První virus pro AutoCAD, kdo je další na řadě?

Dalo se to čekat, téměř nikdo na to však nemyslel. Na světě se objevil první virus pro AutoCAD, ale naštěstí bez destruktivních účinků. Zatím…
Dalo se to čekat, téměř nikdo na to však nemyslel. Na světě se objevil první virus pro AutoCAD, ale naštěstí bez destruktivních účinků. Zatím…

To že se narodil nový virus pro AutoCAD je stejně prozaické, jako dnes dobře známé viry pro Outlook, Word nebo třeba Excel. V pozadí je jedno společné, totiž programovací jazyk Visual Basic for Application (VBA). Vynikající věc pro zkušenější uživatele nebo programátory, jak si upravit danou aplikaci k obrazu svému, neméně geniální nástroj pro programátory virů.

Virus, nazvaný ACAD.Star, byl objeven v proslulé ruské antivirové laboratoři Kaspersky. Jedná se údajně o velmi primitivní virus (jeho délka je jen 568 bytů) s množstvím chyb a bez zjevných destrukčních účinků, spíš by se dal přirovnat k pokusu „zda je něco takového vůbec možné“. Evidentně je, a to dost dobře. Potenciální nebezpečí hrozí každé aplikaci, která má licencované použití VBA (na začátku letošního roku si VBA do svých aplikací licencovalo už víc než sto společností).

Co z toho tedy plyne? Zatím skoro nic, jen další z upozornění, že počítačová věda a nové technologie toho umí opravdu hodně, záleží ale, v jakých rukách se ocitnou. Pokud máte z podobných legrácek obavy, podívejte se třeba na stránky zmiňované Kaspersky Lab, kde je mimo jiné popsán obecnější postup, jak se podobným makrovirům bránit. Podrobnější zprávu o ACAD.Star si můžete přečíst opět na webu Kaspersky.

Diskuze (1) Další článek: Intergraph na námluvách u SGI

Témata článku: , , , , , , , , ,