První myš, která vibruje

Firma AVB oznámila první myš na světě, která též vibruje.
Firma AVB oznámila první myš na světě, která též vibruje. Pro jistotu dodávám, že se jedná o počítačovou myš a ne o třeba bílou myšku laboratorní, která se klepe zimou.

Myš má označení Vmouse VM-1. K počítači se připojuje přes PS/2 nebo USB rozhraní verze 1.1. Podporována je celá řada operačních systémů od MS Windows 95/98 a MS Windows NT/2000 přes Linux až po Mac OS počítačů firmy Apple.

Myš využívá firemní SoundSensual Technology. Je založena na řízení vibrací příchozím zvukem. Ten se do myši dostane kabelem z analogového audio výstupu zvukové karty.

Živě komentuje: Tak ona nám už vibruje i myš…. Abych se nedočkal toho, že mi bude vibrovat třeba klávesnice nebo monitor. Zatím mi stačí, že v chladných zimních dnech vibruji u počítače já.

Jak vlastně tato myš funguje? Je to vlastně obyčejná myš s kolečkem, která má mechanicko-optické snímání pohybu (kulička). Co je ale navíc, je vlastní vibrační mechanismus. Řídícím signálem je zvuk, jdoucí ze zvukové karty ven. Odsud je přenášen do elektroniky myši, která díky tomu řídí vibrace. Následkem toho je myš závislá (alespoň jak to výrobce naznačuje) na zvukové kartě s klasickým analogovým výstupem. Proto podle mě nebude možné připojit ji (pokud chci využít vibrace) k počítačům, kde jsou USB reproduktory, a tudíž žádná zvukovka, nebo tam, kde se jako výstup používá jiný konektor než klasický zvaný malý stereo jack.

Obávám se, že myš by mohla vibrovat nejen tehdy, když to chci (třeba ve hrách), ale vždy, když se ozve nějaký zvuk na výstupu (třeba když mi Windows ohlásí chybnou akci, zaklepe mi to rukou?). Rád bych se mýlil. Aspoň lze intenzitu vibrací regulovat přímo na myši, takže stejně jako zvuk je možné i vibrace stáhnout.

Diskuze (17) Další článek: Computer 15-16/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,