
Diskuze (1) Další článek: Změna chování Dr. Watsona

Témata článku: , , , ,