Hardware | AMD | Grafické karty | Vega

První grafika vyrobená na 7 nm bude Vega Instinct od AMD

AMD na Computexu poodhalilo své plány s architekturou čipů Vega, kterou uvedlo na trh již minulý rok. Ještě letos uvede novou generaci grafických karet Instinct, založenou na poslední generaci čipu Vega 20. Největší změnou nového čipu je přechod z 14nm na mnohem pokročilejší 7nm výrobní proces u TSMC. Šéfka AMD Lisa Lu upozornila, že to bude úplně první grafický čip postavený na tomto výrobním procesu vůbec.

Konkurenční Nvidia plánuje přejít na 7nm proces až příští rok a jejich nová řada grafických karet, která vyjde letos, bude využívat ještě 12nm proces, taktéž v továrnách TSCM. Jenom pro zajímavost – AMD přechází s výrobou čipů Vega z továren Global Foundries, kde sice bude 7nm výrobní proces využívat také, ale zřejmě jenom pro procesory architektury Zen 2.

Čip jako takový by měl být skoro identický s tím který vyšel minulý rok, ponese tedy zřejmě identicky počet texturovacích jednotek. Bude ale díky pokročilejší výrobě menší, než byla Vega 10 a díky tomu se vedle něj na Interposer vejde dvakrát tolik paměti. Vega 20 bude mít úctyhodných 32 GB HBM2.0 s 4096bitovým rozhraním.

Propustnost bude tedy obrovská. Lisa Lu prozradila, že se pracuje i na herní variantě této grafické karty, ale již bohužel neuvedla termín, kdy bude uvedena na trh. Dá se očekávat, že letos už se to nestihne a na herní variantu Vegy 20 vyrobenou pomocí 7nm technologie si počkáme až do roku 2019.

Diskuze (25) Další článek: Mobilní klávesnice SwiftKey zamíří na podzim do Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,