První solární silnice na světě po 3 letech provozu: „Naprostá katastrofa,“ píše francouzský deník

V roce 2016 se Francie rozhodla přeměnit kilometrový úsek jisté pozemní komunikace na první solární silnici na světě. Nyní místní deník Le Monde informoval o tom, že tento experiment skončil naprostým fiaskem.

Fotovoltaické panely, které pokrývají plochu přibližně 2800 čtverečních metrů, se údajně začaly z vozovky „odlupovat“ a rozpadat.

V daném úseku navíc musela být snížena maximální povolená rychlost na 70 km/hod, protože obyvatelé žijící v jeho okolí si stěžovali na velký hluk. A aby toho nebylo málo, panely generují jen cca polovinu očekávaného množství elektřiny.

Není všem dnům konec...

Tento konkrétní projekt byl nejspíš odsouzen k neúspěchu již od počátku. Podle Daily Caller bylo totiž 75 % panelů poškozených už v době, kdy se na vybrané místo instalovaly.

Business Insider nicméně upozornil na to, že myšlenka solární silnice rozhodně není mrtvá. Například v Nizozemsku tímto způsobem upravili pruh pro cyklisty a dosavadní výsledky jsou velmi dobré.

Americká společnost Solar Roadways má pak vizi „chytrých dálnic“ s fovotoltaickými panely, senzory, LED světly atd. Ty by se díky vyprodukované energii mj. mohly samy zbavovat námrazy či sněhu.

Titulní foto: Florian Pépellin, CC BY-SA 4.0

Diskuze (100) Další článek: Donald Trump zatoužil po Grónsku. Všichni se mu smějí, ale tato hrouda ledu má obrovský potenciál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,