První velká firma začíná pronajímat kancelářský software

Intuit bude chtít dolar za den při pronájmu některých svých programů.
Internet mění distribuci softwaru nejen tím, že jsou produkty levnější, jsou volně k dispozici testovací verze a produkty se budou časem šířit downloadem, bez „krabic“. Jednou z nových cest je i pronájem webových programů, tedy takových produktů, které běží na internetovém serveru a které uživatel používá jako klient. Není to vlastně nic úplně nového, protože podobné „předplatné“ funguje dnes u stovek různých služeb na Internetu, u finančního zpravodajství, u kvalitních elektronických časopisů apod.

Jednou z prvních významných firem, která takto začíná pronajímat i svůj software, je Intuit: největší americký tvůrce a prodejce účetních a jednodušších ekonomických programů, a mimochodem vůbec jedna z velmi mála firem, kterou se v „obligátních“, běžně používaných programech zatím nepodařilo Microsoftu vytěsnit z trhu. Intuit spolu s firmou Upshot.com nabízejí program určený pro obchodní zástupce malých a středních firem; ten se pronajímá za jeden dolar za den. Jedná se zřejmě o určitý pokusný balónek (Intuit ale zkouší současně něco podobného i u některých svých programů), zatím se od něj nečekají bezprostřední obří finanční zisky.

Živě komentuje: vzniká rovněž nový pojem s názvem ASP (application service provider, bohužel koliduje s dalším internetovým relativně novým pojmem Active Server Pages). Jedná se o nový druh podnikání, kdy firma vytvoří aplikaci, nabídne ji k pronájmu přes web, zajišťuje její hladký chod, vylepšování a hlavně podporu jejích uživatelů. Uživatel je logicky těchto starostí zbaven, přičemž výsledná rovnice dává logiku: u providera se deset dobře placených profíků stará o stovku uživatelů, což je výhodnější, než když má každý ze stovky uživatelů svého nedobře placeného a (tudíž) poloprofesionálního správce svého účetního či informačního systému. Typické je využití právě pro střední a „menší střední“ firmy, kde už jsou potřeba poměrně komplikované úkony (tj. nestačí ten nejjednodušší účetní program, který v principu žádný support nepotřebuje), ale které zatím nemají zase tak velké systémy, aby zaplatily svých několik expertů na plný úvazek. Je proto dnes skoro jisté, že oblast ASP bude rychle růst, neboť je úsporným řešením: překážkou je zatím drahá konektivita, nedůvěra k podobnému podnikání a také samozřejmě nedostatek těchto „ASP“ firem.

Váš názor Další článek: Zrušení spořiče obrazovky u čekání na přihlášení

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,