První seznámení s Ubuntu 10.04: Ve znamení sociálních sítí

Tak jsme se dočkali. Po šesti měsících je tu nové Ubuntu. Všechny sliby sice nesplnilo, přichází ale s hudbením obchodem a propojením na internetové sociální sítě. První zkušenosti.

Po šesti měsících je tu další verze Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Sice nepřinesla vše, v co jsem doufal, některé změny se tu ale přece udály a tentokrát se orientuji na ty nejaktuálnější témata – nákup internetové muziky a sociální sítě. Samozřejmě tu ale najdete i hromadu dalších drobností, nové jádro, nový Firefox a vlastně aktualizovaný veškerý software. Canonical dal sbohem Gimpu, naopak ale přibyla velmi jednoduchá „střižna“ Pitivi, nové populární logické a vzdělávací hry (to byla menší provokace)a Gwibber, klient pro webové sociální sítě.

Tento článek se nesnaží být recenzí, na tu přijde řada později. Spíše je to souhrn zkušeností po hodině používání.

Nový design

Nový design Ubuntu 10.04 byl diskutován už před několika měsíci. Nezaujatý pozorovatel sice při pohledu na grafiku asi celý problém nepochopí, jelikož se ve své podstatě jedná o drobnosti, kdykoliv se ale nějaká distribuce odliší alespoň o jeden dva pixely od druhé, je to menší svátek.

start.png prihlaseni.png
Bootování a přihlášení k Ubuntu ve vínové barvě

Ubuntu se liší novými barvami, kdy autoři definitivně vsadili na tmavě šedé výchozí téma a na přesun ovládacích prvků okna vlevo. Ubuntu tak nyní vypadá jako chudší příbuzný Mac OS a uživatelé, kteří byli zvyklí hledat křížek vpravo, si budou muset zvykat – nebo si vybrat nové téma

Změnil se také start a instalace systému, běžný smrtelník se tak nyní prakticky nedostane k nějakému textovému výběru. Instalace probíhá od A do Z v grafickém režimu.

ubuntu.png
Výchozí téma Ubuntu 10.04, všimněte si ovládacích prvků okna

Postupné sjednocování barev se týká také hlavní horní systémové lišty, která je opět o chlup hezčí, barevně jednotná a jednodušší. Skutečně tak tedy pomalu začíná připomínat legendární „Masox“.

Sociální sítě

Jednou z novinek 10.04 je propojení se sociálním sítěmi skrze program Gwibber a lepší synchronizace s účtem Ubuntu One. Začnu odzadu. Ubuntu One je synchronizační úložiště velmi podobné Dropboxu, které Canonical představil v podzimní verzi Karmic Koala. V té jarní (Lucid Lynx) je klient mnohem lépe integrovaný do systému, především ale Canonical klade mnohem větší důraz na jakýsi centrální účet podobný tomu, který používá Google nebo Windows Live – Live ID. Pokud si tedy založíte Ubuntu One účet, budete ho později používat třeba i k nákupu MP3 nahrávek z webu 7digital. Ubuntu One už zároveň neslouží pouze jako webové úložiště se synchronizací, ale umí zálohovat také oblíbené záložky z Firefoxu, kontakty, zprávy ze sociálních sítí a staženou hudbu z obchodů.

 menu.png  ubuntuone.png  gwibber.png
Komunikační menu s integrovaným Twitter klientem (textové pole), nastavení Ubuntu One s přehledem synchronizovaných počítačů a sociální multiprotokolový klient Gwibber, který si poradí jak s Facebookem, tak s Twitterem a dalšími službami

Ke svým instantním komunikátorům, nastavení Ubuntu One a sociálním sítím nyní přistupujete z jednoho jediného menu, které původně sloužilo pouze pro komunikátor a nastavení jeho stavu. Gwibber vám umožní počítač napojit na Flickr, Twitter, Facebook, FriendFeed, Digg, Qaiku, Identi.ca a StatusNet. Je celkem škoda, že vývojáři nestačili zareagovat na Google Buzz. Multiprotokolový komunikátor Empathy si samozřejmě poradí s ICQ, MSN, Jabberem a dalšími protokoly včetně chatu z Facebooku.

„iTunes Store“

Ne, Apple samozřejmě nepřesedlal na Ubuntu, hudební přehrávač Rhytmbox se ale dočkal propojení se svobodnou hudební databankou Jamendo, Magnitune a ryze komerčním britským obchodem 7digital, který je na Ubuntu schovaný za značku Ubuntu One.

jamendo.png
Hudební správce Rhytmbox a poslech muziky z databanky Jamendo
Jedná se svým způsobemo bezplatnou alternativu placeného Last.fm

Pokud tedy máte účet na UO, můžete hned začít nakupovat. Nabídka hudby je sice omezenější než na iTunes, není to ale žádná hrůza. Platí se kreditkou, k dispozici je ale samozřejmě i PayPal, písničku za necelé jedno euro (no prostě třicetikorunový standard) tedy skutečně koupíte asi tak na čtyři, pět kliků myšákem.

rhytmbox 7digital.png  rhytmbox nakup.png  rhytmbox nakup.png 

To jsou tedy ty nejpopulárnější novinky, které signalizují stále větší důraz Ubuntu na pokrytí běžných moderních úloh počítače a jasnou orientaci na masového uživatele, který nemá potřebu navštěvovat terminál. Jestli je to ale skutečně pravda, ukáže až podrobnější recenze, vše co jste dnes totiž viděli, „žilo“ ve virutalizovaném prostředí VirtualBoxu a jsem tedy teprve zvědavý, jak se o víkendu nové Ubuntu popere se skutečným železem.

rhytmbox nakup.png  rhytmbox prehravani.png
Je zaplaceno a staženo, takže hrajte Pink Floydi

Nové Ubuntu můžete zdarma stahovat z webu Ubuntu.com, za navštívení ale stojí také web české komunity Ubuntu.cz.


A nakonec jedna poznámka pod čarou a můj (vlastně už letitý) test uživatelské přívětivosti: Ani verze 10.04 se bez zásahu do nitra systému nebyla schopna připojit skrze Sambu na můj NAS disk D-Link DNS-313. Tak to teda zkusím zase za šest měsíců.

Diskuze (155) Další článek: ARM míří na úsporné servery, bude konkurovat Intelu i AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,