AMD | Paměti | Základní desky

První start počítačů s procesory AMD Ryzen 7000 bude trvat až 7 minut

Pokud jste někdy sami sestavovali počítač, určitě jste zvyklí na to, že prvotní start, hlavně s novými paměťmi, trvá o něco déle a musíte si pár sekund počkat. Když se ani po minutě neobjeví obrazovka biosu, je už čas pomalu panikařit. Co když ale nenaběhne ani za dvě, tři nebo šest minut? S novým základními deskami pro procesory Ryzen 7000 budete muset být stále v klidu a trpělivě čekat.

Informátor HXL zveřejnil na twitteru zajímavou fotografii ze základní desky ASRock s čipsetem AMD X670E, která má na sobě upozorňující samolepku, že první boot může trvat od 100 sekund až 400 sekund, tedy téměř 7 minut.

FblB-7WVUAIUJro.png

Délka se bude odvíjet od množství a kapacity modulů, které do desky nainstalujete. Zmíněných 100 sekund je při dvou 16GB modulech pamětí DDR5 a až 400 sekund pak u čtyř modulů pamětí DDR5 s kapacitou 32 GB.

FblFVOZUEAAVeYI.jpeg

Zatím není potvrzené, že takto dlouhý čas bude u všech modelů základních desek od všech výrobců, lze ale předpokládat, že je to nějaký nový požadavek od AMD pro ověření, trénink a kalibrace pamětí DDR5 při úplně prvním spuštění (řadič pamětí je totiž v procesoru).

Po provedení této fáze se ověří chyby a uloží se všechny konfigurace do úložiště, která už je napájená baterií na desce. Při druhém a dalším startu už tato procedura nebude aktivována. Pokud ale vyměníte paměť (nebo vymažete CMOS), nejspíše se spustí znovu.

Pokud se tedy chystáte na instalaci nové platformy od AMD, připravte se na prvotní čekání a hlavně nepanikařte příliš brzo.

Diskuze (69) Další článek: Argentina hlásí tři mrtvé a šest nemocných se záhadným zápalem plic „velmi podobným covidu“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,