Hardware | AMD | Herní konzole | PlayStation | Sony

První informace o hardwaru pro PlayStation 5: AMD dodá procesor Zen a GPU Navi

Konzole PS4 od Sony je na trhu již od roku 2013, tedy pět let. Od té doby Sony uvedlo na trh ještě verzi Slim a později o něco výkonnější Pro s podporou rozlišení 4K. Nyní už se čeká na novou generaci konzole. Ta by se měla jmenovat PlayStation 5 a již se začíná spekulovat, jaký hardware bude mít uvnitř. Konzole by se na trhu měla objevit již příští rok, tedy šest let po uvedení Playstationu 4.

Procesor i grafickou část nyní dodává AMD a Sony bude v této spolupráci pokračovat i u další generace. O procesorovou část se bude starat architektura ZEN 2, případně ZEN 3. Dle již dříve ohlášených roadmap od AMD pro rok 2018-2020, bude mít AMD tou dobou v produkci ZEN procesory vyráběné na 7nm výrobním procesu. Tou dobou bude také dostupná grafická architektura Navi a bude se připravovat její nástupce.

roadmapa ZEN.png

Použití hardwaru od AMD by také mělo Sony zajistit zpětnou kompatibilitu s konzoli PS4 a PS4 Pro. I to by mohl být jeden z důvodů, proč Sony nehodlá měnit dodavatele, třeba na Intel nebo Nvidii.

Zprávu jako první vydal Charlie Demerjian z webu SemiAccurate, který patří poslední roky mezi spolehlivé zdroje. Přece jenom s informacemi kolem konzolí PS4, XboX One a Switch od Nintenda přišel také jako jeden z prvních a jeho predikce se z větší části naplnily.

Diskuze (2) Další článek: Na internetu je veřejně k dispozici přes 1,5 miliardy citlivých dokumentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,