Návody

První kroky s gravírkou. Návod, jak na malování laserem

Gravírování pomocí laseru je vedle 3D tisku další zajímavou kreativní činností. Tvůrci však řeší zcela odlišné postupy a s tím související problémy. Nahlédněte s námi do tohoto zajímavého světa.

Začněme definicí: gravírování je proces odebírání materiálu, nebo narušení jeho povrchu. V historii šlo především o rytí, ať už do kovů, kamene, či dřeva, v moderní době se gravíruje mechanicky (zejména frézováním pomocí CNC stroje) anebo právě laserem. Zatímco malé hobby CNC stroje pro vyřezávání dřeva se pomalu objevují, laserových gravírek najdete na trhu spousty, a to s cenou od několika tisíc korun. Samozřejmě jde v drtivé většině o čínskou produkci, což má své přednosti a nedostatky:

  1. Jsou levné a dostupné
  2. I levné modely dokáží gravírovat do měkkých i tvrdých materiálů
  3. Obsluha je poměrně jednoduchá

Velmi důležité ale samozřejmě je, co taková levná gravírka dokáže, proto výčet praktických schopností najdete v boxíku. Přestože o nákupu neuvažujete, mohou být pro vás specifické postupy a úskalí zajímavé a rozšíří vaše znalosti.

Grafické programy jsou nezbytností

Hned z počátku upozorníme na důležitý předpoklad: samotný proces gravírování zvládnete poměrně rychle, nutným předpokladem pro spokojené využití gravírky je ale dobrá znalost grafických programů – a to bitmapových i vektorových. I když budete jen reprodukovat vektory či obrázky, které najdete volně dostupné na internetu, stále je potřeba umět s takovými podklady pracovat. Je to podobné jako s 3D tiskárnou: abyste naplno využili její potenciál pro vaše konkrétní potřeby, musíte se naučit modelovat.

Druhá důležitá informace: laserové gravírky za nízké tisíce korun nedostanete se sofistikovaným programem pro gravírování. Výrobci vás většinou odkážou na zdarma dostupný program LaserGRBL, který se sice postupně zlepšuje, nečekejte však od něj žádné pokročilé funkce. Postačí třeba pro vygravírování jednoduchého monogramu, krátkého textu nebo vektoru či bitmapy stažené z internetu. Zajímavou alternativou je LaserWeb 4, který funguje ve webovém prohlížeči, ale nenabízí možnost pokročilé tvorby objektů.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Pomocníci v nesnázích. Tipy na programy pro řešení hardwarových problémů počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,