Další rána elektronickým cigaretám: v americkém Michiganu zakázali ochucené náplně

Michigan je prvním americkým státem, který vydal striktní zákaz týkající se elektronických cigaret. V rámci rostoucích obav o zdraví konzumentů byly ve středu 4. září úplně zakázány ochucené náplně („liquidy“). Jako první přišel s touto zprávou deník The Washington Post.

Guvernérka Gretchen Whitmer v úterním rozhovoru uvedla, že zákaz vydala poté, co ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že používání elektronických cigaret mládeží představuje ohrožení veřejného zdraví. „Mou prioritou číslo jedna je udržovat naše děti v bezpečí a chránit zdraví lidí v Michiganu,“ řekla Whitmer.

Příchutě přitahují mladé lidi

Dle guvernérky výrobci nabízejí různé příchutě náplní elektronických cigaret právě proto, aby zaujali a přitáhli mladé konzumenty. Současně s tím u nich aktivují návyk na nikotin a této závislosti je velmi obtížné se později zbavit.

Zákaz se však netýká všech příchutí beze zbytku. Zapovězeny budou „sladké“, zejména ovocné náplně, ale také produkty s vůní máty nebo mentolu. Výjimku dostaly liquidy, jejichž příchuť se snaží napodobit chuť klasických tabákových cigaret.

Zákaz se týká maloobchodních i online prodejců a jeho platnost je šest měsíců s tím, že může být (i opakovaně) prodloužen o další půlrok. Do té doby hodlá ministerstvo zdravotnictví připravit předpisy, které by definitivně zakázaly ochucené náplně.

Další kroky v boji proti e-cigaretám

Výrobci elektronických cigaret a náplní se proti opatření důrazně ohrazují. Kromě toho, že dá prostor pro vznik černého trhu, jsou přesvědčeni, že se kvůli němu řada e-kuřáků vrátí zpět ke klasickým cigaretám. Situaci chtějí řešit soudní cestou s tím, že dospělí mají mít právo na přístup k těmto produktům.

Whitmer rozhodně nechce skončit svůj boj pouze zákazem ochucených liquidů. Nově je také zapovězeno označování elektronických cigaret jako „čistých“, „bezpečných“ nebo dokonce „zdravých“ produktů. Guvernérka dále požaduje nekompromisní vymáhání zákazu billboardových reklam na e-cigarety.

Situace ve Spojených státech není elektronickým kuřákům příliš nakloněna. Na konci června se San Francisco stalo prvním velkým městem v USA, které zakázalo prodej a distribuci jakýchkoli e-cigaret. Tento zákaz vstoupí v platnost počátkem příštího roku. Poněkud paradoxní přitom je, že klasické tabákové cigarety, jejichž škodlivost dokázala celá řada výzkumů a studií, v San Francisku zakazovat nemíní.

Diskuze (31) Další článek: Přijďte na konferenci Český internet 2020: Připojení na poslední míli. Pořádá ji časopis Computer a Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,