První pohled na mobil Nokia 8210

Nokia 8210 je nejmenším mobilním telefonem, jaký Finové pustili do světa a řadí se mezi nejmenší mobily vůbec. Soupeřit může jen s Motorolou V3688 nebo Ericssonem T28.
Klikni pro větší obrázekKdyž japonský módní návrhář Kenzo slavil před několika měsíci v Paříži třicet let svého působení v designu, ke slavnosti se přichomýtla Nokia a představila nový telefon s číslovkou 8210. Finské společnosti trochu vyčítám, že se při prezentaci telefonu zaměřila na abstraktní a máloříkající přirovnávání k životnímu stylu, a opomněla skutečné vlastnosti telefonu – rozhodně by si to zasloužil a první kontakt s přístrojem by pro mne nebyl tak šokující. Nokia 8210 je totiž nejmenším mobilním telefonem, jaký Finové pustili do světa a řadí se mezi nejmenší mobily vůbec. Soupeřit může jen s Motorolou V3688 nebo Ericssonem T28.

Co s mobilem, který vrže?
Zvykli jsme si, že se v nejmenších mobilech skrývají nejpokročilejší mobilní funkce a 8210 v tomto ohledu už nemůže překvapit. S výjimkou WAPu, který by na malém displeji nebyl příliš využitelný, umí tento telefon snad všechno, co bychom po něm mohli chtít. Když vedle sebe postavím výše zmíněnou mobilní trojici, 8210 v možnostech dominuje.

Nokia už zvládla technologii vestavěných antén, používá ji ve všech malých modelech, a i když je někdy po zabalení telefonu do dlaní mírný úbytek signálu znát, na telefonování se absence antény neprojeví a je dobré, že v kapse špičatá součást nepřekáží. Telefon by se správně měl držet tak, aby jeho horní část s anténou nebyla stíněna, ale dbejte na to, když Nokia tak krásně vklouzne do dlaně …

S přihlédnutím k rozměrům je ovládání celkem pohodlné, drobná tlačítka mají jistý stisk a displeje jsme viděli i menší. Na boku přístroje je pro Nokii netypické kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, na vršku malý – tentokrát až moc – vypínač telefonu, kterým je tradičně možné ovládat i vyzváněcí profily. Telefon má nestandardní konektor, který slouží jen pro připojení nabíječky a osobní nebo malé (plug-in) sady pro hlasité telefonování, těžká sada do vozu pro něj neexistuje. Konektor není možné použít pro přenos dat, datovou komunikaci je třeba řešit prostřednictvím infračerveného okénka na boku telefonu.

Je zvláštní, že si jiní výrobci mobilních telefonů nevzali příklad a své přístroje nevybavují výměnnými kryty jako úspěšná Nokia. Také k modelu 8210 existuje několik barevných krytů, kterými si může každý přizpůsobit mobil svému stylu nebo náladě. Výměnný kryt bohužel při držení telefonu velmi nepříjemně vrže do ucha a nejsem si jistý, že to bude problém kusu, který máme na testování.

Slova nikdy neřeknou vše, obrázky Nokia 8210 s komentářem si můžete prohlédnout na webu časopisu Mobility.

Co má Nokia a co nemají jiní?
Třeba 250 míst na telefonní čísla v paměti telefonu, z nichž osm je možné vytáčet hlasem; tuto funkci oceníte v automobilu se sluchátkem v uchu. Infračervený port jsem už zmiňovat a právě jím a vestavěným hardwarovým modemem se Nokia liší od Motoroly V3688 a Ericssonu T28, které bez doplňků nelze pro mobilní úřadování používat. Velký výběr vyzváněcích melodií je pro telefony Nokia typický, diskrétní vibrační vyzvánění je u telefonů vyšší třídy standardem.

Vlastní bratři: styl a peníze
Na to, že telefonu Nokia 8210 oproti kolibří konkurenci chybí snad jen možnost provozu s těžkou sadou pro hlasité telefonování a funkcemi své rivaly spíše převyšuje, je jeho cena relativně příjemná. Bez desetikoruny dvacet tisíc korun s daní z přidané hodnoty ale samozřejmě není málo a velmi dobré mobilní telefony seženete i za mnohem méně. Nicméně je jasné, že ceny módních telefonů se tvoří jinak než nákladově a když chcete být styloví, musíte si holt připlatit. Komu je to pořád málo, může pokukovat po sourozenci tohoto telefonu, modelu 8850, který se zachováním všech funkcí nabízí hyperatraktivní stříbrný design. A jestli ani toto nestačí, pořiďte si Iridium.

Delší zkušenosti s používáním mobilního telefonu Nokia 8210 najdete v časopisu Mobility 1/00.

Váš názor Další článek: Monitory CRT vs. LCD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,