První pevný disk a řadič se Serial ATA

Firmy Seagate, ALT Technologies a Vitesse představily první pevný disk a PCI řadič pro Serial ATA rozhraní.
Firmy Seagate Technology, APT Technologies a Vitesse Semiconductor Corporation společně ohlásily na sympóziu Intel Developer Forum v San Jose první paměťový systém s rozhraním Serial ATA.

Serial ATA řadič
Firma Seagate vyvinula pevný disk velikosti 3,5“. Firma APT Technologies poskytla PCI řadič s názvem APT Serial ATA PCI Host Bus Adapter. Firma Vitesse přispěla 1,5Gb CMOS obvodem, který je umístěn na výše uvedeném PCI řadiči. Aby byla demonstrována i kompatibilita s ATAPI standardem, byla do sestavy zařazena i Delta 12x DVD-ROM mechanika.

Na PCI řadiči firmy APT Technologies jsou dva konektory pro Serial ATA zařízení, bylo tudíž možné připojit jen dvě Serial ATA zařízení. Vzhled řadiče na pevném disku naznačoval svou velikostí, že se skutečně jedná o prototyp.

Výrobci pro demonstrování naprosté softwarové kompatibility provozovali sestavu s operačními systémy MS Windows 98, MS Windows NT/2000, Red Hat Linux a Solaris 8. Nový standard má být pouze jinou komunikační cestou, ale softwarová podoba (ATA instrukce atd.) je shodná se současnou paralelní verzí ATA.

Samotný standard Serial ATA umožňuje v první verzi rychlost 1,5 Gb/s, přičemž se tato rychlost v další generaci zdvoj a zčtyřnásobí.

Živě komentuje: Nehledě na ICH3 firmy Intel se ostatní výrobci snaží přijít s produkty s rozhraním Serial ATA co nejdříve. Můj soukromý odhad je velká kolekce na příštím CeBITu neboli jaro roku 2001, přičemž náznaky by mohly být již na letošním podzimním Comdexu. Vlastní standard má být definitivně dokončen 10. října tohoto roku.
pevný disk Seagate s rozhraním Serial ATA

Diskuze (26) Další článek: Technické ilustrace nemusíte kreslit rukou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,