První mirroring procesorů Athlon na světě

Firma Glassmirror, Pty., Ltd. představila na letošním CeBITu unikátní způsob symetrického multiprocessingu, kde využila procesoru AMD Athlon. Uvedený způsob je obdobou zrcadlení pevných disků. Výhodou je, že je možné použít stávající procesory AMD, přestože jsou určeny pro jednoprocesorový režim.
Firma Glassmirror, Pty., Ltd. představila na letošním CeBITu unikátní způsob symetrického multiprocessingu, kde využila procesoru AMD Athlon. Uvedený způsob je obdobou zrcadlení pevných disků. Výhodou je, že je možné použít stávající procesory AMD, přestože jsou určeny pro jednoprocesorový režim.

Pracovníci firmy velmi přísně tajili detaily technického řešení. Fotografování bylo veřejnosti odepřeno, akreditovaní novináři sice fotografovat mohli podle libosti, ovšem při odchodu ze stánku jim byl osvícen film.

Stánek firmy Glassmirror, Pty., Ltd. byl na CeBITu v hale 13 na stánku D09, takže se nacházel poblíž stánku samotného výrobce procesorů Athlon, které byly pro experiment použity.

mirrorring procesoru AMD Athlon

Jeden zaměstnanec (nyní již bývalý) přece jen některé detaily prozradil. Mirroring spočívá v použití kvalitní odrazové plochy. Glassmirror používá speciální sklo se shodným složením se skelnými vlákny pro optické kabely, kde zadní strana je pokryta stříbrnou vrstvou tloušťky 64,128.256.512 mikronů (přesně). Trikem je vhodný úhel, který svírá procesor s vrstvou stříbra. Pracovníci vývojové laboratoře objevili první variantu náhodou, když opřeli procesor o zrcadlo. Tím začalo několikaleté zkoumání, které vyvrcholilo právě stánkem na CeBITu. Zhruba po půlroce výzkumu zjistili, že onen jev lze využít i při jiném úhlu, než byl onen při prvním objevu. Všechny doposud objevené úhly jsou na přiložených snímcích.

mirrorring procesoru AMD Athlon

Nyní probíhá výzkum, zda tento jev lze využít i pro jiné procesory. Prvními budou procesory firmy Intel v pořadí Intel Pentium 4, Intel Pentium III a Intel Celeron. Testy podle vedení firmy nebudou probíhat na procesorech řady Xeon. Lze zedy předpokládat, že firma Glassmirror nebude testovat ani procesor s kódovým označením Foster, který firma Intel připravuje jako následníka současných procesorů Intel Pentium III Xeon.

mirrorring procesoru AMD Athlon

Pro demonstraci použila firma Glassmirror procesoru AMD Athlon 1,0 GHz s jádrem Thunderbird. Mirroring má právě při procesorech s velkou produkcí tepla obrovskou výhodu. Teplo totiž produkuje jen jeden procesor, přitom díky mirroringu jsou přítomny procesory dva.

Živě komentuje: Přes nastíněné problémy s utajením řešení se nám podařilo mírnou lstí získat alespoň jeden snímek. Pracovníci firmy Glassmirror připravenými baterkami osvětlovali každý nosič filmu. Toho jsme využili a poctivě jsme si oněmi baterkami nechali naše CompactFlash karty osvítit dle jejich přání, za což nám vřele poděkovali. Byli jsme pro naši vstřícnost navíc označení za vlídné a přívětivé novináře, kteří nemají s papparazzi nic společného. Za pochvalu jsme poděkovali a spěchali snímky zkopírovat do počítače a za co největší peníz úspěšně prodat. Nakonec nás šéfredaktor tvrdě přesvědčil, že snímky zůstanou zde v redakci (na to oko již vidím, je to dobré).

mirrorring procesoru AMD Athlon

Onen pracovník, který nám přece jen pomohl odhalit roušku tajemství, prozradil i jednu kuriózní historku, která při výzkumu nastala. Jeden z výzkumníků chtěl nejdříve otestovat mirroring na starším procesoru, aby případným nezdarem nezničil nový procesor. Otestoval procesor firmy UMC z řady procesorů 486SX. Jev však na tento procesor nefungoval. Na vině je zřejmě jeho neúplná kompatibilita s procesory řady x86. Tento znepokojující objev rovněž vyvolal v laboratořích domněnku, že procesory neúplně kompatibilní s x86 jsou ďáblův vynález, takže pochopitelně na ně mirroring neúčinkuje.

Diskuze (9) Další článek: Detektiv v počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,