První výkonná pracovní stanice s Intel Core i7

Sotva se objevily první procesory Intel Core i7, už je u nás výrobce, který je osazuje do svých pracovních stanic určených pro grafiky a vývojáře v CAD aplikacích. O kolik je nová platforma rychlejší než předchozí? Komu se na ni vyplatí přejít?
Kapitoly článku

Obě stanice jsou osazeny stejnými grafickými kartami nVidia Quadro FX 1700, a tak si můžete udělat obrázek o tom, jak se nová platforma projevila na reálném grafickém výkonu. Jak vidíte z těchto námi naměřených výsledků, rozdíl je takřka zanedbatelný.

SpecViewPerf.png

Jinak tomu ale je samozřejmě v procesorových testech, hlavně co se vícevláknových aplikací týče. V benchmarku Cinebench R10, který prověří rendering jedné 3D scény nejdříve na jednom vláknu a pak na všech dostupných, už jde poznat síla nového procesoru. Zatímco u jednoho vlákna byl nárůst zhruba 19 %, při použití všech už 34 %.

Cinebench.png

Ještě více jsou ale vidět rozdíly v paměťové propustnosti v programu Everest, tam už je nárůst více než stoprocentní, a to jak u DDR3 pamětí, tak u L1 a L2 cache procesoru.

Everest - L1+L2.pngEverest - RAM.png

Posledními testy byly v nejnovějším PCMarku Vantage. Jedinou oblastí, kde měla stanice od Fujitsu Siemens navrch, byla rychlost pevného disku, za což může vděčit především velmi rychlým 15 000otáčkovým serverovým SAS diskům, které ani VelociRaptor neporazil. Na druhou stranu jsou tyto disky opravdu velmi drahou záležitostí, navíc si k nim musíte také dokoupit SAS řadič.

Vantage.png

Celkově je stanice AutoCont Integra 7000 znatelně výkonnější, než stanice postavená na předchozí platformě. Nicméně zvažte, zda tento výkon opravdu stojí za to, a zda ho vůbec využijete. Čím dál častěji se totiž stává, že je mnohem lepší zainvestovat do výkonné grafické karty a co největšího LCD monitoru a dalších periferií důležitých pro pohodlnou práci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,