První FireWire webová kamera na světě

Firma Orange Micro uvedla webovou (nebo přesněji řečeno počítačovou) kamerku, která se k počítači připojuje přes FireWire (IEEE 1394) rozhraní.

Kamera má nestandardní podstavec, který je podobný lidskému chodidlu. Vlastní kamera svým designem připomíná výrobky Intelu a má tvar oka (koule s čočkou).

Orange Micro iBOT

Technické parametry

název iBOT iBOT pro
výrobce Orange Micro Orange Micro
snímací prvek
maximální rozlišení 640 x 480 640 x 480
rozlišení CCD senzoru 659 x 494 659 x 494
snímání plnou rychlostí 640 x 480 / 30 fps 640 x 480 / 30 fps
snímací prvek 1/4 barevný CCD senzor 1/4 barevný CCD senzor
počet barev 16,7 milionu (24 bitů) 16,7 milionu (24 bitů)
rozhraní a jeho parametry
rozhraní FireWire (IEEE 1394) FireWire (IEEE 1394)
požadovaná šířka pásma 200 Mb/s 200 Mb/s
datový výstup nekomprimovaný nekomprimovaný
počet kamer na jeden FireWire kanál 2 2
ostatní
příslušenství - sluchátka s mikrofonem
cena 119 USD 149 USD

Spolu s vlastní kamerou se dodávají programy BTV View a BTV Edit, ClearPhone (pro Mac, trial verze), QuickTime (pro Mac i PC), Ulead Photo Explorer Pro, TeVeo’s Vidio Suite (jen pro PC). Verze iBOT pro obsahuje navíc programy Adobe Premiere 5.1 LE a VideoLink (pro Mac) a Ulead VideoStudio (pro PC).

Orange Micro iBOT (logo)

Seznam podporovaných programů

typ programu Wintel (PC + Windows) Apple
podporované operační systémy MS Windows 98SE/ME, MS Windows 2000 MacOS 8.6 a vyšší
videokonference CUseeMe, ClearPhone, iVisit, ICUII, MS NetMeeting CUseeMe, ClearPhone, iVisit
videoeditace MGI Photo Suite, Ulead Video Studio, VideoWave Adobe Premiere, Final Cut Pro
video e-mail Live Express
monitorování Digital Radar
editace snímků Arcsoft Photo Fantasy, Ulead Photo Express Arcsoft PhotoImpression

Podporovány jsou formáty YUV 4:1:1, YUV 4:2:2, YUV 4:4:4 a RGB (v bitech 8:8:8). Vzhledem k nekomprimovanému toku dat má iBOT relativně velké nároky na počítač (kompresi neobstarává kamera, ale počítač). Počítač Apple postačí jakýkoli s FireWire rozhraním (tím je procesor definován), u počítačů PC je vyžadován procesor s minimálním taktem 400 MHz. Tato poznámka je spíš teoretická, protože není snad počítače PC s FireWire, který by měl slabší procesor.

Další požadavky na systém jsou spíš samozřejmostí (minimálně 32 MB RAM, 12 MB volného místa na disku, CD-ROM mechaniku pro instalační CD, v případě iBOT Pro rovněž mikrofonní vstup).

Firma Orange Micro (www.orangemicro.com) je známým propagátorem rychlých rozhraní FireWire a USB 2.0. V mnohých případech je to jediný výrobce toho kterého produktu na světě.

Živě komentuje: Nekomprimovaný tok videa je velmi chytré řešení. Kamera snímá a kóduje určitým algoritmem, ať se to majiteli líbí nebo ne. Dosud používané USB totiž vyžaduje pouze komprimovaný tok, protože víc při svém špičkovém výkonu 12 Mb/s nepřenese. Nyní se způsob nakládání s obrazem plně nechává na uživateli. Ten si může dokonce ukládat video nekomprimovaně a neztrácet tak snímanou kvalitu ani o trochu. To samo o sobě ušetří procesor náročné komprimaci, zato bude zatížený diskový subsystém. Místo jednoho IDE disku pro tento způsob nakládání s obrazem je výhodnější IDE RAID, případně SCSI výkonné disky či RAID pole. Právě proto je požadovaných 12 MB volného místa spíš povinností pro ovladač, ale jen doprovodné programy zaberou mnohonásobně víc. Stále přitom není nahraný ani snímek, natož nepřetržitý tok. Ten zabere prostor spíš řádově v GB než v MB. Nekomprimovaný datový tok 640 x 480 při 30 fps činí 640x480x30 = 9000 KB/s neboli 8,789 MB/s. Jedna minuta záznamu zabere 527 MB (přenositelné tak na CD-R), půl hodiny zhruba 15 GB, hodina 30,9 GB atd.

Skutečnou konkurencí pro tuto kameru bude její obdoba od firmy iREZ (www.irez.com). Na jejich stránkách je však prozatím jen zmínka o výrobku iREZ Kritter DIGITAL. Kromě zmínky, že se bude dodávat na jaře 2001, zde prakticky žádné informace nejsou. Ostatní výrobci produkují kamery, připojitelné na USB. Pro snímkování 30 fps mají maximální rozlišení 320 x 240, výjimečně i 352 x 288. Některé rozlišení 640 x 480 zvládnou, ale buď pro statické snímání (vlastně funkce digitálního fotoaparátu) nebo při snímkování 15 fps. Největším omezením je zřejmě USB port. Firma Orange Micro si je vědoma nedostatku kamer pro Macy a zároveň jejich používání FireWire, tak rozšířila nevelký počet videokamer pro počítače firmy Apple.

Poznámka nakonec - prosím všechny prodejce produktů firmy Orange Micro, aby se se mnou zkontaktovali na e-mailu patrik.veselik@cpress.cz

Diskuze (6) Další článek: Intel právě představil Itanium

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,