První pohled na Windows XP Media Center Edition 2005

Sen Billa Gatese o přiblížení počítačů lidem se pomalu stává skutečností. S příchodem systému Windows XP Media Center Edition by se měl setřít rozdíl mezi televizí, hudebním a DVD přehrávačem a počítačem, které splynou v jediný kompaktní celek. Přivítejte novou éru domácí multimediální zábavy.

S počítači určenými především pro použití v obývacím pokoji domácnosti se na stránkách Computeru setkáváte již dlouhou dobu. Těmto stylovým počítačům s důrazem na vzhled, tichý provoz a multimédia ale k pomyslné dokonalosti něco chybí. Jde hlavně o vhodný software, jenž by umožnil jednoduchou obsluhu všech důležitých funkcí (nejlépe jen pomocí dálkového ovladače) a zároveň by nevyžadoval žádné speciální znalosti pro nastavení systému.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Základní prostředí Windows XP Media Center Edition se podobá ovládání DVD, žádné hýbání myší a klepání na ikonky

Polovičaté řešení

Odvěkou touhu nabídnout snadné ovládání někteří výrobci řešili pomocí rozšiřujících programů třetích stran, které se více či méně úspěšně snažily nabídnout kýženou funkcionalitu. Všechna tato řešení ale byla (a stále jsou) spíše nouzová, především kvůli mnohým kompromisům ve funkčnosti i provozu. Microsoft si toho byl vědom, a proto se před několika lety pustil do vývoje rozšířené verze operačního systému Windows XP s přívlastkem Media Center Edition.

Multimediální centrum v pojetí Microsoftu je speciální program integrovaný v operačním systému s vlastním uživatelským rozhraním, úplně jiným, než na jaké jsme z Windows zvyklí. Jeho hlavní úlohou je zjednodušení ovládání a jeho přizpůsobení pro dálkový ovladač, a také usnadnění provozu systému na běžných televizích místo LCD panelů či monitorů.

Funkce a možnosti standardního systému Windows XP jsou i v případě Media Center Edition uživatelům plně dostupné. Stačí vypnout rozhraní Media Center a už se vaše televize, nebo raději LCD či plazmová obrazovka, promění v pracovní plochu běžného operačního systému.

Opravdu je to ještě počítač?

Při běžném provozu si plně vystačíte s rozhraním Media Center, do klasického systému se vůbec nemusíte přepínat. Všechna důležitá nastavení provedete přímo z rozhraní Media Centeru za pomoci spousty průvodců a podrobné nápovědy. Zcela jasná orientace na co nejširší vrstvy zákazníků (tedy i na ty méně technicky zdatné) se projevila v možná až přílišném „vodění za ručičku“, kdy vás systém nepustí ani na krok od předem dané cesty a všechny kroky průvodce jsou na obrazovce leckdy až příliš podrobně popsány.

Vzhled prostředí je laděný do klasických barev Windows XP, tedy modré a zelené. Je střídmý a přehledný, i jeho rychlost je dostatečná. Pouze při sledování televize dochází k určitému zpomalení odezvy při přepínání kanálů.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Na přístup ke všem možnostem Windows XP MEdiea Center Edition stačí dálkové ovládání, a to včetně nastavení parametrů

Nabídka služeb a funkcí, které Media Center obsahuje, je velice pestrá. V jednoduchém prostředí si můžete pustit film na DVD, poslouchat hudbu, prohlížet fotografie, vypalovat CD nebo DVD nebo pomocí Windows Messengeru komunikovat s přáteli. Samozřejmostí je i sledování televize a podrobně nastavitelné nahrávání pořadů do počítače. Většina těchto funkcí je dostupná přes přímou volbu dálkového ovladače, se kterým v rozhraní Media Centeru uděláte prakticky cokoliv.

Děti pod kontrolou

Za pomoci připojení k internetu a podpory televizních stanic nebude problémem prohlédnout si aktuální program na dostupných televizních stanicích. Nahrávání pořadů pak bude jen otázkou jeho vybrání v programu, vše ostatní se již naplánuje a zařídí automaticky. Standardní vlastností je i rodičovská ochrana, ve které je možné nastavit stupeň povolených pořadů a filmů, které budou přístupné bez znalosti kódu.

Při spojení s internetem nelze opomenout ani přímou integraci různých služeb zaměřených na prodej multimediálního obsahu. Přímo z prostředí Media Center si tak budete moct koupit hudbu v digitální podobě. Samozřejmostí je i automatické získávání informací o hudebních souborech, které již vlastníte, a jejich ukládání k příslušným souborům. Základem přehrávače je v podstatě klasický Windows Media Player, s nímž je sdílená i knihovna hudebních souborů.

To zní dobře, kde to sehnat?

Můžeme sice říci, že je Media Center samostatný program běžící v klasických Windows XP, avšak samostatně si jej nepořídíte. Microsoft nechce, aby se Windows Media Center Edition prodávaly samostatně, a tak budou distribuovány jen s novými počítači v rámci OEM licence. S tímto opatřením souvisí i největší úskalí celého konceptu: závislost na kompatibilním a ověřeném hardwaru. Microsoft ho bude označovat certifikátem „Designed for Microsoft Windows XP Media Center Edition“ a jen s ním máte záruku, že budou všechny funkce systému pracovat tak, jak mají. Důležitá je hlavně grafická karta, televizní tuner, dálkové ovládání, bezdrátové moduly a DVD vypalovačky. Seznam podporovaných zařízení najdete na stránce Microsoftu, zatím jich však příliš není.

Na trhu jsou sice dostupná i samostatná zařízení s potřebným certifikátem, přesto se doporučuje koupit si celý certifikovaný systém vybavený Windows XP Media Center Edition 2005 najednou. Stávající majitelé starší verze Media Center Edition 2004 mohou za určitých podmínek stanovených výrobcem hardwaru povýšit na aktuální verzi. Při nákupu nového hardwaru je potřeba sledovat i podporu vysílání s vysokým rozlišením HDTV, kterou systém také obsahuje.

Nejen Media Center Edition

Samotný operační systém s přívlastkem Media Center Edition sice žádné speciální hry neobsahuje, jejich instalaci ale nic nebrání. Stačí jen mít sestavu s náležitě výkonnou grafickou kartou a můžete počítač s Media Center Edition využívat i jako herní konzoli. Vzhledem k zachování ergonomických standardů z pohledu hlučnosti je nutné dbát na tiché chlazení grafické karty, proto není vhodné používat nejvýkonnější modely.

Přístup k „běžnému internetu“ přes webový prohlížeč je také možný. Nevýhodou standardního prohlížeče (Internet Exploreru) je nemožnost plynulého zvětšování zobrazení webových stránek, jež jsou při sledování z větší vzdálenosti příliš malé. V tomto případě by bylo mnohem lepší použít některý z alternativních prohlížečů – Operu nebo Firefox.

Operační systém se od klasických verzí neodlišuje pouze aplikací Media Center, ale i několika menšími, avšak praktickými programy. Za zmínku stojí povedený Windows Party Mode, což je speciální celoobrazovkový režim pro Windows Media Player, který běžnému uživateli nedovolí přepnutí do systému a zpřístupňuje pouze funkce pro přehrávání hudby. Jako řešení hudební produkce na menší párty jde rozhodně o velmi praktický program.

Celkový dojem, jenž v nás Windows XP Media Center Edition 2005 po krátkém testování zanechaly, je velmi dobrý. Jde o použitelnou platformu určenou k přiblížení počítačů do typicky „nepočítačových“ odvětví. S pomocí Media Center můžete v jediném zařízení zkombinovat velké množství funkcí a možností, které v moderní digitální domácnosti využijete. S příchodem digitálního televizního vysílání, HDTV a rozšířením rychlého internetu do každé domácnosti je právě tato pro masy uživatelů bez větších znalostí počítačů nejschůdnější.

Článek vznikl
ve spolupráci