DDR4 | Paměti | DDR5

První neoficiální testy pamětí DDR4 proti DDR5 se stejným procesorem. Zatím vyhrává stará škola

V případě desktopu letos dorazí první platforma s podporou operačních pamětí DDR5 – Intel Alder Lake, což budou procesory Core 12. generace, které přinesou i hybridní architekturu kombinující výkonná a úsporná jádra, jako to známe u mobilních čipsetů. I když DDR5 přináší řadu důležitých novinek a další výrazný nárůst frekvencí, podobně jako u minulých přechodů, ani tentokrát nebude nová generace na začátku zase takové terno.

databázi testu Userbenchmark se objevily testy výkonu podobné platformy Intel Alder Lake s 16jádrovým procesorem (nejspíše půjde o Core i9-12900K). Dle detekce byla základní frekvence čipu 1,8 GHz a turbo až 3,05 GHz, respektive 3,65 GHz. V tomto směru nelze na detekci příliš spoléhat, protože software tyto čipy ješště obvykle nedokáže přesně změřit kvůli tomu, že se jedná o testovací vzorky.

Dva zjištěné testy obsahovaly dvě různé generace operačních paměti – v prvním případě DDR4-3200 a ve druhém pak DDR5-4800. Intel Alder Lake totiž bude podporovat paměti DDR4 i DDR5.

Dle průměrných výsledků dosahovaly zmíněné paměti DDR4 s frekvencí 3,2 GHz až o 24 % vyšší rychlosti při čtení a až o 20 % výšíí rychlosti zápisu dat. V případě kombinace obojího mírně vedly paměti DDR5 s frekvencí 4,8 GHz o přibližně 5 %. Překvapivá byla výhra pamětí DDR5 v oblasti odezvy, kde byly moduly DDR5 o 36 % rychlejší.

Na jakékoli závěry je pochopitelně příliš brzy, ale lze očekávat, že rychlé paměti DDR4 s vysokou frekvencí nebo nízkou latencí budou porážet první modely DDR5 s nižšími frekvencemi.

Diskuze (4) Další článek: Stravovací návyky černých děr poslouží k odhadu jejich velikosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,